Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ρόδος: Νέα διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του νησιού

 
Νέα διακοπή ρεύματος σημειώθηκε την Δευτέρα. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν μετά τις 9 το βράδυ αρκετές περιοχές, εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε σε μετασχηματιστή.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η διακοπή ρεύματος συνδέεται με τη φωτιά που ξέσπασε στο Φαληράκι, όταν καλώδιο από το δίκτυο
του ΔΕΔΔΗΕ κόπηκε και έπεσε στο έδαφος.
Η φωτιά αντιμετωπίστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου καταστρέφοντας μία έκταση μόλις δύο στρεμμάτων με ξερά χόρτα. Προκλήθηκε ωστόσο βλάβη στο μετασχηματιστή, προκαλώντας διακοπή ρεύματος στην περιοχή του Φαληρακίου (κυρίως επί της Ρόδου-Λίνδου). Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκατάστησαν τη βλάβη σε λιγότερο από μισή ώρα. Πέρα όμως από το Φαληράκι, και περιοχές στην Κρεμαστή, στην Ιξιά και στην πόλη της Ρόδου έμειναν χωρίς ρεύμα.
Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο παράγει έως 120 MW και ο ΑΗΣ Σορωνής έως 200 MW. Συνολικά, η ζήτηση δεν ξεπερνά τα 150 MW αυτή την περίοδο, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή ξεπερνούσε τα 210 MW.
Σημειώνεται ότι, στο peak της τουριστικής σεζόν πέρυσι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο έφθασε στα 230 MW.
Βέβαια, η φετινή τουριστική περίοδος δεν μπορεί να συγκριθεί με την περσινή, κατά την οποία η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τον Αύγουστο ενώ λειτουργούσαν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα με τις πληρότητές τους να φθάνουν στο 100%.
Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, λειτουργούν λιγότερα ξενοδοχεία με μικρότερες πληρότητες σε σύγκριση με άλλες χρονιές, γεγονός που αποτυπώνεται και στη ζήτηση των ηλεκτρικών φορτίων. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή πράγμα που συμβάλλει στη σταθερότητα του δικτύου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος είναι να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Να μη παράγονται δηλαδή από τον ΑΗΣ και το νέο εργοστάσιο πολλά περισσότερα φορτία από αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη το νησί.

(του Δημήτρη Γκαρτζώνη, dimokratiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου