Τέσσερα νέα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) προγραμματίζει να κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ έως το 2030
Τέσσερα νέα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) προγραμματίζει να κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ έως το 2030 με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και τη διευκόλυνση της απορρόφησης της παραγωγής από ΑΠΕ που βαίνει
συνεχώς αυξανόμενη.Συγκεκριμένα στο νέο δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Διαχειριστή συνολικού προϋπολογισμού 5,5 δις ευρώ έως το 2034, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, προβλέπεται η δημιουργία δυο νέων ΚΥΤ στις περιοχές της Λαμίας και της Θεσσαλίας που σχετίζονται με την ενίσχυση του συστήματος μετά την κακοκαιρία Daniel. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενός ΚΥΤ στα Μεσόγεια της Αττικής που θα επιτρέψει την διοχέτευση της ισχύος που προέρχεται από τον Σταθμό Παραγωγής Λαυρίου, τους σταθμούς ΑΠΕ που συνδέονται στο Λαύριο και τις επιπλέον ΑΠΕ στην Εύβοια και ενός ΚΥΤ στη Θεσπρωτία που θα αποτελέσει σημείο υποδοχής για τις νέες διασυνδέσεις με Ιταλία και Αλβανία.
Διοχέτευση φορτίων από ΑΠΕ και διασυνδέσεις
Αναλυτικά το ΚΥΤ Λαμίας προβλέπεται να συνδεθεί στον κορμό 400 kV και στα δύο κυκλώματα της υφιστάμενης Γραμμής Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Τρικάλων – ΚΥΤ Διστόμου και της μίας από τις υφιστάμενες Γραμμές Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Λάρισας – ΚΥΤ Λάρυμνας. Το έργο βελτιώνει την ικανότητα απορρόφησης αυξημένης παραγωγής από μονάδες ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύει το σύστημα που δοκιμάστηκε από την καταιγίδα Daniel
Το ΚΥΤ Θεσσαλίας και η σύνδεσή του με το Σύστημα 400 kV στα δύο κυκλώματα της νέας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Τρικάλων – ΚΥΤ Λάρισας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων που έπληξαν τη Θεσσαλία το 2023, που ανέδειξαν την ανάγκη υλοποίησης ενός πρόσθετου ΚΥΤ στην περιοχή με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων σε ενδεχόμενη απώλεια του ενός από τα δύο υφιστάμενα ΚΥΤ Τρικάλων και Λάρισας.
Το νέο ΚΥΤ στην περιοχή Μεσογείων, θα επιτρέψει την ενίσχυση τροφοδότησης της ευρύτερης περιοχής, η οποία εμφανίζει τάσεις σημαντικής αύξησης των φορτίων, την αξιόπιστη διοχέτευση στο τοπικό Σύστημα 150 kV της ισχύος που προέρχεται από τον Σταθμό Λαυρίου, τους σταθμούς ΑΠΕ που συνδέονται στο Λαύριο και επιπλέον παραγωγής από ΑΠΕ στην Εύβοια.
Τέλος το νέο ΚΥΤ Θεσπρωτίας προϋπολογισμού άνω 70 εκατ. ευρώ το οποίο θα αποτελέσει σημείο υποδοχής για τις νέες διασυνδέσεις με Ιταλία και Αλβανία. Το έργο προβλέπει τη σύνδεση του νέου ΚΥΤ Θεσπρωτίας με το Σύστημα των 400 kV και πρόκειται να εξυπηρετήσει τις δύο νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις με Αλβανία και Ιταλία ενώ παράλληλα θα συμβάλλει μέσω της ζεύξης των επιπέδων τάσης 150 και 400 kV στην ενίσχυση της ευστάθειας του Συστήματος Μεταφοράς στην περιοχή και την αύξηση της μεταφορικής του ικανότητας για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης διείσδυσης μονάδων ΑΠΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο νέο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στις νέες διεθνείς διασυνδέσεις μεγάλης κλίμακας με Γερμανία (Green Aegean Interconnector) μέσω Αδριατικής και Σαουδική Αραβία (Saudi Greek Interconnection) που μελετά ο Διαχειριστής ενώ περιλαμβάνονται και τα πιο ώριμα σχέδια των διασυνδέσεων με Κύπρο - Ισραήλ και Αίγυπτο, έργα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για ανάδειξη της Ελλάδας σε δίαυλο μεταφοράς και εφοδιασμού της Ευρώπης με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου