Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Χρηστικά Συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΔΕΗ ανακάλυψαν μεγάλη «τρύπα» στις συντάξεις τους - Μηνυτήρια αναφορά κατά του ΕΦΚΑ

 

Ενδείξεις εξαπάτησης του ΕΦΚΑ σε βάρος τουλάχιστον 20.000 ασφαλισμένων στο πρώην ΤΑΠ-ΔΕΗ, που συνιστά ταυτόχρονα και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ανακάλυψε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο με μηνυτήρια αναφορά του στρέφεται κατά του νυν διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρου Βαρβέρη, της προϊσταμένης της γενικής διεύθυνσης συντάξεων Ελένης Νιαρχάκου, του πρώην διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή αλλά και κατά

παντός αρμόδιου υπαλλήλου προέβη σε επανυπολογισμό των συντάξεων.

Σύμφωνα με εκτενές άρθρο του DocumentoNews, 40 μέλη του ΕΝΔΙΣΥ ανακάλυψαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «ξέχασαν» να εφαρμόσουν τον νόμο και κατά τον επανυπολογισμό μείωσαν τεχνηέντως τις απονεμόμενες συντάξεις, μην υπολογίζοντας τα υπερβαρέα ένσημα για τα οποία καταβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές από το 1994! Ετσι με βάση τους υπολογισμούς προκύπτουν διαφορές στις συντάξεις των εν λόγω δικαιούχων του ΤΑΠ-ΔΕΗ που φτάνουν έως και τα 440 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 13.212 ευρώ που δεν καταβλήθηκαν στους δικαιούχους. Συγκεκριμένα και οι 40 συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΔΕΗ μέλη του ΕΝΔΙΣΥ των οποίων οι υποθέσεις εξετάστηκαν είχαν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους ασφαλιστικές εισφορές και υπερβαρέα ένσημα (από 01.01.1994). Ωστόσο και δυνάμει του νόμου 4387/2016, γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου, θα έπρεπε αυτές οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν να έχουν προσμετρηθεί από τον e-ΕΦΚΑ στην κύρια σύνταξή τους κατά τον επανυπολογισμό τους, κάτι που «ξέχασαν» να πράξουν οι υπηρεσίες, μειώνοντας έτσι τον συντάξιμο μισθό. Οπως εύκολα προκύπτει, το «λάθος» του ΕΦΚΑ σε βάρος των συνταξιούχων μελών του ΕΝΔΙΣΥ καταλαμβάνει το σύνολο των συνταξιούχων του ΤΑΠ-ΔΕΗ που εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 20.000.

Τι δικαιούνται

Σύμφωνα με την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία, που τεχνηέντως έχει κρυφτεί κάτω από το χαλί για να μη δοθούν αυτές οι προσαυξήσεις στους δικαιούχους, οι παλαιοί ασφαλισμένοι (πριν από την 1.1.1993) που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του ΤΑΠ-ΔΕΗ δικαιούνται την προσαύξηση των βαρέων και ανθυγιεινών για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς που υπερβαίνει το συνολικό ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη κλάδου σύνταξης και επασφαλίστρου βαρέων επαγγελμάτων των αντίστοιχων κατηγοριών εργαζομένων-υπαγομένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ετσι προκύπτουν δύο κατηγορίες θιγομένων από τα «λάθη» του ΕΦΚΑ στον επαναϋπολογισμό:

Οσοι ασφαλισμένοι ΤΑΠ-ΔΕΗ έφυγαν με «ειδικές» διατάξεις. Αυτοί δικαιούνται μόνον την προσαύξηση για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς που υπερβαίνει το συνολικό ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη κλάδου σύνταξης και επασφαλίστρου βαρέων επαγγελμάτων των αντίστοιχων κατηγοριών εργαζομένων-υπαγόμενων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οσοι έφυγαν με τις γενικές διατάξεις. Αυτοί μπορούν να επωφεληθούν την προσαύξηση του άρθρου 30 παρ. 1 του νόμου 4387/2016 (άρα αυξημένης σε σχέση με τους προηγούμενους).

Ενοχή σιωπή

Το όλο ζήτημα είναι σε γνώση των μηνυομένων ήδη από τις 27.12.2023, όταν και επιδόθηκε εξώδικη πρόσκληση και διαμαρτυρία από το ΕΝΔΙΣΥ, με την οποία καλούνταν να διορθώσουν το «λάθος» οι υπηρεσίες κατ’ εντολή του διοικητή Αλ. Βαρβέρη. Ωστόσο μέχρι και την ημέρα κατάθεσης της μηνυτήριας αναφοράς ουδεμία ενημέρωση είχε το Δίκτυο για το τι θα πράξουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, όπως αναγράφεται σχετικά: «…παρά τις γραπτές αλλά και προφορικές, επανειλημμένες οχλήσεις μας προς το καταγγελλόμενο, εκείνο κωφεύει εδώ και σωρεία μηνών και ουδαμώς έχει αποκριθεί με κάποιον τρόπο στα εύλογα και νόμιμα αιτήματά μας. Ο μη ορθός υπολογισμός των ανωτέρω μάς προκαλεί ανεπανόρθωτη και διαρκή οικονομική βλάβη, διότι επηρεάζει άμεσα το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξής μας, γεγονός που επανειλημμένα έχουμε υπογραμμίσει στο αναφερόμενο νομικό πρόσωπο με εξώδικη δήλωσή μας που έχει κοινοποιηθεί και στον κ. υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά μέχρι σήμερα μας αγνοεί επιδεικτικά και άνευ αιτιολόγησης».

Με αυτούς τους παράνομους και εκτός νόμου υπολογισμούς ο ΕΦΚΑ εμφανίζεται πλεονασματικός για το 2024 και οι αρμόδιοι υπουργοί πανηγυρίζουν για την πορεία της οικονομίας μέσα από την «υγεία» του ασφαλιστικού συστήματος. Αναλυτικότερα, με βάση όσα έχει εγκρίνει το ΔΣ του ΕΦΚΑ από τα τέλη του περασμένου έτους, προβλέπεται για το τρέχον έτος γενικό σύνολο εσόδων 49,47 δισ. ευρώ και γενικό σύνολο εξόδων 48,57 δισ. ευρώ, όπερ μεθερμηνευόμενο το τελικό αποτέλεσμα χρήσης (χωρίς τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές) να δίνει πλεόνασμα 863,8 εκατ. ευρώ.

Το Δίκτυο υπολογίζει τη ζημιά των δικαιούχων

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΔΕΗ να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο προκειμένου να υπολογιστεί το επιπλέον ασφάλιστρο στα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα και να ξέρει ο συνταξιούχος τη ζημιά που του έχει προκαλέσει το «λάθος» των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

«Ηδη το ΕΝΔΙΣΥ με τις ομάδες εργασίας και σε συνεργασία με τους προγραμματιστές έχει φτιάξει πρόγραμμα εφαρμόζοντας τον νόμο και βγάζει τις διαφορές του κάθε συνταξιούχου που δικαιούται να πάρει» αναφέρει σχετικά στο Documento ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος. Αξίζει να αναφερθεί ότι με ίδια διαδικασία (εξώδικη πρόσκληση που δεν απαντήθηκε και μετά μηνυτήρια αναφορά) είχε εξαναγκαστεί ο πρώην διοικητής του ΕΦΚΑ Π. Δουφεξής να εφαρμόσει τον νόμο και να προχωρήσει σε διόρθωση του υπολογισμού της προσαύξησης της παράλληλης σύνταξης, με αποτέλεσμα να εκδοθεί τροποιητική απόφαση και να λάβουν οι δικαιούχοι τα αναδρομικά από το 2016 και μέσο όρο αύξησης της σύνταξης 470 ευρώ τον μήνα.

 

www.sofokleousin.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου