Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Φθηνότερα έκλεισαν και τον Φεβρουάριο τα κίτρινα τιμολόγια όλων των προμηθευτών – Πόλος έλξης για τους νέους πελάτες των εταιρειών

Φθηνότερα έκλεισαν και τον Φεβρουάριο τα κίτρινα τιμολόγια όλων των προμηθευτών – Πόλος έλξης για τους νέους πελάτες των εταιρειών 

Σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο εξελίσσεται η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα των κίτρινων τιμολογίων ρεύματος, καθώς και τον Φεβρουάριο όλοι οι προμηθευτές πρόσφεραν τουλάχιστον ένα προϊόν του συγκεκριμένου «χρώματος», το οποίο ήταν φθηνότερο από το «πράσινο» τιμολόγιό τους. Όπως είχε γράψει το energypress, το ίδιο είχε συμβεί και τον Ιανουάριο, τότε ωστόσο με την εξαίρεση ενός

μόνο παρόχου. 

Όσον αφορά πάντως τον Φεβρουάριο, δεν καταγράφηκε καμία εξαίρεση στον κανόνα. Κι αυτό γιατί δεν υπήρξε εταιρεία που η «πράσινη» σύμβασή της να είναι το φθηνότερο τιμολόγιο κυμαινόμενης χρέωσης, το οποίο προσφέρει στην αγορά. 

Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των κίτρινων προϊόντων -στα οποία είτε έχουν ανακοινώσει τιμές για τον προηγούμενο μήνα οι εταιρείες, είτε αυτές υπολογιστούν με βάση τη μαθηματική φόρμουλα κάθε προϊόντος- προκύπτει πως οι επιβαρύνσεις κινήθηκαν από τα 10,9 μέχρι τα 13,43 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή ανήλθε στα 11,86 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Στον αντίποδα, η μέση τιμή των πράσινων προϊόντων ήταν υψηλότερη κατά 10%, στα 13,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η μικρότερη τιμή ξεκίνησε από τα 11 και έφτασε μέχρι τα 14,65 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Όπως είναι φυσικό, «ψαλίδα» μεταξύ κίτρινων και πράσινων συμβάσεων καταγράφηκε στα ex-ante κίτρινα τιμολόγια που διαθέτουν η ΔΕΗ και η Protergia. Έτσι, στην περίπτωση της ΔΕΗ, τον Φεβρουάριο το (κίτρινο) myHome4All διαμορφώθηκε στα 12,09 λεπτά ανά kWh (συνυπολογίζοντας την έκπτωση 2% με πάγια εντολή εξόφλησης), από 12,8 λεπτά ανά kWh το (πράσινο) Γ1. Ακόμη και χωρίς την έκπτωση 2%, το κίτρινο παρέμεινε πιο ανταγωνιστικό, με χρέωση 12,4 λεπτά. 

Την ίδια στιγμή το (κίτρινο) Value Fair της Protergia είχε τιμή 13,4 λεπτά ανά kWh, από τα 14 λεπτά ανά kWh του ειδικού προϊόντος της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τον Μάρτιο τα συγκεκριμένα δύο κίτρινα προϊόντα ήταν επίσης φθηνότερα από τα ειδικά προϊόντα των εταιρειών.  

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο και τα ex-post κυμαινόμενα τιμολόγια, το κίτρινο προϊόν Smart της Elpedison (11,08 λεπτά ανά kWh) ήταν 24% φθηνότερο από το πράσινο προϊόν της (14,65 λεπτά ανά kWh). Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο οι πρώτες 100 κιλοβατώρες του ειδικού τιμολογίου της εταιρείας, οι οποίες με την έκπτωση διαμορφώθηκα στα 11 λεπτά ανά kWh. 

Φθηνότερο κατά 14% ήταν επίσης το κίτρινο MAXI HOME της «Φυσικό Αέριο» - στα 10,91 λεπτά ανά kWh, συνυπολογίζοντας μόνο την έκπτωση συνέπειας και όχι το επιπλέον discount, στην περίπτωση συνδυασμού με συμβόλαιο προμήθειας αερίου. Το ειδικό τιμολόγιο της εταιρείας ήταν στα 12,69 λεπτά ανά kWh. 

«Υπεροχή» του κίτρινου προϊόντος καταγράφηκε και στην ΕΛΙΝΟΙΛ, με το Power On! Home Easy στα 10,98 λεπτά ανά kWh, έναντι των 11,8 λεπτών ανά kWh του πράσινου προϊόντος της εταιρείας. Αισθητά διευρυμένη, κατά 25%, ήταν η διαφορά στην περίπτωση της ZeniΘ, με το (κίτρινο) Power Home More στα 10,9  λεπτά ανά kWh, συγκριτικά με τα 14,47 λεπτά ανά kWh του πράσινου τιμολογίου της. Ίδια εικόνα και για τη Volton, όπου το (κίτρινο) Energy Free ήταν στα 12,01 λεπτά ανά kWh, από 12,48 λεπτά ανά kWh στο πράσινο συμβόλαιο της εταιρείας. 

Οι υπόλοιπες εταιρείες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη χρεώσεις στα υπόλοιπα κυμαινόμενα προϊόντα τους και, κατά συνέπεια, δεν έχουν επίσης αναρτηθεί στον Συγκριτικό Πίνακα της ΡΑΑΕΥ. Από την επεξεργασία που έκανε πάντως το energypress, προκύπτει πως διαθέτουν κίτρινα τιμολόγια που τον Φεβρουάριο ήταν έως και 13% φθηνότερα από το ειδικό προϊόν τους. 

Όσον αφορά τα ex-post κυμαινόμενα προϊόντα, η «ψαλίδα» έναντι των πράσινων προϊόντων οφείλεται στο γεγονός ότι η απουσία ρίσκου, για την πρόβλεψη της εξέλιξης των χονδρεμπορικών τιμών, οδηγεί σε χαμηλότερες χρεώσεις. Μάλιστα, το πλεονέκτημα αυτό φαίνεται πως βρίσκεται πρόσφορο έδαφος στους καταναλωτές που προσελκύουν οι εταιρείες, οι οποίοι φαίνεται πως αντιλαμβάνονται το περιθώρια ανταγωνιστικότητας των τιμών που προσφέρει ένα προϊόν με χρέωση η οποία κάθε μήνα προκύπτει από το χονδρεμπορικό κόστος του ίδιου μήνα. 

Ως συνέπεια, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου προμήθειας, στα νέα συμβόλαια που συνάπτουν οι εταιρείες, η πλειονότητα αφορά κίτρινα τιμολόγια. Την ίδια στιγμή, πάντως, το γεγονός ότι οι χρεώσεις και των πράσινων τιμολογίων διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, σημαίνει πως οι υφιστάμενοι πελάτες των εταιρειών δεν έχουν σημαντικό οικονομικό κίνητρο να στραφούν σε ένα κίτρινο προϊόν του παρόχου τους, από το ειδικό του τιμολόγιο στο οποίο έχουν μεταπέσει. 

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν εταιρείες που σε μηνιαία βάση μόλις το 3% της υφιστάμενης πελατειακής τους βάσης «εγκαταλείπει» το πράσινο προϊόν, για κάποιο άλλο συμβόλαιο κυμαινόμενης χρέωσης. Έτσι, για να «γυρίσουν» την πλειονότητα των πελατών τους σε κάποιο κίτρινο τιμολόγιο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 1,5 χρόνο περίπου. 


Κώστας Δεληγιάννης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου