Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: «Μεγαλώνει» το project αντλησιοταμίευσης στον ΥΗΣ Σφηκιάς


Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τροποποίηση για αύξηση της εγκατεστημένης και της εγγυημένης χωρητικότητας από 3634 MWh σε 9646 MWh - Τα άλλα αντίστοιχα έργα που είναι στα σκαριά 

Στη θεαματική αύξηση της απόδοσης του έργου αντλησιοταμίευσης για τον ταμιευτήρα του ΥΗΣ Σφηκιάς στη Βέροια προχωρά η ΔΕΗ. Τον Οκτώβριο του 2023 η ΔΕΗ εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ Άδεια

Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω αντλησιοταμίευσης, μέγιστης ισχύος έγχυσης 467 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 441 MW, στη θέση «ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς (Μπράβας)» της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας στην Κ. Μακεδονία.

Στη συνέχεια υπέβαλε προς την Αρχή αίτηση για την τροποποίηση της Άδειας Αποθήκευσης, για αύξηση των ορίων πολυγώνου εγκατάστασης, της εγκατεστημένης χωρητικότητας από 3634 MWh σε 9646 MWh και της εγγυημένης χωρητικότητας από 3634 MWh σε 9646 MWh. Πριν λίγες μέρες, ο Αντιπρόεδρος του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημήτριος Φούρλαρης έδωσε το «πράσινο φως» για την παραπάνω τροποποίηση.

Έτσι το έργο προβλέπεται ότι θα είναι μέγιστης ισχύος έγχυσης 467 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 441 MW, αλλά με εγκατεστημένη και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 9646 MWh.

Τα άλλα projects

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω άδεια αποθήκευσης ήταν η μία από τις συνολικά τέσσερις που εξασφάλισε τη ΔΕΗ τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα η ΡΑΑΕΥ με αποφάσεις της που ελήφθησαν στις 24 Οκτωβρίου 2023 προχώρησε στη χορήγηση εκτός της παραπάνω άδειας για τον ΥΗΣ Σφηκιάς και στις ακόλουθες:

Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 156 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 150 MW στη θέση «Ορυχείο Μαυροπηγής» της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η μονάδα αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 1190 MWh.

Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 460 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 432 MW στη θέση «λίμνη Βεγορίτιδα (θέση 81 πηγάδια)» της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η μονάδα αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 3600 MWh.

Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης» της Δημοτικής Ενότητας Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η μονάδα αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 1264 MWh.

Οι άδειες έχουν εκδοθεί για λογαριασμό της ΔΕΗ Α.Ε., με διάρκεια ισχύος 35 έτη (έως 24/10/2058) ενώ την υλοποίηση των έργων θα διασφαλίσει η ΔΕΗ μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων. Με τα νέα αυτά έργα η ΔΕΗ έρχεται να ενισχύσει αποφασιστικά το πράσινο χαρτοφυλάκιό της και δη στον απολύτως απαραίτητο βραχίονα του energy storage, με βάση την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης που επιτρέπει μεγάλης διάρκειας αποθήκευση ενέργειας.

Σήμερα, στο ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας υπάρχουν μόνο δύο αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί, σε λειτουργία, οι ΥΗΣ Σφηκιάς στον Αλιάκμονα και Θησαυρού στο Νέστο, συνολικής ισχύος 699 MW που ανήκουν στην ΔΕΗ. Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του εμβληματικού για τον κλάδο project της Αμφιλοχίας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2026.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι προωθείται έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 174,8 ΜW και ικανότητας άντλησης 243,6 MW, στη θέση «Σκάλα- Άγιος Νικόλαος– Λάδωνας» στο Δήμο Τροπαίων Αρκαδίας, από joint venture μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (με ποσοστό 51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (με ποσοστό 49%).

Ο σταθμός προβλέπεται να είναι κατά βάση αποθηκευτικός και να αξιοποιεί ως πρωτογενή πηγή την υδατόπτωση των ποσοτήτων νερού που συλλέγονται μέσω άντλησης από τους ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου. Για τη λειτουργία του ως αποθηκευτικός σταθμός, θα αξιοποιεί ως εργαζόμενο μέσο τα νερά του υφιστάμενου ταμιευτήρα ΥΗΕ Λάδωνας της ΔΕΗ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μορφή δυναμικής ενέργειας νερού στους άνω ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου.

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ

www.newmoney.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου