Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Γενναίες επιδοτήσεις 30-35 λεπτών για να συγκρατηθούν τα τιμολόγια Ιανουαρίου - Συνδρομή και με πόρους του προϋπολογισμού εφόσον χρειαστεί

Γενναίες επιδοτήσεις 30-35 λεπτών για να συγκρατηθούν τα τιμολόγια Ιανουαρίου - Συνδρομή και με πόρους του προϋπολογισμού εφόσον χρειαστεί

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τον Ιανουάριο, χωρίς να αποκλείεται να απαιτηθεί και η συνδρομή του προϋπολογισμού, προκειμένου να κρατηθούν τα τιμολόγια στα 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα.

Καθώς από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο ένας μετά τον άλλο οι πάροχοι ανακοινώνουν σταδιακά τις νέες τους χρεώσεις, προκύπτουν

αυξήσεις μέχρι και 31% έναντι των σημερινών τιμολογίων, δηλαδή ακόμη υψηλότερες από τις εκτιμήσεις των τελευταιων ημερών για ανατιμήσεις 20%-25%. Κατ’ επέκταση, πολύ αυξημένες θα είναι και οι επιδοτήσεις για τον Γενάρη, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η τελική τιμή της κιλοβατώρας, πόσο μάλλον όταν απέχουμε λίγους μόνο μήνες από τις εκλογές. Αυτό θα απαιτήσει περισσότερους πόρους από το ΤΕΜ, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και κατά πόσο θα χρειαστεί να συμβάλουν τα δημόσια ταμεία.

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ αναμένεται να γίνουν αύριο, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι οι ενισχύσεις θα είναι πολύ πιο φουσκωμένες από εκείνες του Δεκεμβρίου, αφού έχει επιστρέψει ο εφιάλτης των υψηλών χρεώσεων.

Στον έκτο κατά σειρά μήνα τιμολόγησης με το μοντέλο που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί στις αποφάσεις των παρόχων είναι η επιλογή για γενναίες αυξήσεις, ειδικά από όσους το Νοέμβριο είχαν κινηθεί πιο επιθετικά, κατεβάζοντας το κόστη της μεγαβατώρας κάτω από τα 300 ευρώ, με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο να μπουν τελικά μέσα. Οι τιμές λιανικής διαμορφώνονται ακόμη και στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, (χρέωση ΔΕΗ για πάνω από 500 κιλοβατώρες), όταν για τον Δεκέμβριο είχαν υποχωρήσει στα 28-38 λεπτά. Το τελευταίο δίμηνο, ο κρατικός προϋπολογισμός είχε καταφέρει να έχει μηδενική συμμετοχή,  με το κονδύλι να καλύπτεται αποκλειστικά από τον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Στα 294 ευρώ η μέση τιμή

Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν. Η μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα για τις πρώτες 21 ημέρες του μήνα, διαμορφώθηκε στα 294,62 ευρώ και είναι περίπου 30% πάνω από εκείνη του Νοεμβρίου. Μάλιστα στις 6 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί και 400 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σίγουρα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση κατά πόσο το αποθεματικό του προϋπολογισμού για το 2023 θα μπορέσει να διατεθεί και για άλλους σκοπούς πέραν της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ευτυχώς που τις τελευταίες ημέρες το φυσικό αέριο υποχωρεί, ωστόσο για όλο το πρώτο 15νθήμερο του μήνα, βρισκόταν πάνω από τα 130 ευρώ / μεγαβατώρα. Και στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει ότι φυσικό αέριο ακριβότερο από τα 120 ευρώ δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς να μπει χέρι στο ταμείο του κράτους.

Δηλαδή, μέχρι τα 120 ευρώ, η επιδότηση του ρεύματος καλύπτεται από τους πόρους που εισφέρουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά από εκεί και πάνω, πρέπει να υπάρξει κρατική συνδρομή. Πόση; Έχει υπολογιστεί ότι αν η μέση τιμή διαμορφωθεί στα 140 ευρώ για ολόκληρο το 2022, τότε η επιδότηση του ρεύματος θα απορροφήσει όλο το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που έχει στην άκρη η κυβέρνηση (σ.σ για την ακρίβεια γι’ αυτή τη διαφορά των 20 ευρώ θα χρειαστούν 600 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και τη θωράκιση των φορέων της γενικής κυβέρνησης από το υψηλό ενεργειακό κόστος).

Πρόβλημα επιδοτήσεων

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, τα μηνύματα από το προ 15νθημέρου Eurogroup ότι το σημερινό καθεστώς επιδοτήσεων χρήζει αναθεώρησης, μόνο ανησυχία προκαλούν.

Στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού κόστους, που έχει φτάσει στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (700 δισ. ευρώ), το Eurogroup υιοθέτησε το γερμανικό μοντέλο, μιλώντας για ένα μοντέλο τιμολόγησης δύο επιπέδων, με το σκεπτικό από το 2023 και μετά, οι επιδοτήσεις να δίνονται στοχευμένα και να εστιάζουν μόνο στους ευάλωτους.

Τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα; Την κατάργηση του σημερινού συστήματος, βάσει του οποίου, οι επιδοτήσεις δίνονται σε όλους τους καταναλωτές, αλλά κλιμακωτά, δηλαδή η ενίσχυση μειώνεται, όσο αυξάνεται η κατανάλωση. Με το μοντέλο των δύο επιπέδων, οι επιδοτήσεις θα εστιάζουν κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς από ένα επίπεδο κατανάλωσης και πάνω, θα καταργούνται.

Εννοείται πως καθ’ οδόν προς τις εκλογές, είναι σίγουρο ότι οι ενισχύσεις στην Ελλάδα όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά και θα αυξηθούν όποιο και αν είναι το κόστος, εφόσον το απαιτήσουν οι διεθνείς εξελίξεις.

 

Γιώργος Φιντικάκης

energypress.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου