Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Δωρεάν ρεύμα εξάγει η Ελλάδα

 
Αντί οι παραγωγοί να προσφέρουν κάποια τιμή για κάθε ώρα παραγωγής και να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγοράς, ζητούν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας να κάνει εκείνο κουμάντο ώστε να πωλούν χωρίς ο μέσος όρος να ξεπερνά το πλαφόν.

Χιλιάδες μεγαβατώρες δωρεάν ρεύματος εξάγει η Ελλάδα στο εξωτερικό, αποτέλεσμα των τεράστιων διακυμάνσεων που εμφανίζονται, καθημερινά πλέον, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).

Τις τελευταίες τρεις μέρες το φαινόμενο των ακραίων διακυμάνσεων είναι καθημερινό καθώς υπάρχουν ώρες που η χονδρεμπορική τιμή πέφτει χαμηλά έως το απόλυτο μηδέν, και άλλες που εκτοξεύεται έως τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό το «τρενάκι του τρόμου» πρωτοεμφανίστηκε για μία μέρα στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά το τελευταίο τριήμερο επαναλήφθηκε σχεδόν σαν σταθερό μοτίβο.

 Προχθές, η τιμή βρέθηκε στο όριο του μηδέν επί σχεδόν έξι ώρες, μεταξύ 01.00-07.00 π.μ., και εξήχθη το 20% της παραγωγής, δηλαδή περίπου 6.000 μεγαβατώρες.

 Χθες και ενώ η μέση τιμή ημέρας (325,5 ευρώ) εμφάνισε αύξηση κατά 106% σε σχέση με προχθές, υπήρξαν και πάλι ώρες ελάχιστης χρέωσης, ενώ στις 12 τα μεσάνυχτα η τιμή έπεσε και πάλι στο μηδέν. Την ώρα εκείνη το 25% της παραγωγής, δηλαδή 1.515 μεγαβατώρες, εξήχθη δωρεάν.

 Σήμερα η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στις 2 τα ξημερώματα (19,49 ευρώ), αλλά στις 6 το απόγευμα φτάνει έως τα 600,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι κάθετες αυτές διακυμάνσεις προκαλούνται από τον τρόπο με τον οποίο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αντιδρούν στο πλαφόν του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται στα 330 ευρώ. Αντί, δηλαδή, να προσφέρουν κάποια τιμή για κάθε ώρα παραγωγής και να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγοράς, ζητούν από το ΕΧΕ (μέσω block order) να κάνει εκείνο κουμάντο ώστε να πωλούν χωρίς ο μέσος όρος να ξεπερνά το πλαφόν.

Ετσι, οι παραγωγοί παίρνουν περισσότερα τις ώρες των ψηλών τιμών και ισοφαρίζουν τις απώλειες των μηδενικών. Είναι δηλαδή σαν η διακύμανση να είναι πλασματική, μόνο και μόνο για να φαίνεται ότι λειτουργεί ελεύθερα η αγορά και οι παραγωγοί μηδενίζουν το ρίσκο του να βρεθούν εκτός αγοράς ή να ξεπεράσουν το πλαφόν, πάνω από το οποίο δεν εισπράττουν εκείνοι αλλά τα χρήματα πηγαίνουν στις «κρατικές επιδοτήσεις» μέσω του ταμείου ΤΕΜ.

Εκτός από τους παραγωγούς, κερδισμένες είναι και οι χώρες που εισάγουν ρεύμα δωρεάν από την Ελλάδα, αντίθετα με όσα έλεγε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, ότι δεν επέλεξε το ιβηρικό μοντέλο για «να μην εξάγουμε επιδοτημένο ρεύμα». Οι απώλειες, προς το παρόν, εντοπίζονται στα έσοδα του ΤΕΜ και αργότερα σε εκείνους που θα κληθούν να κλείσουν τις τρύπες, δηλαδή τους καταναλωτές.

 

 Άρης Χατζηγεωργίου

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου