Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Β. Μανδραβέλης: ΔΕΗ - Οι έξι εταιρείες που πήραν το έργο των οπτικών ινών


Οι έξι από τις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό έχουν λάβει το πράσινο φως από τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στην Αττική. Πρόκειται για τις εταιρείες EDIL, Ergatikat, Ergomak, Intrakat, Phoenix Engineering και Telvoserv.

Η πρώτη από τις έξι, η EDIL Hellas, έχει αναλάβει τη δημιουργία των κόμβων του δικτύου (POPs) και οι υπόλοιπες πέντε την εγκατάσταση

των οπτικών ινών. Αν και δεν γίνεται γνωστό το ύψος της κάθε ανάθεσης έργου από τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι οι εργολαβίες του έργου θα μοιραστούν περίπου ισοδύναμα στους έξι παίκτες της αγοράς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ και αφορά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε 14 δήμους/περιοχές της Αττικής. Ουσιαστικός στόχος του έργου είναι να φτάσουν οπτικές ίνες σε 440.000 επιχειρήσεις και κατοικίες της Αττικής για την κάλυψη των επικοινωνιακών τους αναγκών.

Πρόκειται για περιοχές/δήμους της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, της Γλυφάδας, της Ηλιούπολης, της Ν. Σμύρνης, της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου, της Παλλήνης, της Ν. Ιωνίας, της Φιλοθέης-Ψυχικού, του Χαλανδρίου, της Αγ. Παρασκευής, του Παπάγου-Χολαργού και σε δύο περιοχές του Περιστερίου.

Η ανάπτυξη του δικτύου θα γίνει κατά κύριο λόγο με εναέρια καλώδια (70%) και δευτερευόντως μέσω υπόγειων καλωδιώσεων (30%) οπτικών ινών. Η ανάπτυξη αυτή εκτιμάται ότι θα προσδώσει στη ΔΕΗ ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς οι ανταγωνιστές της δημιουργούν αποκλειστικά υπόγεια δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία είναι ακριβότερα και πιο χρονοβόρα στην ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά ωστόσο τα υπόγεια δίκτυα είναι περισσότερο ανθεκτικά σε φυσικές καταστροφές και άσχημες κλιματικές συνθήκες.

H ΔΕΗ έχει ανακοινώσει μια στρατηγική ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών, τεχνολογίας FTTH (Fiber to the Home) με στόχο να φτάσει σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027, εκ των οποίων τα 2/3 θα προέλθουν από δανεισμό και το 1/3 από ίδια κεφάλαια της επιχείρησης.

Η αρχή ανάπτυξης του δικτύου έγινε με την ανάθεση στις έξι εταιρείες των 14 περιοχών στην Αττική κι εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και με νέες αναθέσεις από το 2023 και μετά, εστιάζοντας κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η εταιρεία βασίζεται σε τεχνολογία της αμερικανικής εταιρείας Adtran και μέχρι τώρα έχει αναπτύξει πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών στο Περιστέρι. Το πιλοτικό αυτό δίκτυο φτάνει σε περίπου 10.000 σπίτια στο Περιστέρι και προσφέρει ταχύτητες μετάδοσης έως 10 Gbps.

Η ΔΕΗ φαίνεται να επιμένει στο μοντέλο της χονδρικής διάθεσης του δικτύου, δηλαδή να παρέχει τις συνδέσεις της στους τελικούς πελάτες, αποκλειστικά μέσω των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της αγοράς (π.χ. Vodafone, Nova). Ακολουθεί έτσι το μοντέλο της Enel Open Fiber, μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης εταιρείας δημιουργίας δικτύων οπτικών ινών στη Ιταλία που συνέστησε το 2015 η ΔΕΗ της Ιταλίας (Enel).

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2021 η Enel πούλησε το 50% της εταιρείας Enel Open Fiber αντί 2,7 δισ. ευρώ, με το 40% να περιέρχεται στην αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Macquarie Asset Management, η οποία πέρυσι απέκτησε και 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Ελλάδα.

(powergame.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου