Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Οι μεγάλοι σύνδεσμοι ηλεκτρισμού ζητούν πάγωμα οφειλών και αλλαγής όρων στα συμβόλαια προμήθειας για αυτό το χειμώνα


Επτά μεγάλοι σύνδεσμοι και φορείς του ηλεκτρικού τομέα στην Ευρώπη εξέδωσαν κοινό κείμενο με το οποίο επισημαίνουν τι πρέπει να γίνει αυτό το χειμώνα στην αγορά προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές, αλλά και η βιωσιμότητα των προμηθευτών.

Συγκεκριμένα, οι BEUC, CEER, Eurelectric, Eurogas, EER, EU DSO

Entity και E.DSO τονίζουν ότι χρειάζεται στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων κατηγοριών καταναλωτών και όχι αδιάκριτα μέτρα, ενώ στέκονται ιδιαίτερα σε τέσσερις επιμέρους κατευθύνσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

1) Να τεθούν σε ισχύ αναβολές πληρωμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές με βάση διαφανή κριτήρια, ιδίως για όσους καταναλωτές πλήττονται περισσότερο και για όσους χρωστούν για πρώτη φορά στον προμηθευτή τους. Οι αναβολές θα μπορούσαν να αφορούν μονάχα το ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών.

2) Να αποτραπεί η αποσύνδεση των καταναλωτών αυτό το χειμώνα.

3) Ελαχιστοποίηση μονομερών αλλαγών στους όρους των συμβολαίων προμήθειας για το χειμώνα. Οι καταναλωτές, ιδίως οι πιο ευάλωτοι αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, ιδίως όταν μιλάμε για αλλαγές στα συμβόλαια. Αν και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει τις αλλαγές αυτές με επαρκή προϊδεασμό, η πρακτική κρίνεται ότι έχει μεγάλες επιπτώσεις.

4) Ξεκάθαρες πληροφορίες στον κάθε καταναλωτή για κατανόηση της κατάστασης και των λύσεων που έχει στη διάθεσή του.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου