Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Μαύρος: Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι καθ' οδόν για το φιλόδοξο στόχο των 5 GW στις ΑΠΕ - Τα ενδιάμεσα στάδια

 

 Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ προχωρά με πλήρεις ρυθμούς, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, στο περιθώριο του πρόσφατου Renewable & Storage Forum.

Ο ίδιος παρατήρησε τα εξής:

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το συνέδριο γιατί η θεσμική κινητοποίηση

και η ανάγκη για επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ είναι πλέον εμφανής. Ο λόγος που όλοι είμαστε εδώ είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε από κοινού για να φτάσουμε στους στόχους του 2025 και του 2030 αντίστοιχα. Νομίζω ότι οι στόχοι είναι η απανθρακοποίηση, η αποκεντρωμένη παραγωγή ΑΠΕ και βεβαίως η ψηφιοποίηση συνολικά του δικτύου. Αυτό είναι σημαντικό να επιταχυνθεί και βεβαίως να υποστηριχθεί από διασυνδέσεις και τεχνολογίες όπως είναι η αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά.

Άρα αν είναι ένα πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε σήμερα είναι ότι υπάρχει επιτάχυνση, υπάρχει θεσμική κινητοποίηση, πρέπει όμως πάρα πολύ γρήγορα να προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση με τους διαγωνισμούς και αντίστοιχα τα υπεράκτια αιολικά. Να δουλέψουμε όλοι πάνω σε αυτό και βεβαίως να πιάσουμε τους στόχους.

Είναι ξεκάθαρο ότι και εμείς κάνουμε το δικό μας ενεργειακό μετασχηματισμό, ο οποίος είναι πράσινος. Αυτό γίνεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ένα πάρα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο ξεδιπλώνεται και κάθε χρόνο φαίνεται ότι είμαστε στους στόχους ή και παραπάνω από αυτούς. Έχουμε στόχο 5 γιγαβάτ στα επόμενα 4 χρόνια. Στις επόμενες 90 ημέρες θα έχουμε σε λειτουργία 600 μεγαβάτ που είναι ένας μικρός ενδιάμεσος στόχος. Σε 120 ημέρες θα ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε 1 γιγαβάτ που ήδη ένα κομμάτι του κατασκευάζεται. Άρα φτάνουμε στο 1,5 γιγαβάτ και αντίστοιχα οδεύουμε στο δρόμο για τα 5 γιγαβάτ. Είμαι πολύ αισιόδοξος, είμαστε παρόντες σε όλες τις τεχνολογίες και βεβαίως οι ΑΠΕ πάνε μαζί με μπαταρίες και προς αυτό εργαζόμαστε.

Η κρίση επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υπάρχει ένα πρόβλημα στον εφοδιασμό, αλλά εξομαλύνεται σιγά-σιγά, υπάρχει όμως και ξεκάθαρη ανάγκη άρα είναι μονόδρομος.

 

energypress.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου