Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας και η πρώην εταιρεία του αντιπροέδρου της ΔΕΗ

Χαρτονομίσματα

Η διασπάθιση δημόσιου χρήματος είναι δεύτερη φύση για τη Δεξιά. Για τη μητσοτακική εκδοχή της δε, συνιστά όρο αναπαραγωγής και συνθήκη διακυβέρνησης. Το Ταμείο Ανάκαμψης φαντάζει για τους

κρατικοδίαιτους νεοφιλελεύθερους απέραντος κάμπος που σαν ακρίδες ρημάζουν.

Οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ανέδειξαν χθες τη σύμβαση του υπουργείου Εργασίας με την οποία εκχωρούνται σε ιδιώτες συμβουλευτικές υπηρεσίες έναντι 2.857.000 ευρώ, ποσό που δύναται να ανέλθει στα 4.811.000 ευρώ με το δικαίωμα της προαίρεσης. Δουλειά που θα μπορούσαν φυσικά να αναλάβουν τα στελέχη του Δημοσίου, υψηλής και άρτιας κατάρτισης υπάλληλοι. Σ’ αυτό το ποσό προστίθενται τα 9.672.000 ευρώ για υπηρεσίες συντονισμού και διαχείρισης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σύνολο, τουλάχιστον 12,5 εκατομμύρια.

Θα πει κανείς ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά μια συνήθη πρακτική. Εξάλλου, δεν πάει πολύς καιρός από την αποκάλυψη των 17.000.000 ευρώ του ΥΠΕΝ σε τεχνικό σύμβουλο.

Στην περίπτωση του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο προΐσταται ο 5046c Κωστής Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Ενέργειας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ιστορία της μίας εκ των δύο εταιρειών που συμβάλλονται. Η PricewaterhouseCoopers (PwC) είχε γίνει γνωστή από την αποκάλυψη της εφημερίδας Le Monde ως η εταιρεία που προετοίμασε τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η ίδια που ανέλαβε το έργο που προκύπτει από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Σχετικά με δεύτερη, τη Headway, είναι μια εταιρεία συμβούλων-οικονομολόγων που ιδρύθηκε το 1996 από τον Πύρρο Παπαδημητρίου, στην οποία παρέμεινε βασικός μέτοχος έως το τέλος του 2021. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Την ώρα που οι μικρομεσαίοι, οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι περιφέρειες παραμένουν αποκλεισμένοι, τα πολύτιμα κονδύλια του Ταμείου κατευθύνονται όχι στην πραγματική οικονομία, αλλά σε ιδιώτες συμβούλους, σε φίλους, σε λίγους και εκλεκτούς.

Ακόμα κι αν ο κύριος Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, έχει αποχωρήσει έναν χρόνο πριν από την εταιρεία που λαμβάνει εκατομμύρια για συμβουλευτικές υπηρεσίες από τον Κ. Χατζηδάκη, πρώην υπουργό Ενέργειας, τίθενται ερωτήματα ηθικής τάξης.

Παράλληλα, είναι βαθιά προκλητικό για την κοινωνία και συνάμα προσβλητικό για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση να δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια μέσω outsourcing σε ιδιώτες για έργα που μπορούν να εκπληρώσουν υψηλά εκπαιδευμένα και άρτια καταρτισμένα στελέχη του Δημοσίου.

 

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου