Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Δικαίωση του ΑΔΜΗΕ στον Άρειο Πάγο για τα 120 εκατ. ευρώ που διεκδικούν οι προμηθευτές – Νέες δικαστικές διαμάχες καθώς το αδιέξοδο παραμένει


Απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει μεν τον ΑΔΜΗΕ, διατηρείται ωστόσο ένα υπαρκτό και παλιό πρόβλημα της ενεργειακής αγοράς που αφορά ένα μεγάλο ποσό που έχουν λαμβάνειν οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος από παλιές εκκαθαρίσεις που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ για την περίοδο πριν την εφαρμογή του target model, και το οποίο δεν μπορούν να το εισπράξουν γιατί η ΔΕΗ δεν το έχει αποδώσει στο Διαχειριστή.

Ο λόγος για περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που μπαίνουν

κανονικά στις λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ ως υποχρεώσεις. Επειδή όμως τα περισσότερα από αυτά τα 500 εκατ. θα τα πάρει πίσω η ΔΕΗ ως προμηθευτής, τελικά το πρόβλημα αφορά ένα καθαρό ποσό περί τα 120 εκατ. ευρώ που περιμένουν να λάβουν κατά κύριο λόγο οι τρείς ηλεκτροπαραγωγοί (Elpedison, Mytilineos, ΗΡΩΝ) αλλά και κάποιοι μη καθετοποιημένοι.

Πρακτικά, σύμφωνα με συνομιλητές του energypress, την ώρα που η ΡΑΕ πιέζει και μοιράζει πρόστιμα για χρέη των προμηθευτών προς τους Διαχειριστές, υπάρχει ένα ποσό περί τα 120 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο ΑΔΜΗΕ στους προμηθευτές και το οποίο ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να συμψηφίσει καθώς δεν έχει εισπράξει το αντίστοιχο ποσό από τη ΔΕΗ.

Τελεσίδικη απόφαση υπέρ ΑΔΜΗΕ

Κάποιοι εκ των ηλεκτροπαραγωγών προχώρησαν δικαστικά εναντίον του Διαχειριστή, ζητώντας, με αγωγές, να τους καταβληθούν τόκοι υπερημερίας για την καθυστέρηση πληρωμής. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εξέλιξη στο θέμα, καθώς σε μια τουλάχιστον περίπτωση και ενώ η αγωγή είχε απορριφθεί σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό και η εταιρεία άσκησε αναίρεση, υπήρξε πριν λίγες ημέρες απόφαση από τον Άρειο Πάγο που απέρριψε το αίτημα της εταιρείας με αμετάκλητη πλέον δικαστική απόφαση υπέρ του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με αυτή, μοναδικοί αντισυμβαλλόμενοι στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι παραγωγοί, ως πωλητές ηλεκτρικής ενέργειας και οι προμηθευτές, ως αγοραστές της. Ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι ούτε αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς, ούτε πωλητής ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των προμηθευτών και συνεπώς δεν μπορεί να αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο για τις εν λόγω συναλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειμμα στην αγορά λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων κάποιου από τους αντισυμβαλλόμενους, δεν προκύπτει υποχρέωση του ΑΔΜΗΕ να εξοφλήσει τις σχετικές απαιτήσεις από ίδιους πόρους, κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία.

Η απόφαση αυτή όπως είναι φυσικό αποδυναμώνει και τις άλλες αντίστοιχες αγωγές κατά του ΑΔΜΗΕ που εκκρεμούν στον Άρειο Πάγο, οι οποίες έχουν απορριφθεί με πρωτόδικες και εφετειακές αποφάσεις.

Πως θα πάρουν τα λεφτά;

Ωραία, θα πεί κανείς, ο ΑΔΜΗΕ δικαιώθηκε και... «καθάρισε». Τι θα γίνει όμως με το χρέος; Πώς θα πληρωθούν οι εταιρείες τα λεφτά που τους οφείλονται;

Η υπόθεση έχει περιπλακεί καθώς σε νόμο που έφερε η κυβέρνηση το Φθινόπωρο (4876/2021, άρθρο 67) προβλέπεται ότι για να πληρωθούν οι οφειλές πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Οπότε τώρα, ο νόμος λέει ότι χρειάζεται τελεσίδικη απόφαση και ο Άρειος Πάγος λέει ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν υποχρεούται να πληρώσει. Πρόκειται δηλαδη για τραγέλαφο ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου δικαστικού κύκλου, ο οποίος αυτή τη φορά δεν θα αφορά τον ΑΔΜΗΕ αλλά εκείνους που χρωστάνε και εκείνους που έχουν λαμβάνειν και ίσως τον ίδιο το νόμο...

Διότι ένα είναι βέβαιον που το αναγνωρίζουν όλοι: Υπάρχουν περί τα 120 εκατ. ευρώ που χρωστάει η ΔΕΗ και το ποσό αυτό, αντιστοίχως, το δικαιούνται κάποιες εταιρείες.

Σύμφωνα πάντως με τους ανθρώπους που μίλησαν στο energypress, δεν θα χρειαζόταν πλέον καμία δικαστική διαμάχη, εάν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έκανε και για αυτό το ποσό ό,τι κάνει για τις υπόλοιπες οφειλές των  προμηθευτών προς τους Διαχειριστές. Να επιβάλλει δηλαδή, με τα εργαλεία καταναγκασμού ή τιμωρίας που διαθέτει, σε εκείνον που οφείλει, την κάλυψη της υποχρέωσής του σε εύλογο διάστημα.

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου