Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

ΔΕΗ: Δεν αυξάνονται τα αιτήματα για διακανονισμούς- Ναι στο πλαφόν της χονδρικής

ΔΕΗ: Δεν αυξάνονται τα αιτήματα για διακανονισμούς-  Ναι στο πλαφόν της χονδρικής

Ενδεικνυόμενη λύση το πλαφόν στην χονδρική επιδοτούμενο απο το κράτος

Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν οι καταναλωτές λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει αυξήσει κατακόρυφα τα αιτήματα διακανονισμών.

Παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώνονται συγκεκριμένα νούμερα η

αγορά μιλάει για σημαντική αύξηση των διακανονισμών κυρίως στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι μέχρι πρότινος απέφευγαν την πολιτική της ρύθμισης οφειλών.

Αντίθετα η ΔΕΗ που εδώ και χρόνια πραγματοποιεί ρυθμίσεις οφειλών και από το 2019 παρέχει στους πελάτες της συγκεκριμένο πρόγραμμα διακανονισμών, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καταγράψει αύξηση των σχετικών αιτημάτων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της ΔΕΗ το σύστημα διακανονισμών που έχει υιοθετηθεί λειτουργεί αποτελεσματικά και τα νέα αιτήματα είναι σταθερά όλο τον τελευταίο χρόνο με μικρές διακυμάνσεις. Το σχετικό διάγραμμα είναι σχεδόν επίπεδο λένε οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των αναλυτών κατά την πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης δήλωσε ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων είναι της τάξης του 5%, δηλαδή ένα ποσοστό απολύτως διαχειρίσιμο για μια εταιρία του μεγέθους της ΔΕΗ.

Το πλαφόν στην χονδρική

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών της ΔΕΗ είναι έντοκο με επιτόκιο της τάξης του 4-5% ωστόσο η επιχείρηση εφόσον τηρείται ο διακανονισμός παρέχει στους πελάτες της έκπτωση συνέπειας 5% με αποτέλεσμα επί της ουσίας η ρύθμιση να είναι άτοκη για τον καταναλωτή.

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές παράγοντες της ΔΕΗ σημειώνουν ότι η πλέον αποτελεσματική και ριζική λύση θα ήταν η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το πρόβλημα των τιμών του ηλεκτρισμού έχει τη ρίζα του στην τιμή του φυσικού αερίου και εκεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή εφόσον επιδοτείται το κόστος πάνω από το πλαφόν εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά.

Γεμάτες οι αυλές με λιγνίτη μέχρι τον Σεπτέμβριο

Τέλος σε ότι αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη από τα ορυχεία της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστεί επάρκεια τροφοδοσίας σε περίπτωση διακοπής της παροχής αερίου από τη Ρωσία, η επιχείρηση έχει προχωρήσει ήδη στις σχετικές ενέργειες. Όπως σημειώνεται οι αυλές του λιγνίτη στις μονάδες της ΔΕΗ θα είναι πλήρως γεμάτες έως τον Σεπτέμβριο και θα είναι διαθέσιμες οι μονάδες για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο. Ωστόσο υπό κανονικές συνθήκες η παραγωγή των μονάδων δεν θα αυξηθεί κατακόρυφα αλλά θα αξιοποιείται αναλόγως της οικονομικότητας του καυσίμου και των αναγκών του συστήματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη η ΔΕΗ προχωρεί σταδιακά σε επενδύσεις που στο σύνολο τους υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 50 εκατ ευρώ, ένα ποσό που διαθέτει η επιχείρηση στο πλαίσιο του ρόλου για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου