Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Τα "παράδοξα" της αγοράς ηλεκτρισμού: Η μηδενική τιμή της Κυριακής και η εκτίναξη εκ νέου στα ύψη - Που κινείται σήμερα η χονδρεμπορική


Συνεχίζονται, ακόμη και στις αργίες όπου η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη, οι ακραίες διακυμάνσεις στην αγορά ηλεκτρισμού. Έτσι για παράδειγμα χθες Κυριακή, από τις 2 έως τις 5 το απόγευμα η ελάχιστη τιμή του συστήματος, λόγω της πολύ αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ήταν μηδενική (0,09 ευρώ/MWh). Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι είχαμε πολύ

μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 80% στην κάλυψη της ζήτησης το επίμαχο χρονικό διάστημα, που σε συνδυασμό με τη χαμηλή λόγω της αργίας ζήτηση έφερε τις μηδενικές τιμές. 

Έτσι καθώς, η προσφορά περιλάμβανε περί τα 5GW ΑΠΕ (παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών) ενώ η ζήτηση μόλις ξεπερνούσε τα 6GW είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός αγοράς οι ακριβές θερμικές μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου.

Ωστόσο την ίδια ημέρα χθες όταν και μειώθηκε η συμμετοχή των ΑΠΕ και μπήκαν στο σύστημα οι μονάδες αερίου είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί εκ νέου η τιμή και να φτάσει το βράδυ στα 283 ευρώ/MWh. Πάντως η μέση τιμή για εχθές διαμορφώθηκε στα 168,22 ευρώ/MWh σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με το Σάββατο (27%).

Πάντως η χθεσινή εικόνα της ελληνικής αγοράς δεν ήταν μεμονωμένη αλλά είχαμε και σε άλλες χώρες αντίστοιχη διακύμανση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο καταγράφηκαν αρνητικές τιμές στις αγορές της Γερμανίας και της Ολλανδίας  -2,49 ευρώ/MWh αλλά και του Βελγίου – 17,97 ευρώ /MWh. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές στις δύο χώρες πληρώνονταν από το σύστημα προκειμένου να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. 

Για σήμερα πάντως η αγορά έχει επανέλθει στην κανονικότητα της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές να εκτοξεύονται εκ νέου στα ύψη. Έτσι η μέση οριακή τιμή του συστήματος διαμορφώνεται στα 243,08 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 44,5% σε σχέση με την Κυριακή, με την ελάχιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 183,69 ευρώ/MWh και τη μέγιστη στα 352,61 ευρώ /MWh. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν και για σήμερα το 51,1% του μείγματος, με δεύτερες τις εισαγωγές (18,08%) και να ακολουθούν οι μονάδες αερίου με 15,43% και οι λιγνίτες με 6,8%.

 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου