Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Tην εξαγορά της startup Carge συζητάει η ΔΕΗ

Tην εξαγορά της startup Carge συζητάει η ΔΕΗ

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Carge, εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, βρίσκεται ο όμιλος ΔΕΗ, κίνηση που συνδέεται και με την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα 

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Carge, εταιρείας παροχής υπηρεσιών

ηλεκτροκίνησης, βρίσκεται ο όμιλος ΔΕΗ, κίνηση που συνδέεται και με την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο όμιλος ΔΕΗ θα ήθελε να αξιοποιήσει τεχνολογίες που επικεντρώνονται στην ανερχόμενη αγορά της ηλεκτροκίνησης, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω της εξαγοράς εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Carge.

Η νεοφυής εταιρεία ιδρύθηκε το 2020 από τον Ελευθέριο Καραμπατσάκη και τον Πέτρο Μπένο και παρέχει υπηρεσίες που βοηθούν τους οδηγούς να εντοπίσουν και να δεσμεύσουν θέση φόρτισης του οχήματός τους, πληρώνοντας απευθείας και προσφέροντάς τους πρόσβαση σε χιλιάδες σταθμούς φόρτισης στη ΝΑ Ευρώπη, χωρίς να χρειάζεται RFID κάρτα. Ειδικότερα, έχει αναπτύξει τεχνολογία η οποία ενοποιεί όλα τα δημόσια δίκτυα φορτιστών ανεξαρτήτως παρόχου, δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να φορτίσουν το όχημά τους σε οποιοδήποτε σταθμό φόρτισης, οπουδήποτε στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η εταιρεία έχει παρουσία.

Η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων μεσοπρόθεσμα.

Οπως φαίνεται και από το site της Carge, η εφαρμογή, μέσα από ένα χάρτη, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί φτάνοντας στον σταθμό φόρτισης από την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή. Επίσης, διαθέτει τεχνολογία η οποία μπορεί να δώσει πληροφορίες για την υγεία της μπαταρίας του οχήματος, του αυτοκινήτου κ.λπ. Μέσω μιας τέτοιας εξαγοράς, η ΔΕΗ θα μπορούσε να αποκτήσει ένα έτοιμο τεχνολογικό προϊόν από μία ομάδα με τεχνογνωσία, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει πόρους για να το αναπτύξει μόνη της. Εάν και εφόσον ευοδωθεί το deal, πρόκειται για την πρώτη κίνηση εξαγοράς μιας νεοφυούς εταιρείας από τη ΔΕΗ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος διερευνά το ενδεχόμενο επένδυσης σε εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ηλεκτροκίνησης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το 2020, η ηλεκτροκίνηση εντάχθηκε στις βασικές επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΔΕΗ και το 2021 λάνσαρε το δίκτυο φόρτισης ΔΕΗ Blue. Βάσει του σχεδιασμού της, η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την τοποθέτηση 10.000 φορτιστών τα επόμενα χρόνια σε κομβικά σημεία σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιου είδους τεχνολογίες διευκολύνουν σημαντικά τους οδηγούς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, οι οποίοι, ελλείψει επαρκών υποδομών, έρχονται αντιμέτωποι με το λεγόμενο «range anxiety». Οπως έχει γράψει και η «Κ», το «range anxiety» είναι το άγχος του οδηγού για το εάν το αυτοκίνητό του έχει επαρκή καύσιμα για να φτάσει στον προορισμό του. Μάλιστα, στην περίπτωση των οδηγών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, το άγχος αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς το δίκτυο υποδομής δημόσιας φόρτισης.

 

 

www.kathimerini.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου