Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Η Πολωνία αναζητά συμμάχους για τον περιορισμό των τιμών άνθρακα

Η Πολωνία αναζητά συμμάχους για τον περιορισμό των τιμών άνθρακα

Συνομιλίες με Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Πολωνίας η PGE είχε συνομιλίες με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από άλλες χώρες της ΕΕ για να προσπαθήσει να περιορίσει το κόστος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά άνθρακα που εκτιμά ότι θα παρεμποδίζει τις προσπάθειές της να στραφεί από τον άνθρακα σε καθαρότερα καύσιμα.

Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS), το οποίο απαιτεί από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλους μεγάλους εκπομπούς να αγοράζουν άδειες για να καλύπτουν τις εκπομπές άνθρακα, έχει προκαλέσει εδώ και καιρό την αντίθεση της Πολωνίας, η οποία βασίζεται στον άνθρακα, για περισσότερο από 70% της ενέργειας της.
Το κόστος κάλυψης αυτών των εκπομπών έχει αυξηθεί καθώς οι τιμές του άνθρακα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στις αρχές του τρέχοντος έτους, σχεδόν 100 ευρώ ανά τόνο, εντείνοντας τις ανησυχίες για το υψηλό ενεργειακό κόστος που είναι πιθανό να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PGE Wojciech Dabrowski είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι γνώωρίζει ότι η αναστολή του ETS ήταν "πολιτικά αδύνατη".
Όμως, καθώς και άλλες χώρες ταλαιπωρούνται από το ενεργειακό κόστος, η PGE συνομιλεί με Ολλανδούς, Γάλλους και Γερμανούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συγκεντρώσει υποστήριξη στις προσπάθειες περιορισμού των αυξήσεων των τιμών του άνθρακα.

Έκδοση αδειών

Ήδη, υπάρχει ένας μηχανισμός που επιτρέπει την έκδοση πρόσθετων αδειών εάν η τιμή CO2 είναι τριπλάσια της μέσης τιμής τα δύο προηγούμενα χρόνια για τουλάχιστον έξι μήνες, και εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν αντανακλά τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Ο Νταμπρόφσκι είπε ότι η Πολωνία αναζητά έναν πιο ευέλικτο τρόπο για να αυξήσει την προσφορά αδειών σε χαμηλότερες τιμές, αν και δεν διευκρίνισε ποιο επίπεδο τιμών θεωρεί αποδεκτό η Πολωνία.

Για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, η PGE στοχεύει να προσθέσει 3,5 γιγαβάτ αιολικής ισχύος έως το 2030, κάτι που η εταιρεία λέει ότι θα ήταν απρόσιτο εάν οι προϋπολογισμοί επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος εκπομπών άνθρακα.

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί υπερβολική πίεση...σε εταιρείες σαν τη δική μας, αναστέλλοντας εκ των πραγμάτων τον μετασχηματισμό μας και δεν υποστηρίζει τις επενδύσεις μας», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια επικεφαλής της PGE, Wanda Buk.



www.worldenergynews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου