Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Τσίπρας στη ΡΑΕ: Η στρεβλή αγορά δεν αφήνει κανένα επιχειρηματικό ρίσκο στους παραγωγούς και ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή


Τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισκέφθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο και μέλη της Ολομέλειας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη ΡΑΕ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "έχουν περάσει σχεδόν 40 μέρες από τη συνεδρίαση της Βουλής, όπου ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε

υπερβάλλοντα κέρδη, αισχροκέρδεια δηλαδή, στη χονδρική τιμή και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εξήγγειλε την επιβολή υψηλής φορολόγησης και μάλιστα 90% στα υπερκέρδη", αλλά "εδώ και 40 μέρες δεν έχει γίνει τίποτα". Τόνισε ότι επισκέφθηκε σήμερα τη ΡΑΕ ώστε να ενημερωθεί για την εκτίμηση που κάνουν "και για τα ουρανοκατέβατα κέρδη αλλά και για την αισχροκέρδεια των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο" και πως "η εκτίμησή τους είναι ότι πράγματι υπάρχουν υπερβάλλοντα και ουρανοκατέβατα κέρδη, τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν αποτυπώσει και περιμένουν να φέρουν το επόμενο διάστημα τις επίσημες εκτιμήσεις τους". Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι "ταυτόχρονα, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν αποτέλεσε ούτε κατεύθυνση ούτε εντολή της ΡΑΕ, αλλά μονομερή εμπορική επιλογή των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι "όλα αυτά όμως, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο, το οποίο στο τέλος της ημέρας επιβαρύνει μονάχα τον καταναλωτή", συμπληρώνοντας ότι "η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη χονδρική και κανένας μέχρι σήμερα, 8 μήνες τώρα, δεν έχει σπεύσει να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την αισχροκέρδεια". Σημείωσε ότι η χώρα μας "μετακυλίει το 99% του κόστους στον καταναλωτή και κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ένα τέλος σε αυτή την στρεβλή διαδικασία στην αγορά, που δεν αφήνει κανένα επιχειρηματικό ρίσκο στους παραγωγούς και ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή".

"Θέλουμε να ελπίζουμε", συνέχισε, "ότι σύντομα αυτή η τρομακτική στρέβλωση θα τελειώσει". "Όμως", υπογράμμισε, "για να τελειώσει, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση. Και αυτό δεν είναι ζήτημα των ρυθμιστικών Αρχών, αυτό είναι ζήτημα της κυβέρνησης", την οποία κατηγόρησε ότι "μέχρι τώρα έχει φροντίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διευκολύνει αυτούς που αισχροκερδούν και να ρίχνει διαρκώς όλα τα βάρη στους καταναλωτές".

Καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "άρα, αυτό που τελικά πρέπει να τελειώσει για να τελειώσει και η επιβάρυνση του καταναλωτή, είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη".

Νωρίτερα το energypress έγραψε:

Την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Αναμένεται να θέσει με επίταση το ζήτημα του ελέγχου των «υπερκερδών» των παρόχων ενέργειας, που ο ΣΥΡΙΖΑ συσχετίζει με τους φουσκωμένους λογαριασμούς και την ενεργειακή ακρίβεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής Αθανάσιο Δραγούμα και να θέσει το ζήτημα των ελέγχων στην ενεργειακή αγορά όπου καταγράφονται συνεχείς ανατιμήσεις. Επίσης το θέμα του υπολογισμού των «ουρανοκατέβατων κερδών» των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα φορολογήσει, αφού πρώτα εξεταστούν και υπολογιστούν από τη ΡΑΕ.

Η τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα την τροπολογία που ανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την αναστολή πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος. Η τροπολογία θα κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή μετά τις διακοπές του Πάσχα, την ερχόμενη Τρίτη. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα να υπερψηφίσουν την ρύθμιση.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενό της τροπολογίας χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να τους κόβεται το ρεύμα, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την συγκεκριμένη διάταξη «τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη, είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο».

Αναφορά και για την βιομηχανία

Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης (Ανάπτυξης) και Σωκράτης Φάμελλος (Ενέργειας) κατέθεσαν στην Βουλή κοινή αναφορά για τις συνεχείς αυξήσεις στις χονδρεμπορικές τιμές και τις επιπτώσεις του στην βιομηχανία. Με αφορμή μάλιστα την νέα επιστολή που έστειλε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) όπου γίνεται λόγος για πρακτικές που οδηγούν σε υπέρογκες αυξήσεις.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου