Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Εκεί προσιτή ενέργεια. Εδώ ηλεκτροσόκ...


Η είδηση που δημοσιεύτηκε χθες στα ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ είναι το λιγότερο εξοργιστική, καθώς από σήμερα ξεκινούν οι διακοπές ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς. Μάλιστα, μόνο στην Αττική δίνονται καθημερινά περισσότερες από 500 εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ οι πάροχοι πιέζουν για άμεση εκτέλεσή τους.

Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ο

Απρίλιος αναμένεται να κλείσει με την τιμή χονδρικής ρεύματος «καρφωμένη» πάνω από τα 240 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ οι λογαριασμοί που φτάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκαλούν -και θα συνεχίσουν να προκαλούν- εγκεφαλικά στους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπόσχεται πως θα πάρει μέτρα στο προσεχές μέλλον μολονότι οι ραγδαίες αυξήσεις στην ενέργεια έχουν ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο. Δεν χωράει αμφιβολία πως οι Ελληνες πολίτες εδώ και πάνω από ένα εξάμηνο πληρώνουν ακριβά το καθεστώς κερδοσκοπίας που διέπει τις τιμές του ρεύματος, με την κυβέρνηση να κάνει πλάτες σε μια άγρια λεηλασία εισοδημάτων.

Σήμερα η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη, καθώς το χρηματιστήριο ενέργειας τιμολογεί το ηλεκτρικό ρεύμα με βάση το ακριβό φυσικό αέριο αν και το 75% της ζήτησης προέρχεται από φθηνές πηγές ενέργειας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι επιεικώς εγκληματικές αν ληφθούν υπόψη δυο βασικά στοιχεία. Το πρώτο αφορά την ίδια την οικονομία. Η κερδοσκοπία στην ενέργεια δεν χρεοκοπεί μόνο τα νοικοκυριά, αλλά πλήττει βάναυσα ολόκληρη την οικονομία, καθώς προκαλεί αυξήσεις παντού σε σημείο να καθιστά απαγορευτική τη λειτουργία της αγοράς αφού η ζήτηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προσφοράς.

Οσο και αν θέλεις ή αν έχεις ανάγκη να αγοράσεις ένα προϊόν, δεν μπορείς να το αποκτήσεις αν η τιμή του δεν σου το επιτρέπει. Ο νεοφιλελεύθερος Κυρ. Μητσοτάκης που άφησε την αγορά ενέργειας ανεξέλεγκτη κατάφερε να μπλοκάρει όλο το σύστημα ανταλλαγών.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το επίτευγμα των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου. Επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν σχέδιο, απαίτησαν και πίεσαν με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί θετικά. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Ισπανία και Πορτογαλία μειώνονται κατά 40% σύμφωνα με όσα έγιναν, επισήμως, γνωστά χθες. Εκεί θα υπάρχει προσιτή ενέργεια στους πολίτες. Εδώ ηλεκτροσόκ.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου