Αύξηση της τάξης του 25% και πάνω, όπως άλλωστε αναμενόταν, ανακοινώνουν σταδιακά οι προμηθευτές ρεύματος για τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, η νέα χρέωση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 50,01 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω
από 500 κιλοβατώρες. Η αύξηση είναι της τάξης του 29%.Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον μήνα Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 39,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες.
H Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το πρόγραμμα «Electricity HomeDay» από 35 λεπτά τον Δεκέμβριο. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 42,27 λεπτά ανά kWh, από 32,27 λεπτά ανά kWh.
Η Ήρων ανακοίνωσε 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας για το Generous Home (χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά).
H Protergia με το Οικιακό MVP reward βρίσκεται στα 42 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά την έκπτωση συνέπειας.
Η NRG προσφέρει το NRG on time στα 40,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η Watt + Volt έχει το πρόγραμμα Zero Plus στα 45,9 λεπτά.
Η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε το Οικιακό MAXI Free BASIC 35,8 λεπτά/kWh με έκπτωση συνέπειας
Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 46,5 λεπτά για το Powe Home Basic.
Η Volton ανακοίνωσε 44,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Η Volterra ανακοίνωσε 51,8 λεπτά για το οικιακό της τιμολόγιο.
Η Ελίν ανακοίνωσε 37,5 λεπτά/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
Η άνοδος στα τιμολόγια των προμηθευτών προέκυψε μετά την εκ νέου εκτόξευση του κόστους στη χονδρεμπορική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το διάστημα των 20 ημερών του Δεκεμβρίου η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 288,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για την ίδια περίοδο του Νοεμβρίου ήταν στα 227,75 ευρώ. Δηλαδή η μέση τιμή ήταν σε ένα μήνα υψηλότερη κατά περίπου 25%.
Αν και βέβαια τις τελευταίες έξι μέρες η μέση χρηματιστηριακή τιμή ρεύματος έχει βουτήξει κατά 50%, στα 200 ευρώ από σχεδόν 400 ευρώ στις 14 του μηνός, εντούτοις, οι πάροχοι δεν μπορούν να πάρουν ρίσκο και να συγκρατήσουν τουλάχιστον τα τιμολόγια στα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Η νευρικότητα στην αγορά του TTF μεταφέρθηκε και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, η υψηλή αβεβαιότητα που υπεισέρχεται στην πρόβλεψη από τους προμηθευτές των χονδρεμπορικών τιμών κάθε μήνα (έως τις 20 του προηγούμενου μηνός όταν πρέπει να ανακοινώσουν τις χρεώσεις τους), αναδείχτηκε και τον τρέχοντα μήνα Δεκέμβριο, όπου οι χρεώσεις της συντριπτικής πλειονότητας των προμηθευτών κινήθηκαν χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία κινήθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές, κάτι που σημαίνει πως για αυτές τις εταιρείες ο μήνας που διανύουμε θα κλείσει με παθητικό.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τον Αύγουστο. Αντίστροφα, σε άλλες περιπτώσεις (όπως τον Σεπτέμβριο), οι εκτιμήσεις των παρόχων κινήθηκαν υψηλότερα από το ύψος στο οποίο έφτασε πραγματικά η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, με συνέπεια να διαμορφωθεί σημαντικό θετικό ισοζύγιο.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τελικές τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται πάντα από τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα επιχορηγήσει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τέτοιον τρόπο ώστε η μέση τιμή λιανικής να διαμορφωθεί στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Χάρης Αποσπόρης
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου