Άμεσα μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και ιδίως των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας αναζητά η κυβέρνηση με φόντο τις υψηλές τιμές ρεύματος στα 400 ευρώ/MWh και του φυσικού αερίου TTF στα 135 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει
μετά και από σχετικές συνεννοήσεις που υπήρχαν με τη ΔΕΗ πως η μόνη λύση για τη στήριξη των εργοστασίων είναι η παροχή επιδοτήσεων.Ποσά τα οποία θα πρέπει να είναι κατά πολύ υψηλότερα από αυτά που χορηγούνται μηνιαίως στο πλαίσιο των ενισχύσεων όλων των καταναλωτών ρεύματος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό κόστος ηλεκτροδότησης για τα εργοστάσια θα ανέλθει μέσα στο 2023 στο 1,5 δις. ευρώ. Κόστος το οποίο προκύπτει με σενάριο τιμών στα 300 ευρώ/MWh.
Οι δημόσια στήριξη, κρίνεται αναγκαία και θα πρέπει να δοθεί άμεσα. Κι αυτό καθώς σταδιακά εντός του 2023 λήγουν τα συμβόλαια προμήθειας ρεύματος των μεγάλων βιομηχανιών υψηλής τάσης με τη ΔΕΗ. Οι τιμές που είχαν κλειδώσει οι βιομηχανίες με τη δημόσια εταιρεία ήταν σε επίπεδα προ κρίσης και σε συνδυασμό με τις μηνιαίες επιδοτήσεις που λάμβαναν μπόρεσαν το 2022 και το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να είναι ανταγωνιστικές αλλά και να εμφανίσουν υψηλή κερδοφορία.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανανέωση των συμβολαίων προμήθειας με τιμές χαμηλότερες από τα 300 ευρώ/MWh, την ώρα που στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε τιμές 380, 400 ακόμη και πάνω από τα 500 ευρώ/MWh. Το κόστος λοιπόν του 1,5 δις. ευρώ αναμένεται να επωμιστούν από κοινού η ΔΕΗ, οι βιομηχανίες και το κράτος. Η συνεισφορά της δημόσιας εταιρείας είναι ουσιαστικά η απώλεια εσόδων που έχει με την επιβολή του πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου οι τιμές χονδρικής ρεύματος να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ένα μέρος του κόστους, όπως προαναφέρθηκε θα αναλάβει το δημόσιο με υψηλότερες επιδοτήσεις και το υπόλοιπο οι ίδιες οι βιομηχανίες.
Αναφορικά με τα PPAs για την παροχή πράσινης και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις βιομηχανίες, όπως αναφέρουν πηγές, οι όποιες συμφωνίες με τη ΔΕΗ είναι πρόωρο να συναφθούν με δεδομένο το ό,τι η ΔΕΗ έχει ακόμη δρόμο για την κατασκευή ικανού αριθμού ΑΠΕ που θα παρέχουν την αναγκαία φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.
Συνεπώς, όπως καταλήγουν αρμόδιοι παράγοντες η μόνη λύση για να στηριχθεί η ενεργοβόρος βιομηχανία αλλά και τα εργοστάσια λοιπών κατηγοριών και κλάδων είναι η επιχορήγηση του ενεργειακού κόστους με αυξημένη συμμετοχή του κράτους.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου