Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μειοδότησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη μελέτη, προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 550 MW στο ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τα έργα σύνδεσης με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός της ΤΕΡΝΑ, στον διαγωνισμό

συμμετείχαν οι ΜΕΤΚΑ, RES INVEST, CMEC, AVAX και ΑΚΤΩΡ.

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά επενδυτικά σχέδια, όχι μόνο για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τη δυναμική στροφή της ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η ολοκλήρωσή του συνιστά ορόσημο για το επιχειρηματικό σχέδιο, που προβλέπει ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή της είναι 48 μήνες. Προβλέπει επίσης την καταβολή πριμ 2,5% επί του αρχικού συμβατικού τιμήματος στον ανάδοχο, εφόσον το πάρκο παραδοθεί 60 ημέρες νωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία. Πρόκειται για ένα έργο, που η θυγατρική της ΔΕΗ θα λειτουργήσει μέσω διμερών συμβάσεων με τους καταναλωτές και θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο πάρκο έχει ισχύ 626 MW και κατασκευάζεται από την εταιρεία Solaria Energia στην κεντρική Ισπανία. Επίσης στην Ισπανία η Iberdrola αναπτύσσει φωτοβολταϊκό ισχύος 590 MW. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο εν λειτουργία αυτή τη στιγμή είναι το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 204 MW.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει μια «δεξαμενή» έργων ΑΠΕ υψηλής ωριμότητας, καθώς 4 GW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους. Το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ να ξεπεράσει φέτος τα 500 MW, να φθάσει το 1,5 GW μέχρι το 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας. Στο χαρτοφυλάκιο των πιο ώριμων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.

 

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου