Για έναν ακόμη μήνα αυξάνονται οι καταναλωτές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος.
Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, οι οποίοι εν μέσω ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά προσπαθούν να βρουν από πού θα κόψουν προκειμένου να
βγαίνει ο μήνας.Κατανάλωση ρεύματος: Ψαλίδι διαρκείας από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Αποκαλυπτική είναι η πανελλαδική έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία περίπου 1 στους 5 καταναλωτές (22%) ηλεκτρικού ρεύματος και 1 στους 4 καταναλωτές (25%) θέρμανσης δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς.
Την ίδια στιγμή, έρευνα του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου, δείχνει ότι το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.
Ωστόσο, η ακρίβεια, η οικονομική κατάσταση και η ενεργειακή κρίση αποτελούν το «top 4» των ανησυχιών των Ελλήνων σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari.
Άλλωστε τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Σε επίπεδο προβλέψεων, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή από 9,4% φέτος σε μέσα επίπεδα, θα κατεβάσει ταχύτητα στο 5,8% το 2023 και περαιτέρω στο 3,6% το 2024, κυρίως λόγω της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας αλλά και της αρνητικής επίδρασης της βάσης σύγκρισης. Χωρίς τις τιμές των ειδών διατροφής και ενέργειας εκτιμάται φέτος στο 4,6% και υπολογίζεται ότι θα παραμείνει εξίσου υψηλός και το 2023, λόγω της ενσωμάτωσης έντονων πληθωριστικών πιέσεων από τις συνιστώσες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών.
Τα χειρότερα μπορεί να είναι ακόμα μπροστά μας αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
«Οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε από τις περικοπές στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Οι συνθήκες είναι ταραχώδεις, οι τιμές είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες, πολλά νοικοκυριά και κλάδοι έντασης φυσικού αερίου υπέφεραν – όπως και πολλές χώρες που εισάγουν φυσικό αέριο παγκοσμίως» περιγράφει χαρακτηριστικά.
Όμως τα χειρότερα μπορεί να είναι ακόμα μπροστά μας, όπως προειδοποιούν οι συγγραφείς της έκθεσης “How to Avoid Gas Shortages in the European Union in 2023”, η οποία παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες από τον επικεφαλής του Οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
www.ot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου