Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Κρίσιμη εβδομάδα για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για admhe 
Με την προσοχή στραμμένη στους Ιταλούς της TERNA και τους Κινέζους βασικούς μετόχους της φαίνεται ότι παίζεται αυτή την εβδομάδα τo κρίσιμο στοίχημα για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, καθώς η ΔΕΗ προκήρυξε τον διαγωνισμό και περιμένει ως τις 26 Ιουλίου να κατατεθεί το καταρχήν ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κρίνει πολλά τόσο για το μέλλον του Ανεξάρτητου Διαχειριστή όσο και της ίδιας της ΔΕΗ, η οποία εισέρχεται σε φάση ριζικού μετασχηματισμού.
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς Διαχειριστές να επενδύσουν στον ΑΔΜΗΕ. Ομως στη φάση αυτή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν oι ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης δικτύων θα αρκεστούν στο 24%, τη στιγμή που δεν έχουν κρύψει ότι θα προτιμούσαν πλειοψηφικό μερίδιο.
Στα κείμενα με τους δανειστές υπάρχει σαφής αναφορά ότι αν το όλο εγχείρημα δεν αποδώσει τα αναμενόμενα εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση του 100% του Διαχειριστή.
Και το 2014
Από τους βασικούς ενδιαφερόμενους, που φαίνεται ότι παραμένει στο παιχνίδι, είναι ο ιταλικός διαχειριστής ΤΕRNA, o οποίος είχε δώσει το «παρών» και το 2014, στον πρώτο διαγωνισμό -ο οποίος ματαιώθηκε- για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ,. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα στελέχη της TERNA επισκέφθηκαν τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, αναθερμαίνοντας τα σενάρια περί συμμετοχής τους στο εγχείρημα -για το οποίο κάποια στιγμή μετά την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού, είχαν δηλώσει πως αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Αργότερα μάλιστα είχε κυκλοφορήσει στα μέσα ενημέρωσης ότι η ΤΕRΝΑ θα συμμετείχε σε ανάλογη διαδικασία μόνον για πλειοψηφικό ποσοστό.
Στην τελική απόφαση της TERNA σημαντικό ρόλο θα παίξει η θέση της κινεζικής State Grid Corpotation of China (SGCC), εκ των βασικών μετόχων στη μητρική της CDP RETI. H SGCC είχε κατεβεί αυτόνομα το 2014 στον διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ και την ίδια χρονιά αγόρασε το πακέτο μετοχών στη RΕΤΙ, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα είχε αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στον πορτογαλικό Διαχειριστή REN.
Είναι προφανές ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για το χαρτοφυλάκιο των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού στη Νότια Ευρώπη αλλά το πώς (και το αν) θα μεταφραστεί σε έμπρακτη συμμετοχή στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, είναι κάτι που θα φανεί στις 26 Ιουλίου.
Σενάρια για RTE
Σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τελευταία, περί πρόθεσης του γαλλικού διαχειριστή RTE (Reseau de Transmission d’ Electricite) να εμπλακεί στον ΑΔΜΗΕ φαίνεται ότι συναντούν αρκετές δυσκολίες από την πρόσφατη απόφαση της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού, EDF, να πουλήσει το 50% του RTE. O γαλλικός διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, που είναι και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία στο είδος της, ανήκει κατά 100% στην κρατική EDF και λειτουργεί στο μοντέλο του σημερινού ΑΔΜΗΕ (με πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων)
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία το 50% του RTE θα πρέπει να περάσει σε κρατική εταιρεία και το σενάριο που εξετάζεται είναι να μεταβιβαστεί στην κρατική γαλλική τράπεζα Caisse des Depots.
H συνέλευση των μετόχων για να εγκριθεί η πώληση προγραμματίζεται στις 26 Ιουλίου, στην ίδια ακριβώς ημερομηνία που έχει ορίσει η ΔΕΗ για την κατάθεση της επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Όσο για τα κεφάλαια που επιδιώκει να συγκεντρώσει η EDF από την πώληση του 50% της RTE, που αποτιμάται από γαλλικά μέσα σε 6-7 δισ. ευρώ, προορίζονται κυρίως για επενδύσεις σε πυρηνικές μονάδες στη Βρετανία.
Οι άλλοι...
Στο διαγωνισμό του 2014, εκτός από την TERNA και τη SGCC είχαν δώσει το παρών ο βελγικός διαχειριστής Elia (o οποίος φαίνεται να αποστασιοποιείται από τις σημερινές διαδικασίες) και το καναδικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο PSP Investments.
Ας σημειωθεί τέλος ότι το χαρτοφυλάκιο συμφερόντων του ιταλικού δημοσίου CDP RETI, στο οποίο συμμετέχουν οι Κινέζοι, συγκαταλέγεται στους βασικούς μετόχους και της ιταλικής SNAM, της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου της Ιταλίας, μετέχει με 20% στο κεφάλαιο του αγωγού ΤΑΡ και θα αγοράσει το 17% του ΔΕΣΦΑ, μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά του 66% των μετοχών του ελληνικού διαχειριστή αερίου από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar.
Τέλος του μήνα η απόφαση για δημοπρασίες ρεύματος
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν εν τω μεταξύ και τα άλλα σχέδια που αφορούν στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας αναφέρουν ότι ως το τέλος του μήνα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρισμού (NOME), καθώς το μόνον που αναμένεται αυτή τη στιγμή είναι κάποιες διορθωτικές διατυπώσεις στη σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Η ΚΥΑ θα ορίζει την κατώτατη τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετείται στα 38 ευρώ/MWh.
Oι δημοπρασίες αφορούν σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ και έχουν στόχο το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς εξασφαλίζουν πρόσβαση των τρίτων προμηθευτών στο λιγνίτη και τα νερά, τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούσαν μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Παρότι, οι τρίτοι προμηθευτές ηλεκτρισμού δεν είχαν κρύψει την προτίμησή τους για τιμή εκκίνησης γύρω στα 30 ευρώ/MWh, στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για τα 38 ευρώ/MWh, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καθώς οι προοπτικές για την χονδρική τιμή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξητικές, διασφαλίζοντας μία σχετικά ικανοποιητική απόκλιση μεταξύ των τιμών προμήθειας στις δημοπρασίες και της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά.
Σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο η πρώτη δημοπρασία (ΝΟΜΕ) πρέπει να διενεργηθεί τον Σεπτέμβριο.
 
• Στην τελική απόφαση της TERNA σημαντικό ρόλο θα παίξει η θέση της κινεζικής State Grid Corpotation of China (SGCC), εκ των βασικών μετόχων στη μητρική της CDP RETI. H SGCC είχε κατεβεί αυτόνομα το 2014 στον διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ και την ίδια χρονιά αγόρασε το πακέτο μετοχών στη RΕΤΙ, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα είχε αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στον πορτογαλικό Διαχειριστή REN.
• Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς Διαχειριστές να επενδύσουν στον ΑΔΜΗΕ. Ομως στη φάση αυτή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν oι ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης δικτύων θα αρκεστούν στο 24%.

Πηγή : www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου