Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ικανοποίηση από το ενδιαφέρον για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ

Mε ικανοποίηση δέχθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, με τέσσερις εταιρίες, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύων στον κόσμο, να δηλώνουν το παρών.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για αδμηε 
της Μανταλένας Πίου
 
Mε ικανοποίηση δέχθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, με τέσσερις εταιρίες, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύων στον κόσμο, να δηλώνουν το παρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις μνηστήρες είναι οι Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς της Ιταλίας, TERNA, της Γαλλίας, RTE και οι δύο Διαχειριστές της Κίνας η State Grid Corporation of China (SGCC).και η China Southern Power
Grid.(CSPG)
Μάλιστα για την τελευταία, την China Southern Power Grid, μέχρι αργά χθες το απόγευμα εξελισσόταν ένα θρίλερ, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι ο φάκελλός της ήταν ελλιπής και ότι η εταιρία ουσιαστικά εξέφρασε ενδιαφέρον για να συνεργαστεί με ένας από τους τρεις άλλους υποψηφίους.
Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο απέφυγε να κατονομάσει τις εταιρίες περιοριζόμενη να δηλώσει ότι «υποβλήθηκαν τέσσερις εκηλώσεις ενδιαφέροντος», τις οποίες θα εξετάσει και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, αυτήν των δεσμευτικών προσφορών.
Ανεξάρτητα του αν θα είναι τρεις ή τέσσερις οι διεκδικητές, στελέχη του υπουργείου χαρακτήριζαν τις εξελίξεις, ως ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική τους. Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ έχει ακόμα πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί και το κυριότερο, το πόσοι από τους υποψηφίους θα φθάσουν τελικώς στο νήμα και βέβαιο ποιό το τίμημα, που θα προσφέρουν.
Στον πρώτο διαγωνισμό, το 2014 για τον ΑΔΜΗΕ, κύκλοι της αγοράς και στελέχη της ΔΕΗ θεωρούσαν ως εφικτό το ποσό των 600 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών. Ο διαγωνισμός ματαιώθηκε πριν κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές, οπότε ποτέ δεν έγιναν γνωστά, τα ποσά που θα ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές
Την ερχόμενη εβδομάδα , την Τετάρτη 3 Αυγούστου, συνεδριάζει το διοκητικό συμβούλιο της ΔΕΗ με κορυφαίο θέμα τον ΑΔΜΗΕ, οπότε δεν αποκλείεται να οριστούν και τα επόμενα βήματα, όπως η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών κλπ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι που θα περάσουν στη δεύτερη φάση, θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας και θα παραλάβουν την πρόσκληση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών με τις σχετικές οδηγίες. Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room), που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο. Επίσης θα λάβουν προσχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και της Σύμβασης Μετόχων, τις χρηματοοικονομικές και νομικές εκθέσεις ελέγχου που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό του πωλητή (vendor due dilligence reports), oδηγίες για την κατάθεση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής κλπ.
Η Πρόσκληση Υποβολής των Δεσμευτικών Προσφορών θα καθορίζει και την προθεσμία εντός της οποίας οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν τα σχόλιά τους επί των σχεδίων των δύο τύπου συμβάσεων (αγοράς μετοχών και μετόχων). Αφού εξεταστούν τα σχόλια, ο πωλητής, δηλαδή η ΔΕΗ θα διαμορφώσει τις τελικές συμβάσεις με βάση τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν εγγράφως τις δεσμευτικές προσφορές.
Η επιλογή του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31 Οκτωβρίου 2016 ενώ ως τις 28 Φεβρουαρίου, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο η συναλλαγή με τον επενδυτή όσο και οι διαδικασίες της πλήρος απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Πρόκειται για δεσμευτικές προθεσμίες αφού έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της πρόσφατης αξιολόγησης.
Στην περίπτωση που η πώληση στον στρατηγικό εταίρο δεν εξελιχθει σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να πουλήσει το 100% του ΑΔΜΗΕ. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ για την πώληση του 24% του Διαχειριστή είναι η HSBC Bank plc, στα γραφεία της οποίας στην Αθήνα υποβλήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος , η Citigroup Global Markets Ltd και η ΝBG Securities. Νομικός σύμβουλος είναι η εταιρία Rokas.
Η ιταλική TERNA και η κινεζική SGCC είχαν συμμετάσχει και στον διαγωνισμό του 2014 για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον επίσης ο βελγικός διαχειριστής ELIA, καθώς και ένα καναδικό fund, ενώ είχε αποκλειστεί μία ινδική εταιρία.
Για πρώτη φορά στην ελληνική ενεργειακή αγορά δίνει το παρών ο γαλλικός διαχειριστής ηλεκτρισμού, Reseau de Transmission d' Electricite- RTE-, 100% θυγατρική της γαλλικής κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού EDF..
Ας σημειωθεί ότι η EDF έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να πουλήσει ως το 50% των μετοχών του RTE. 
Πιθανότερος αγοραστής σε πρώτη φάση θεωρείται ο γαλλικός κρατικός χρηματοδοτικός οργανισμός Caisse des Depots, καθώς νόμος που ψηφίστηκε το 2004 απαγορεύει τη διάθεση των μετοχών του RTE σε ιδιώτες. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης πάντως εκτιμούν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2017, θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του RTE.
Πρόσφατα πάντως Γάλλοι αξιωματούχοι διέψευσαν φήμες ότι συζητούν για τον RTE. με την κινεζική, SGCC-τη μία από τις δύο κινεζικές εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ.
H SGCC το 2012 αγόρασε το 25% της εταιρίας REN, Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας και το 2014 πλήρωσε 2,1 δισ. ευρώ για μερίδιο 35% στην ιταλική εταιρία CDP Reti, στην οποία ανήκουν μεγάλα μειοψηφικά πακέτα τόσο της TERNA όσο και του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου της Ιταλίας, της Snam.

 http://www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου