Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Σε διαβούλευση ο κώδικας δημοπρασιών ΝΟΜΕ - τι προβλέπει για βιομηχανίες και εξαγωγές

 
 Σε διαβούλευση για την πρώτη έκδοση του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΝΟΜΕ) προχωρά η ΡΑΕ με σημερινή της ανακοίνωση.
Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ρεπορτάζ του το energypress, μέσω του κώδικα πρέπει να αντιμετωπίζονται δύο κρίσιμα ζητήματα:
Το ένα είναι να ικανοποιείται η ρητή απαίτηση των δανειστών για «μπλόκο» στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που θέλουν να
συμμετέχουν στις δημοπρασίες όχι ευθέως αλλά δια της πλαγίας, δηλαδή παίρνοντας άδεια προμηθευτού και προμηθεύοντας, στην ουσία, μόνον τις δικές τους παροχές. 
Το δεύτερο αγκάθι που πρέπει να αντιμετωπίζει ο κώδικας είναι το πώς θα αποφευχθεί η μαζική εξαγωγή από κάποιους προμηθευτές του φθηνού ρεύματος που θα αγοράζουν από τις δημοπρασίες.
Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν προφανώς και αντικείμενο ανταλλαγής θέσεων κατά την επικείμενη διαβούλευση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ:
Δυνάμει του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 94/27.05.2016), με τον οποίο θεσπίστηκε μηχανισμός πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση μέσω δημοπρασιών, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (εφεξής ο «Λειτουργός της Αγοράς») στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών του που απορρέουν ιδίως από το Άρθρο 140, παράγραφος 2 του ν. 4389/2016 καταρτίζει τον Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΣΔΠΠΗΕ) και τον υποβάλλει προς έγκριση στη ΡΑΕ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Άρθρου 140 παρ. 2 του ν. 4389/2016, θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του Λειτουργού της Αγοράς για τον ΚΣΔΠΠΗΕ, με τον οποίο ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα που σχετίζονται με:
  • το Μητρώο Συμμετεχόντων του Συστήματος Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας,
  • τα δημοπρατούμενα προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας,
  • τον τύπο και τη διαδικασία οργάνωσης και διεξαγωγής των δημοπρασιών (ενδεικτικά υποβολή δηλώσεων αγοράς και κατάρτιση αποτελεσμάτων),
  • το μηχανισμό καταμερισμού των προθεσμιακών προϊόντων,
  • τη δευτερογενή αγορά,
  • τις δηλώσεις χρήσης των ποσοτήτων προθεσμιακών μηνιαίων υποπροϊόντων,
  • τις διαδικασίες εκκαθάρισης και διακανονισμών συναλλαγών.
Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 26.08.2016
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση elecodes-system@rae.gr ή εγγράφως. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Συνημμένα αρχεία
  1. ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΔΠΠΗΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΔΠΠΗΕ (μέγεθος: 740,061 kb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου