Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Παρόντες και στον νέο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ οι Ιταλοί

 
Το «παρών» εκ νέου στον διαγωνισμό για την εξαγορά ποσοστού 24% του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να δώσουν οι Ιταλοί της ΤERNA (Διαχειριστής του ιταλικού δικτύου), oι οποίοι εμφανίζονταν ως το «φαβορί» και στην πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του 66% της θυγατρικής της ΔΕΗ. Μια πολυπληθής ομάδα του Ιταλού Διαχειριστή Δικτύου βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και –σύμφωνα με
πληροφορίες– επισκέφτηκε τόσο τον ΑΔΜΗΕ όσο και το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.
Η έλευση των στελεχών της ΤΕRΝΑ στην Αθήνα συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση από τη ΔΕΗ της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διάθεση ποσοστού 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, μία μόλις ημέρα μετά την έγκριση του σχεδίου ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της εταιρείας από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να επιδιώκει την τάχιστη ολοκλήρωση των διαδικασιών υλοποίησης του σχεδίου που διασφαλίζει τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ από το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο πώλησης του 100% της εταιρείας που προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές. Στο πλαίσιο αυτό και οι προθεσμίες υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές είναι ιδιαίτερα σφιχτές αφού, με βάση τον νόμο, τον Οκτώβριο του 2016 πρέπει να έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής.

Η επίτευξη του στόχου θα κριθεί ωστόσο και από το κατά πόσον θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ο επενδυτής πρέπει να συνεκτιμήσει, εκτός της πολύπλοκης διαδικασίας και των τεχνικών δυσκολιών που θα ανακύψουν, το γεγονός ότι θα ελέγχει περιορισμένο ποσοστό (24%) και θα έχει ως εταίρο το ελληνικό Δημόσιο. Οι Ιταλοί πάντως δείχνουν να μη πτοούνται και κινούνται στο πλαίσιο μιας συνολικότερης απόφασης για στρατηγική τοποθέτηση στην εγχώρια αγορά, ενώ στάση αναμονής δείχνει να κρατάει ο Βέλγος Διαχειριστής Δικτύου, Ellia, που επίσης εμφανίστηκε στον πρώτο διαγωνισμό αλλά στη συνέχεια το ενδιαφέρον του ατόνησε. Ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό είχε εκφραστεί και από το καναδικό fund PSP Investments.

Σε αυτή τη φάση πάντως το κατ’ αρχήν επενδυτικό ενδιαφέρον θα διαπιστωθεί στις 20 Ιουλίου, ημερομηνία που με βάση την πρόσκληση της ΔΕΗ οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να υποβάλουν συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ο οποίος θα προχωρήσει σε δύο φάσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στην πρώτη φάση έχουν εταιρείες που είναι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που συμμετέχουν σε διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς που είναι μέλος του ΕΝTSO-E ή και κοινοπραξίες στις οποίες υποχρεωτικά το ένα μέλος πρέπει να τηρεί το παραπάνω κριτήριο. Σε ό,τι αφορά στα χρηματοοικονομικά κριτήρια, ο ενδιαφερόμενος πρέπει ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων του, με βάση τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των τριών πιο πρόσφατων οικονομικών ετών, να ισούται με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Οταν πρόκειται για μέλος κοινοπραξίας που είναι διαχειριστής κεφαλαίων (fund manager) η μια εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου (private equity), πρέπει να έχει ενεργά, μη διαθέσιμα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Οι επιλέξιμοι για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας για να συμμετάσχουν σε αυτή, ενώ εκτός της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα λάβουν και δικαίωμα πρόσβασης στα virtual data room του ΑΔΜΗΕ για να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο, όπως και σχέδια σύμβασης αγοραπωλησίας και σύμβασης μετόχων. Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή θα γίνει αποκλειστικά με βάση την οικονομική προσφορά.


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου