Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Φωτόπουλος: Σημαντικό το μερίδιο ευθύνης της σημερινής κυβέρνησης για την εικόνα της ΔΕΗ

 
Στην ημερίδα του «Σπάρτακου» με θέμα τον «Ο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη. Δυτική Μακεδονία: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», βρέθηκε ο Νίκος Φωτόπουλος, μέλος ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Όπως είπε ο ίδιος, η ΔΕΗ βρίσκεται στη χειρότερη φάση της 66χρονης διαδρομής της και συμπλήρωσε ότι «εάν εδώ και τώρα (σήμερα, όχι αύριο) δεν αλλάξουν μια σειρά απίστευτα
και απαράδεκτα πράγματα η επιχείρηση κινδυνεύει με κατάρρευση».
Κατά τη γνώμη του κ. Φωτόπουλου, ναι μεν την κύρια ευθύνη «για το κατάντημα της ΔΕΗ την έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», όμως μερίδιο ευθύνης και «μάλιστα σημαντικότατο, έχει και η σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν έχει σταματήσει και επιτρέπει να συνεχίζονται μια σειρά απαράδεκτα σκάνδαλα».
Πρόσθεσε δεν ότι αν υλοποιηθούν τα όσα επιτάσσει το 3ο Μνημόνιο τότε πλέον η παρούσα κυβέρνηση θα έχει «την κύρια ευθύνη γιατί στα χέρια της και με την συμμετοχή της θα έχει σκάσει η ΔΕΗ».
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Φωτόπουλου έχει ως εξής:
Πριν πω οτιδήποτε άλλο το πρώτο που θέλω είναι να συγχαρώ το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ για την πρωτοβουλία που πήραν να διοργανώσουν αυτή την ημερίδα.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Γραμματέα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, αγαπητοί συνάδελφοι της Διοίκησής του σωματείου, κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ σας συγχαίρω γιατί η πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε αυτή την ημερίδα ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που πολύ σωστά την χαρακτηρίζετε «ΩΡΑ μηδέν» για τη ΔΕΗ και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει η αφορμή πολλοί παράγοντες που κατοικοεδρεύουν σε διάφορα επίπεδα της εξουσίας να αφυπνιστούν από τον λήθαργο που έχουν πέσει να γκρεμιστούν οι τοίχοι που έχουν χτιστεί στα αυτιά τους και επιτέλους έστω και τώρα να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους.
Κυρίες και κύριοι,
χωρίς περιστροφές, υπερβολές και λαϊκισμούς η ΔΕΗ βρίσκεται στη χειρότερη φάση της 66χρονης διαδρομής της και πραγματικά εάν εδώ και τώρα (σήμερα, όχι αύριο) δεν αλλάξουν μια σειρά απίστευτα και απαράδεκτα πράγματα η επιχείρηση κινδυνεύει με κατάρρευση.
Και βεβαίως μαζί της, γιατί οι τύχες τους είναι αλληλένδετες, κινδυνεύει άμεσα και η Δυτική Μακεδονία.
Κινδυνεύετε και εσείς αγαπητοί φίλοι.
Ήδη τα προβλήματα ξεκίνησαν.
Απλήρωτοι εργολάβοι – απλήρωτοι εργαζόμενοι. Απολύσεις.
Γεγονός απαράδεκτο και 100 φορές άδικο. Θα εξηγήσω στο τέλος γιατί είναι 100 φορές άδικο.
Κυρίες και κύριοι,
οι λόγοι και οι αιτίες που η επιχείρηση, ο λιγνίτης και η περιοχή σας έφτασε στο σημείο που ανέφερα είναι πολλοί και ξεκινούν από πολύ παλιά.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και επιτρέψτε μου να το πω γιατί πολλοί κάνουν τους προφήτες τώρα τελευταία και με τη σημερινή και την προηγούμενη και την παραπροηγούμενη ηγεσία της αυτούς τους λόγους τους έχει αναδείξει πολλές φορές και μάλιστα με ιδιαίτερο κόστος.
Για όσους έχουν αδύνατη μνήμη τους θυμίζω ότι προκειμένου να σταματήσουμε μια σειρά σκάνδαλα σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουμε καταθέσει δεκάδες μηνύσεις και προσφυγές και φτάσαμε στο γραφείο του κ. Εισαγγελέα ξανά και ξανά.
Κυρίες και κύριοι,
λυπάμαι που σήμερα δυστυχώς λόγω χρόνου δεν μπορώ να αναφερθώ σε όλους τους λόγους και τις αιτίες που η ΔΕΗ έφτασε σ’ αυτό το κατάντημα.
Για να το κάνω αυτό ειλικρινά θα χρειαζόμουν ώρες.
Λυπάμαι επίσης για το ότι δεν έχω τη χρονική δυνατότητα να αναφερθώ διεξοδικά στις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της σημερινής.
Και επειδή δεν θέλω και δεν έχω το δικαίωμα να είμαι άδικος οφείλω μεν να διευκρινίσω ότι την κύρια ευθύνη για το κατάντημα της ΔΕΗ την έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (γιατί η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ δεν έφτασε σ’ αυτό το χάλι μέσα σε ένα χρόνο), όμως μερίδιο ευθύνης και μάλιστα σημαντικό, σημαντικότατο, έχει και η σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν έχει σταματήσει και επιτρέπει να συνεχίζονται μια σειρά απαράδεκτα σκάνδαλα.
Και προσθέτω ότι αν υλοποιήσει και τα όσα απίστευτα για αριστερή κυβέρνηση υπέγραψε στο 3ο μνημόνιο όπως ότι ως το 2020 αναγκαστικά!! και όχι λόγω ανταγωνισμού η ΔΕΗ πρέπει να έχει χάσει το 50% του μεριδίου της στην λιανική αγορά και ότι δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει πάνω από το 50% της ενέργειας που παράγεται ή εισάγεται στη χώρα μας!! τότε πλέον θα έχει αυτή την κύρια ευθύνη γιατί στα χέρια της και με την συμμετοχή της θα έχει σκάσει η ΔΕΗ.
Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΗΤΑΝ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ
Κυρίες και κύριοι,
Με βάση αυτά ως εισαγωγή αναγκαστικά λοιπόν λόγω χρόνου περιορίζομαι στο να μιλήσω μόνο για τους λόγους και τις αιτίες που η βάση της κερδοφορίας της ΔΕΗ και των χαμηλών τιμολογίων των καταναλωτών, ο λιγνίτης ως μέγεθος και ως ποσοστό στο μίγμα καυσίμου κατρακύλησε σ’ αυτά τα επίπεδα.
Από 30,5 TWh το 2009 να κινδυνεύει φέτος  να πέσει σε κάτω από 16!!
Κυρίες και κύριοι,
μπαίνοντας λοιπόν στην ουσία εάν θέλει κανείς να αποδώσει με μια φράση το τι έγινε και ο λιγνίτης βρέθηκε σ’ αυτά τα επίπεδα η φράση που μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι ότι ο λιγνίτης (και κατ’ επέκταση η Δυτική Μακεδονία) παραγκωνίστηκε γιατί είχε την ατυχία η διαχείριση και η αξιοποίηση του να βρεθεί επί πολλά χρόνια στα χέρια πολιτικών που δεν προέτασσαν το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των καταναλωτών αλλά των κολλητών τους των ιδιωτών.
Γίνομαι συγκεκριμένος. Κατά κύριο λόγο ο λιγνίτης εκτοπίζεται για τους εξής τρεις λόγους:
1ον      Γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χωρίς να τους νοιάζουν οι επιπτώσεις παρά μόνο η εξυπηρέτηση συμφερόντων γέμισαν όλη τη χώρα με αιολικά και φωτοβολταϊκά. Δεν άφησαν πλαγιά για πλαγιά, χωράφι για χωράφι που να μην το σπείρουν με Φ/Β. 
         ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΑΠΕ.
2ον      Γιατί, εν αντιθέσει με το φυσικό αέριο, τον λιγνίτη τον έχουν φορτώσει με ένα κάρο φόρους.
         ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ Φ.Α.
και
3ον      Γιατί πάλι εν αντιθέσει με το τι γίνεται σε μια σειρά γειτονικές χώρες σε σχέση με το δικό τους λιγνίτη που δεν τον φορτώνουν με κόστος CO2 εμείς, όπως είπα, του έχουμε προσθέσει ένα τόνο φόρους με πρώτο και καλύτερο το κόστος αγοράς CO2.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ.
Ας γίνουμε όμως πιο αναλυτικοί και ας δούμε αυτούς τους τρεις λόγους έναν έναν.
ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ  ΖΗΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΡΑ ΑΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ
Πρώτο χωρίς να ποσοτικοποιώ πόσο ευθύνεται ο κάθε λόγος για τον εκτοπισμό του λιγνίτη ανέφερα το γεγονός του ότι με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων γέμισε η χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη με αιολικά και φωτοβολταϊκάτων ιδιωτών.
Τονίζω την λέξη των ιδιωτών γιατί το κορόιδο τη ΔΕΗ παρ’ ότι ήταν πρωτοπόρα σ’ αυτό τον τομέα για να μείνει η πίτα των ΑΠΕ αποκλειστικά για τα δόντια των ιδιωτών την πέταξαν παντελώς απ’ έξω!!
Κυρίες και κύριοι,
με δεδομένο ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει πέσει πάρα πολύ και με γνωστό ότι η παραγωγή από ΑΠΕ ανεξαρτήτως τιμής προπορεύεται έναντι όλων των άλλων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην είσοδό της στο POOL (δηλαδή στην έγχυση στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας) πώς να μην εκτοπίζεται ένα μέρος της λιγνιτικής παραγωγής κατά τις ώρες ελάχιστου φορτίου αφού πλέον προκειμένου να γίνει η μεγάλη αρπαχτή η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έφτασε τα 5.289 MW!! εκ των οποίων τα 2.229 από Φ/Β στους αγρούς και τα 375 στις στέγες;
ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΕ;
Κυρίες και κύριοι,
ξέρετε πόσες TWh ήταν η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης το 2009 όταν η παραγωγή από λιγνίτη ήταν 30,5 TWh; 1,8 TWh.
Ξέρετε που πήγε η παραγωγή από ΑΠΕ πέρσι; 8,6 TWh!
Ε, πώς να μην πέσει λοιπόν η λιγνιτική παραγωγή στις 19,4 TWh;
Κυρίες και κύριοι,
δεν βλέπω τις ΑΠΕ ως εχθρό του λιγνίτη, ούτε είμαι εναντίον της ανάπτυξης τους. Απεναντίας ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν την ανάπτυξή τους.
Όμως σαφέστατα είμαι ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ στην άναρχη και χωρίς σχέδιο (όπως και έγινε) ανάπτυξή τους έξω από τα πλαίσια ενός σοβαρού εθνικού πλάνου Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού.
Κυρίες και κύριοι,
Για να δείτε ακόμα πιο καθαρά το πως καταστρέφεται η ΔΕΗ και η περιοχή σας και μένουν οι άνθρωποι απλήρωτοι και άνεργοι, ακούστε τους αριθμούς που θα αναφέρω παρακάτω.
Ξέρετε πόσα MW προέβλεπε η Υπουργική απόφαση 19598/2010 (ΦΕΚ 1630/11.10.10, σελ. 25751) ότι θα έπρεπε (ως ταβάνι, ως όριο) να είναι η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας από Φ/Β το 2014 και το 2020;
Όριζε ως όριο τα 1500 MW το 2014 και τα 2200 MW ως το 2020. Αυτοί που κυβερνούσαν τα 2200 MW του 2020 τα… έπιασαν από το 2012, οκτώ (8) χρόνια πιο νωρίς!!
Να και κάτι στο οποίο είμαστε πρώτοι..
Πώς να μην φτάσει λοιπόν ο λιγνίτης ως εδώ όταν για να οικονομήσουν οι κολλητοί των Υπουργών γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τις δικές τους αποφάσεις χωρίς να τους νοιάζει που θα χωρέσει, που θα πουληθεί και σε βάρος ποιών αυτή η υπερπροσφορά ισχύος;
Η ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Πάω στη δεύτερη αιτία που ανέφερα και που επιμελώς την αποκρύπτουν κάποιοι κύριοι που δουλεύουν για τα ιδιωτικά συμφέροντα και στην προκειμένη περίπτωση του φυσικού αερίου λέγοντας τη μισή αλήθεια δηλαδή ότι το φυσικό αέριο είναι πιο φθηνό, πιο ανταγωνιστικό από τον λιγνίτη λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Οι κύριοι αυτοί εντελώς «τυχαία» ξεχνούν να πουν ότι για να γίνει πιο φθηνό το φυσικό αέριο δεν αρκούσε η πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά χρειάζονταν να το απαλλάξουν και από κάθε φόρο  (ΕΦΚ) εν αντιθέσει με το «κορόιδο» το λιγνίτη που του έχουν φορτώσει στο μεταβλητό του κόστος (δηλαδή στην τιμή με την οποία δίνει προσφορά στο POOL για να μπορέσει να πουλήσει στο χρηματιστήριο ενέργειας) ένα κάρο βάρη… (όπως το ειδικό τέλος λιγνίτη και μια σειρά άλλα).
Με λίγα λόγια για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το Φ.Α. έναντι του Λιγνίτη και να κερδίζουν τα αφεντικά των μονάδων παραγωγής ρεύματος από Φ.Α. (βλέπετε δεν τους έφταναν αυτά που αδικαιολόγητα πήραν μέσω των ΑΔΙ) χρειάζονταν και ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ έναντι του Λιγνίτη.
Έτσι έγινε κι έτσι ο λιγνίτης έφτασε ως εδώ..
Για όσους λοιπόν αναρωτιούνται πως έφτασε η ΔΕΗ ως εδώ τους λέω:
ξέρετε πόσα δαπάνησε η ΔΕΗ το 2010, το 2011, το 2012 για αγορά ρύπων;
16, 18 και 10 εκ. € αντίστοιχα.
Σήμερα η δαπάνη αυτή με μέχρι και 12.000.000 ton λιγότερες εκπομπές CO2 ετησίως ανήλθε στα 170, 253 και 252 εκ. € αντίστοιχα για τα έτη 2013, 2014 και 2015!!
Πώς να μην φτάσει η ΔΕΗ ως εδώ;
Να λοιπόν τι έχει γίνει σε βάρος του λιγνίτη.
Να τι έχει γίνει σε βάρος της ΔΕΗ.
ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ
Τελευταία άφησα την αιτία της επίσης άνισης αντιμετώπισης του δικού μας λιγνίτη έναντι του λιγνίτη άλλων γειτονικών χωρών όπου είτε γιατί είναι εκτός ΕΕ είτε γιατί το ΑΕΠ των χωρών τους το 2006 ήταν κάτω από το 60% του μέσου όρου της Ε.Ε. δεν χρεώνονται και κατ’ επέκταση δεν χρεώνουν και το λιγνίτη τους με το κόστος αγοράς ρύπων δηλαδή το CO2.
Κυρίες και κύριοι, γνωρίζεται τι συμμετοχή είχαν, οι εισαγωγές στην κάλυψη της ζήτησης το 2012 και το 2013; 1,7 TWh το 2012 και 2,1 TWh το 2013.
Σήμερα και συγκεκριμένα το 2014 και το 2015 εκτοξεύτηκαν στις 8,8 TWh και στις 9,6 TWh αντίστοιχα!!
Και για να μιλήσω με ποσοστά σήμερα που μιλάμε το 18% της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές!!
Ε, πώς να μην πάει ο λιγνίτης μας στις 19,4 TWh όταν για να οικονομήσουν οι εισαγωγείς ρεύματος το 18% της ζήτησης καλύπτεται από ηλεκτρική ενέργεια άλλων χωρών;
Αυτό όμως κυρίες και κύριοι, ως γεγονός σε μια χώρα που στενάζει από την ανεργία για να οικονομάνε κάποιοι κύριοι δεν πρέπει, ούτε επιτρέπεται να είναι ανεκτό από καμιά πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της.
ΤΙΜΕΣ ΑΠΕ
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!!
ΝΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Για να καταλάβετε γιατί είπα ότι είναι 100 φορές άδικο και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην περιοχή σας, κλείνω την τοποθέτησή μου στεκόμενος στις προκλητικά απαράδεκτες (που ισοδυναμούν με γδάρσιμο των καταναλωτών) τιμές των ΑΠΕ.
Κυρίες και κύριοι,
ανοίγω μια μικρή παρένθεση για να αναδείξω δύο ερωτήματα.
Αυτό που συμβαίνει με την «αλόγιστη» είσοδο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας δεν το πληρώνει μόνο, ο λιγνίτης, η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση η περιοχή σας επειδή κάποιες ώρες τον εκτοπίζουν λόγω προπορείας και υπερβολικά μεγάλης εγκατεστημένης ισχύος.
Αυτό που συμβαίνει στον τομέα των ΑΠΕ με τις εξωφρενικά και ληστρικά εγγυημένες τιμές απόδοσης για να αμείβονται οι κάτοχοι τους ακόμα και σήμερα με 314 € τη MW!! δηλαδή 8 φορές πάνω από την ΟΤΣ!! πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα το πληρώνουν οι δύσμοιροι οι καταναλωτές.
Κυρίες και κύριοι,
για λογαριασμό αυτών των κυρίων (για να φουσκώσουν ακόμα πιο πολύ τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς τους) οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το τέλος ΑΠΕ (που το μετονόμασαν σε ΕΤΜΕΑΡ για να κρύψουν σε ποιους πάνε τα λεφτά) το πήγαν 0,30 €/MWh τον Ιούνιο του 2010 στις 27,46 €/MWh τον Γενάρη του 2015 αυξάνοντας το κατά 9.133%!!
Στην εμπορική χρήση το ανέβασαν 10.433%. Να για ποιους πληρώνουν οι έμποροι φίλε Βασίλη Κορκίδη.
Πιο συγκεκριμένα και για να δούμε ποιών (όχι το σάντουιτς που πήραν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ – από τους οποίους έκλεψαν πάνω από 3,5 δισ. τα τελευταία πέντε χρόνια παό τους μισθούς τους - και το οποίο δεν κοστίζει σ’ όλο τον όμιλο πάνω από 25 εκ. € αλλά το χαβιάρι, τον καπνιστό σολωμό και τον αστακό) πληρώνουν οι καταναλωτές σας λέω πως μόνο πέρσι άμεσα μέσω των λογαριασμών πλήρωσαν για τους κύριους αυτούς 956 εκ. €!!
Συνολικά οι καταναλωτές κατέθεσαν στους κυρίους αυτούς, επαναλαμβάνω άμεσα, τα τελευταία 3 χρόνια 2,2 δισ. €!!
Τα χρήματα που εισπράττουν βέβαια είναι ακόμα πιο πολλά και από πολλές πηγές που πάλι όλοι εμείς τα πληρώνουμε και που αγγίζουν τα 2 δισ. ετησίως!
Με βάση αυτά και με αυτό κλείνω.
Κυρίες και κύριοι,
Κύριοι της Νομαρχιακής και Δημοτικής αυτοδιοίκησης τίθονται δύο ερωτήματα τα οποία κατά την ταπεινή μου άποψη όλοι μαζί επιτακτικά πρέπει να τα θέσουμε στην πολιτική ηγεσία.
Από την απάντησή της σ’ αυτά τα ερωτήματα θα κριθεί ως ένα βαθμό και λέω ως ένα βαθμό γιατί πρέπει να δούμε τι θα κάνει με τα όσα υπέγραψε στο 3ο μνημόνιο το μέλλον της ΔΕΗ, του λιγνίτη και της Δυτικής Μακεδονίας.
Με βάση τα όσα είπα, τα ερωτήματα που κατά την άποψή μου πρέπει να τεθούν είναι:
  • Τι είναι πιο δίκαιο και ηθικό;
Να εξακολουθούν να κερδοσκοπούν 10.000 ιδιοκτήτες Φ/Β και αιολικών πάρκων που για χατίρι τους το τέλος ΑΠΕ (σημερινό ΕΤΜΕΑΡ) αυξήθηκε κατά 9.133 στην οικιακή κατανάλωση πηγαίνοντας από 0,30 €/MWh τον Ιούνιο του 2010 στα 27,46 €/MWh τον Ιανουάριο του 2015 και κατά 10,433% για την εμπορική πηγαίνοντας από 0,30 στα 31,30 €/MWh ή να κλείσουν ορυχεία και σταθμοί με ότι αυτό συνεπάγεται;
  • Τι είναι πιο δίκαιο και ηθικό;
Να εξακολουθούν κάποιοι να έχουν IRR 32% και να κερδίζουν 40.000 ευρώ το χρόνο με Φ/Β 100 KW ή και άκουσον άκουσον 330.000 ευρώ το χρόνο με Φ/Β 1 MW ή να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες λιγνιτωρύχοι και ολόκληρες περιοχές να αφανιστούν;
Αυτά είναι που πρέπει να απαντήσει η πολιτεία και να ξεκαθαρίσει στην κλίμακα
  • Ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού
  • Φτηνές τιμές στον καταναλωτή
  • Προστασία του περιβάλλοντος
  • Θέσεις εργασίας
Τι πάει πρώτο, τι δεύτερο, τι τρίτο και σε τι ποσοστό το καθένα;
Κατά την ταπεινή μου άποψη αντί να χτυπάμε το λιγνίτη που είναι ο μαύρος χρυσός της χώρας μας, που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και παρέχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, καλύτερο θα ήταν να τρέξουμε όλοι μαζί να απαιτήσουμε και να πετύχουμε για είκοσι χρόνια τουλάχιστον εξαίρεση υπολογισμού του κόστους CO2 στο λιγνίτη (που σημειωτέον φέτος ήταν σχετικά χαμηλό – φανταστείτε του χρόνου τι θα γίνει που υπάρχει ανοδική τάση) όπως γίνεται σε μια σειρά άλλες χώρες της βαλκανικής, από τις οποίες εισάγουμε ενέργεια λόγω χαμηλού κόστους.
Κατεβαίνοντας από το βήμα, επαναλαμβάνω ότι λαθεμένα συμπεράσματα από την συγκυριακή πτώση της τιμής του Φ.Α. σ’ αυτή την αίθουσα δεν επιτρέπεται να βγουν.
Ο λιγνίτης έχει πάντα προβλέψιμη τιμή. Το πετρέλαιο όχι.
Τέλος επισημαίνω ότι συνειδητά δεν αναφέρθηκα στις επιπτώσεις από την εφαρμογή της οδηγίας 2010/75 της Ε.Ε. για την ένταξη των μονάδων στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας, γιατί είναι άλλης τάξης κεφάλαιο.
Βεβαίως και αυτός ο λόγος πρέπει να προστεθεί στις αιτίες της πτώσης της συμμετοχής του λιγνίτη στην κάλυψη της ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου