Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Τα δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτροπαραγωγή δεν θίγουν τις ΑΠΕ

 
Αποτέλεσμα εικόνας για deh
Τα δωρεάν δικαιώματα που ζητάει η ΔΕΗ για τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας δεν αφορούν το τρέχον διάστημα αλλά την περίοδο 2021-2030 κατά την οποία σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ, θα πρέπει οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ να μειώνονται και να τείνουν σταδιακά προς το μηδέν. Συνεπώς, τα δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτρική ενέργεια δεν θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε σημείωμά του ο διευθυντής Τύπου και ΜΜΕ της επιχείρησης Ανδρέας Πετσίνης, απαντώντας σε παλαιότερο ρεπορτάζ του energypress με τίτλο «γιατί το αίτημα της ΔΕΗ για δωρεάν ρύπους κρύβει αυξήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος».
Υποστηρίζει ακόμα ότι, αν πάρουμε τα δωρεάν δικαιώματα, το κράτος θα μπορεί να δημοπρατεί μέρος τους για την ενίσχυση έργων που θα οδηγούν ευρύτερα σε μείωση εκπομπών και όχι «εξ ορισμού» για την ενίσχυση των ΑΠΕ.
Ειδικότερα στο σημείωμά του ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:
1.    Τα δωρεάν δικαιώματα τα δικαιούται η Ελλάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο του 2014 τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η τότε Ελληνική κυβέρνηση έθεσαν «άστοχα» το κριτήριο για ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού. Τότε το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 62% και ήταν φανερή η ραγδαία τάση μείωσης του. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και όσοι συνέπραξαν τότε, κοιτώντας λοξά, στην «αστοχία» αυτή, πρέπει τώρα να επανορθώσουν. Όσο για την τότε κυβέρνηση, είναι ακόμα μια πλευρά της καταστροφικής της πολιτικής.
2.Τα δωρεάν δικαιώματα τα παίρνει η χώρα και όχι η ΔΕΗ. Αν τελικά τα πάρουμε τότε θα αφορούν την περίοδο 2021-2030. Για την περίοδο αυτή, θα μπορεί το Κράτος να δημοπρατεί μέρος από αυτά τα δικαιώματα για τον σκοπό της ενίσχυσης έργων που θα οδηγούν σε μείωση εκπομπών. Δεν θα δίνει δηλαδή τις ενισχύσεις αυτές εξ ορισμού στα ΑΠΕ, αλλά θα προκηρύσσει διαγωνισμούς στους οποίους  επιτυχόντες θα είναι όσοι προτείνουν έργα που οδηγούν σε μειωμένες εκπομπές τη χώρα. Τέτοια έργα μπορεί να είναι μονάδες Φ.Α., Υδροηλεκτρικά, αλλά ακόμα και λιγνιτική μονάδα, η οποία όμως σε σχέση με τις τότε εκπομπές, θα οδηγεί σε μειωμένο αποτύπωμα. Προφανώς δεν θα δίνονται αυτά τα χρήματα για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι παλαιές μονάδες της ΔΕΗ.
Συνεπώς είναι παντελώς λάθος να κατηγορείται η ΔΕΗ για αυτή την προσπάθεια, η οποία το μόνο που λέει είναι ότι δεν θα πρέπει η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας να είναι μονοδιάστατη προς την ανάπτυξη επιδοτούμενων ΑΠΕ, αλλά να ενισχύει και άλλες έργα που οδηγούν σε μείωση εκπομπών.
3.Τα δωρεάν δικαιώματα που ζητάμε για τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν την περίοδο 2021-2030 και όχι το προσεχές χρονικό διάστημα.
Στην περίοδο 2021-2030, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ, θα πρέπει οι ΑΠΕ να έχουν σταδιακά ενταχθεί στην αγορά Η/Ε και οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ θα πρέπει να μειώνονται και να τείνουν σταδιακά προς το μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα συρρικνώνεται και δεν θα χρειάζεται χρηματοδότηση από πηγές άλλες εκτός του ΗΕΠ. Συνεπώς, τα δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτρική ενέργεια την περίοδο μετά το 2020 δεν θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
4. Τα κρατικά έσοδα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων CO2 θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικά, γιατί τα ζητούμενα δωρεάν δικαιώματα στον ηλεκτρικό τομέα θα είναι μόνο το 40%, κατά μέγιστο, των συνολικών προς δημοπράτηση δικαιωμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από το υπόλοιπο 60% των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων θα μπορεί το Κράτος, αν το επιθυμεί, να συνεχίσει να τα διαθέτει για επιδότηση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Έτσι, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της τιμής του CO2, τα έσοδα από το 60% αναμένεται μετά το 2020 να είναι μεγαλύτερα από ότι είναι σήμερα τα έσοδα από το 100% των δικαιωμάτων CO2. Είναι δηλαδή σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει μείωση της χρηματοδότησης των ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου