Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Κατά της ΓΕΝΟΠ υπέρ της διοίκησης οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ στη ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΤΑ ΔΕΗ 
Για κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες κατηγορούν μέλη της ΜΕΤΑ στη ΔΕΗ την ηγετική ομάδα της ΓΕΝΟΠ, τονίζοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη Δημόσια Επιχείρηση, «αντί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συσπειρώσει τους εργαζομένους, προχωράει σε "ακτιβισμούς" τραβηγμένους από τα μαλλιά».
Συμπληρώνει μάλιστα ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα «έχουμε χρέος να συμβάλουμε τα μέγιστα στην προσπάθεια για τη στήριξη και τη δυναμική προσαρμογή της ΔΕΗ σε αυτές τις
πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες».

Σε κάθε περίπτωση, καλούν τη ΓΕΝΟΠ και τα συνδικάτα να συσπειρωθούν και να συμβάλλουν σε μια δυναμική προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες σε όφελος των πολιτών, των ελληνικών συμφερόντων και των εργαζόμενων.
Αναλυτικότερα, η επιστολή μελών της ΜΕΤΑ ΔΕΗ έχει ως εξής:
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η ΔΕΗ η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ελλάδας, που κατάφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες να  εξηλεκτρίσει και το τελευταίο σημείο της χώρας, παρέχοντας αξιόπιστη και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια (Η.Ε.) στην οικιακή, εμπορική, βιομηχανική κατανάλωση, στηριζόμενη βασικά στους εγχώριους πόρους (λιγνίτη, νερό) και στους εργαζόμενους της, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της.
Δυστυχώς οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη χώρα μας δεν είναι ευνοϊκές ώστε να αποτραπεί πλήρως αυτή η πίεση των δανειστών. Παραμένει όμως ο πάγιος στόχος και αγώνας μας για ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο,  που να λειτουργεί σαν σύγχρονη Επιχείρηση σε όφελος του λαού και της εθνικής οικονομίας.
Δυστυχώς σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες για τη ΔΕΗ και το μέλλον της η ηγετική ομάδα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κινούμενη από κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες, αντί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συσπειρώσει τους εργαζομένους σε μαζικές εκδηλώσεις όπως και στο ιστορικό παρελθόν, στον κοινό στόχο αυτόν της ανασύνταξης της ΔΕΗ σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, ταμπουρωμένη πίσω από «πάγιες θέσεις», που τις θυμάται αλλά καρτ, προχωράει σε «ακτιβισμούς» τραβηγμένους από τα μαλλιά που το μόνο που εξυπηρετούν είναι τις σκοπιμότητες του Προέδρου της (ο οποίος την ίδια στιγμή μιλάει και για πώληση μονάδων) και αυτούς που ψάχνουν αφορμή να επιτεθούν στη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους της.
Πόσο περήφανη αισθάνεται άραγε η ηγετική ομάδα της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ μετά τη διάλυση της Γ.Σ των μετόχων της ΔΕΗ και  τις δηλώσεις κύκλων της ΝΔ αλλά και των διαφόρων κύκλων συμφερόντων; 
Πόσο περήφανη αισθάνεται άραγε από την επίθεση που δέχτηκε η ΔΕΗ από δημοσιεύματα που εξυπηρετούν συμφέροντα που θέλουν τη ΔΕΗ σφαχτάρι στο πιάτο τους;
Προφανώς νοσταλγούν Διοικήσεις με γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις στα ταμεία τους και ας τους έχουν επιστρατευμένους, ή γκόλντεν μπόις «ανθρώπους της Αγοράς» βγαλμένους από τα σπλάχνα της Σχολής του Σικάγο και του Νεοφιλελευθερισμού.
Υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες με τις κατάλληλες ενέργειες και στήριξη ώστε η ΔΕΗ να σταθεί όρθια και δυνατή και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Σημάδια αυτών των δυνατοτήτων είναι ήδη ορατά.  Μια σημαντική και δυναμική παρουσία της ΔΕΗ που επιβεβαιώνει τις δυνατότητές της και τον κοινωνικό της ρόλο είναι η για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μείωση των τιμολογίων Η.Ε κατά 15% και οι λοιπές διευκολύνσεις προς το κοινωνικό σύνολο.
Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι καθοριστικής σημασίας η χάραξη συνολικής ενεργειακής πολιτικής από την Πολιτεία, όχι μόνον αποσπασματικά μέτρα για τις ΑΠΕ, και η στήριξη της στρατηγικής της ΔΕΗ, παρά το ασφυκτικό περιβάλλον ενάντια στο λιγνίτη, στην πλήρη αξιοποίηση αυτού του εθνικού μας καυσίμου.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε χρέος να συμβάλουμε τα μέγιστα στην προσπάθεια για τη στήριξη και τη δυναμική προσαρμογή της ΔΕΗ σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες.
Γνωρίζουμε τις αιτίες αυτής της κατάστασης
  • Μακροχρόνιες κακοδαιμονίες που ήθελαν τη ΔΕΗ κομματικό φέουδο εξυπηρέτησης  μικρών και μεγάλων συμφερόντων που δεν επέτρεπαν τις αναγκαίες προσαρμογές που να ανταποκρίνονται  στις σύγχρονες ανάγκες της.
  • Κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον από το παλιό πολιτικό σύστημα για μια ομαλή μετάβαση στο νέο μοντέλο της ενεργειακής αγοράς, που αναγκαστικά επιβάλλεται από την ΕΕ. Αντίθετα είχαμε αποσπασματικές χαριστικές πράξεις στα κυκλώματα της διαπλοκής.
  • Ασφυκτικές υποχρεώσεις από την τελευταία δανειακή σύμβαση που ψηφίστηκε με 222 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι,  ΠΑΣΟΚ) από τη Βουλή.
  • Εφαρμοστικοί νόμοι που ναι μεν κατήργησαν προηγουμένους πέρα για πέρα αρνητικούς νόμους (Μικρή ΔΕΗ, κατά 66% ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ κ.λπ., που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), συνεχίζουν όμως να περιέχουν αρνητικές για τη ΔΕΗ προσαρμογές.
  • Συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής λόγω των διαφόρων ρυθμίσεων της αγοράς Η.Ε. και ιδιαίτερα του κόστους των πιστοποιητικών CO2 και του τέλους λιγνίτη.
  • Αποφάσεις  της ΡΑΕ που στρεβλώνουν την αγορά σε βάρος της ΔΕΗ και του έλληνα καταναλωτή (εξωφρενική πριμοδότηση των ΑΠΕ κ.λπ.).
  • Προνομιακά τιμολόγια.
  • Η αδιαφορία των προηγουμένων Διοικήσεων στην καταπολέμηση του φαινόμενου της ρευματοκλοπής κ.λπ., κ.λπ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ:
  • Την πλήρη αξιοποίηση του εθνικού μας καυσίμου και του πάγιου εξοπλισμού, καθώς και του προσωπικού των Ορυχείων και των Σταθμών.
  • Την αποδέσμευση της ΔΕΗ από το απαράδεκτα ασφυκτικό πλαίσιο του Δημοσίου (απαγόρευση των προσλήψεων κ.λπ.) η οποία πρέπει να αφεθεί από την Πολιτεία να δουλέψει σαν Επιχείρηση στην αρένα του ανταγωνισμού.     
  • Να μπορέσει η χώρα να περιληφθεί στην εξαίρεση για τα δικαιώματα CO2, που η κυβέρνηση του 2014 εγκατέλειψε.
  • Να απαλλαγεί η λιγνιτική  ηλεκτροπαραγωγή από τον ΕΦΚ όπως προβλέπεται για το Φ/Α.
  • Να αντικατασταθούν τα προκλητικά σε βάρος της ΔΕΗ, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για την επιχορήγηση των ιδιωτών παραγωγών Φ/Α με 45.000€/MW. Σε αυτές τις συνθήκες με την υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος, η πριμοδότηση των μονάδων φυσικού αερίου μόνο σκοπιμότητες εξυπηρετεί.  Προσωρινά, στις σημερινές συνθήκες στο ίδιο καθεστώς πρέπει να περιληφθούν  και οι υδροηλεκτρικές αλλά και οι λιγνιτικές μονάδες.
  • Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Α∆ΜΗΕ περιουσιακού στοιχείου που  αποσπάται βίαια από τον Όμιλο ΔΕΗ (και ο οποίος δεν ήταν απαραίτητο να γίνει σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε.), θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να αποζημιωθεί η ΔΕΗ άμεσα για την πραγματική αξία του.
  • Τα «ΝΟΜΕ» να εξασφαλίζουν πλήρως το κόστος της αξίας ρεύματος συν ένα μικρό περιθώριο κέρδους. 
  • Να επαναπροσδιοριστεί η αποζημίωση των Παραγωγών από ΑΠΕ με άμεση μείωση του ΕΤΜΕΑΡ το οποίο επιβαρύνει περισσότερο τα λαϊκά στρώματα σε όφελος πολύ ολίγων ιδιωτικών συμφερόντων.
  • Να ενταθούν οι προσπάθειες και στον τομέα της είσπραξης των χρωστούμενων.
  • Ο ΔΕΔΔΗΕ να εντείνει τις προσπάθειές του στην αποτροπή των ρευματοκλοπών  που αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο βαρίδι που οδηγεί αναπόφευκτα τη ΔΕΗ σε δύσκολους ατραπούς.
Όπως φαίνεται οι εργαζόμενοι μένουν παγερά αδιάφοροι  στις ενέργειες της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ οι οποίες εκτός των άλλων τους οδηγούν σε πλήρη απογοήτευση.
Εκτός των άλλων……….
Περίεργες συμπτώσεις και ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;  
Έστω  και τώρα καλούμε τη ΓΕΝΟΠ και τα συνδικάτα να συσπειρωθούν με όλες τους τις δυνάμεις σε όλες τις ενέργειες που θα συμβάλλουν σε μια δυναμική προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες σε όφελος του λαού, των συμφερόντων του τόπου μας και των εργαζόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου