Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Στόχος της ΔΕΗΑΝ η έναρξη εντός 2020 ανάπτυξης των γεωθερμικών πεδίων σε Λέσβο, Μήλο, Νίσυρο, Μέθανα

Στόχος της ΔΕΗΑΝ η έναρξη εντός 2020 ανάπτυξης των γεωθερμικών πεδίων σε Λέσβο, Μήλο, Νίσυρο, Μέθανα 
Ο «οδικός χάρτης» της θυγατρικής της ΔΕΗ, ώστε μέχρι τέλος του έτους να γίνουν οι γεωτρήσεις για την παροχή γεωθερμικού ρευστού
Με την έγκριση της σύστασης της εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα στον «οδικό χάρτη» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων υψηλών θερμοκρασιών Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων.

Στόχος της θυγατρικής της ΔΕΗ είναι η έναρξη ανάπτυξης των τεσσάρων πεδίων να γίνει εντός της τρέχουσας χρονιάς, με την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων από τις οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ένας στόχος που άρχισε να δρομολογείται με το «πράσινο φως» στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Γεωθερμικός Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.», η οποία σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ θα έχει ως αντικείμενο την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού στις εν λόγω τέσσερις παραχωρήσεις.

Παράταση της μίσθωσης

Το επόμενο βήμα, το οποίο εκτιμάται πως θα ακολουθήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα είναι να δοθεί παράταση από το Ελληνικό Δημόσιο στις συμβάσεις μίσθωσης για τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης στα συγκεκριμένα πεδία. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός επιλογής στρατηγικού εταίρου για την αξιοποίησή τους, τον οποίο είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗΑΝ.

Ο διαγωνισμός αυτός είχε «παγώσει» τον Ιούλιο του 2018, με το πέρας της αξιολόγησης των υποβληθείσων δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το τότε Δ.Σ. της ΔΕΗΑΝ είχε ανακηρύξει ως «υψηλότερο προσφέροντα» την ΗΛΕΚΤΩΡ. Η δεύτερη κοινοπραξία που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΕΡΝΑ Αιολική Ξηροβουνίου, είχε ανακηρυχθεί «αναπληρωματική προσφέρουσα».

Στον στρατηγικό επενδυτή πλειοψηφικό μερίδιο στην κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗΑΝ

Με την ανακήρυξη στρατηγικού εταίρου θα μπορεί πλέον να προχωρήσει η διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται πως η θυγατρική της ΔΕΗ θα ιδρύσει μαζί του κοινή εταιρεία, με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία γεωθερμικών σταθμών ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο της κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και την κατασκευή των εργοστασίων, αλλά και τη διαχείρισή τους στη συνέχεια.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία θα διατηρήσει υπό την κυριότητά της τις συμβάσεις εκμετάλλευσης, θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες εργασίες για την εξασφάλιση παροχής γεωθερμικού ρευστού στις εγκαταστάσεις, μέσω των γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει. Το ρευστό θα πωλείται στον διαχειριστή των μονάδων, σε τιμή που θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου