Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός απειλεί το ευρωπαϊκό Green Deal

Ο κορωνοϊός απειλεί το ευρωπαϊκό Green Deal
Τα μέτρα ανάσχεσης της επερχόμενης ύφεσης ενδέχεται να επιφέρουν αναπροσαρμογές των κονδυλίων για «πράσινες» επενδύσεις
Σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον του Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγείρει η κρίση που πυροδοτεί η πανδημία του κορωνοϊού και η αναγκαιότητα λήψης έκτακτων μέτρων από τις κυβερνήσεις, τόσο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής βόμβας όσο και για την ανάσχεση της επερχόμενης ύφεσης της οικονομίας.

Η «πράσινη ατζέντα» προφανώς μπαίνει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, ενώ οι ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί στον τομέα της ενέργειας υπονομεύονται ακόμη περισσότερο από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, του αερίου και των ρύπων.

Με δεδομένο δε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ο οποίος αναμενόταν να χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τις απαραίτητες «πράσινες» επενδύσεις βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, ενδεχομένως να υπάρξουν προσαρμογές λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Μεγαλύτερες επιπτώσεις στα φωτοβολταϊκά

Πέραν αυτών όμως, επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται στον τομέα των ΑΠΕ, όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση στις παραδόσεις παραγγελιών εξοπλισμού από την Κίνα.

Ο τομέας των ΑΠΕ που αναμένεται να πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι τα φωτοβολταϊκά, που ίσως για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1980 παρουσιάσουν φέτος πτώση. Η ΒΝΕF περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση φωτοβολταϊκών κατά 8% το 2020, στα 108-143 GW.

Ωστόσο πολλοί αναλυτές είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί, καθώς πέραν της διαταραχής που έφερε στην αγορά φωτοβολταϊκών το κλείσιμο των εργοστασίων στην Κίνα, ανησυχούν και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων λόγω της γενικότερης κατάστασης της οικονομίας. Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις για πτώση 8% στην αγορά φωτοβολταϊκών, ενώ αναθεωρούνται αρκετές προβλέψεις για τα αιολικά.

Το βάρος στις κοινωνίες και τις οικονομίες

Βεβαίως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, επεσήμανε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να μην ξεχνούν την «καθαρή» ενέργεια ως προτεραιότητα καθώς λαμβάνουν τα μέτρα για την προστασία των πολιτών από την πανδημία και των οικονομιών από την ύφεση.

Όμως πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο στην παρούσα συγκυρία, όταν ολόκληροι τομείς της οικονομίας μοιάζουν να καταρρέουν, επιχειρήσεις περιορίζουν ή αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους και τα σύνορα μεταξύ των χωρών- μελών σταδιακά κλείνουν;

Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου την πολυπλοκότητα της κατάστασης για τις ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για συστάσεις προς τα κράτη- μέλη στην παρούσα συγκυρία για ενδεχόμενα μέτρα στήριξης των «καθαρών» τεχνολογιών.

Οι ηγέτες των περισσότερων χωρών έχουν ρίξει το βάρος της προσπάθειας στην κοινωνία και την οικονομία, πράγμα που μπορεί να φέρει πίσω τις πολιτικές για το Κλίμα, αφήνει να εννοηθεί το BloombergNEF σε πρόσφατη μελέτη του.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου