Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

N. Φωτόπουλος: «Άγρια εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους»

 
Ποιος θα προστατεύσει τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση την ώρα των έκτακτων μέτρων, ποιος θα φροντίσει να μη γίνουν… μόνιμα στην εργασία και τηλεεργασία αλλά και την καταστολή κινητοποιήσεων, ποιος είπε μια λέξη για φτωχούς και αποκλεισμένους, αναρωτήθηκετο μέλος της ΕΓ της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Στην δημόσια Υγεία, ας παραδεχθούν επιτέλους το έγκλημα που
έκαναν, προσέθεσε.
Στα εργασιακά τα όσα συμβαίνουν με τον νέο κορωνοϊό «πρώτα από την κυβέρνηση αλλά και από σειρά εργοδότες χρησιμοποιούνται ως αφετηρία για την περαιτέρω άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων», συνέχισε ο κ. Φωτόπουλος, αναφέροντας πρώτη από όλες την περίπτωση της ΕΡΓΑΝΗΣ και «την δυνατότητα που δόθηκε σε επιχειρήσεις και εργοδότες να αναστείλουν την υποχρέωσή τους να δηλώνουν ωράριο, υπερεργασίες και υπερωρίες … έγινε δήθεν λόγω έκτακτης κατάστασης για να υπάρχει ευελιξία, που ήδη υπάρχει. Πόση άλλη ευελιξία να δημιουργήσουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Φωτόπουλος.
«Δίνουν τη δυνατότητα σε σειρά επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν άγρια τους εργαζόμενους. Και αυτό κάνουν, τώρα που μιλάμε, βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, κλέβοντάς τους δεκάδες ώρες υπερωρία» τόνισε ο κ. Φωτόπουλος. «Τους βάζουν να δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ, σε συνθήκες που δεν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας. και φυσικά, στο τέλος δεν θα τους δώσουν και όλες τις υπερωρίες».
ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Μείζον θέμα είναι επίσης η απορρύθμιση με την τηλεεργασία, που «εάν δεν επαγρυπνούμε, πιθανότατα θα παραμείνει. Πρέπει να υπάρχει σαφές και ευδιάκριτο πλαίσιο και να τηρούνται όλες οι προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας, για να μην αποτελέσει μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μοχλό περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και εισαγωγής αντεργατικής και αντικοινωνικής ευελιξίας στην εργασία».
Η ίδια σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να περνάει αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα, δεν είναι «διόλου απίθανο να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Πρέπει να επαγρυπνούμε, να κάνουμε απολύτως σαφές ότι είναι μόνο γι` αυτή την περίοδο» τα μέτρα «και μέσα στο θεσμικό πλαίσιο, που θέλει συμπλήρωση … π.χ. τι σημαίνει τηλεεργασία; Μπορεί ο εργαζόμενος να δουλεύει παραπάνω ώρες; όποιες ώρες θέλει ο εργοδότης; θα υποαμείβεται;», συνέχισε ο κ. Φωτόπουλος.
«Έχουμε δει κι άλλα», συνέχισε, «όσοι μένουν άνεργοι -γιατί με εντολή του κράτους έκλεισαν επιχειρήσεις- χάνουν το μισθό τους … 390.000 εργαζόμενοι από 93.000 επιχειρήσεις, θα πάρουν μόνο ένα μικρό επίδομα … βεβαίως, βλέπουμε την ανάγκη να ενισχυθούν επιχειρήσεις, αλλά η Πολιτεία να το κάνει και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, όχι μονομερώς».
«Γιατί να χρησιμοποιείται κανονική άδεια», προσέθεσε, «για όσους είναι αναγκασμένοι να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού; Να έρθει ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει αυτό το κόστος», την ώρα που υπάρχουν επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο από πριν που εκμεταλλεύονται την συγκυρία αναγκάζοντας εργαζόμενους να πάρουν κανονική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών ή να εργάζονται χωρίς αποδοχές ή ακόμη και να προχωρούν σε απολύσεις. «Αξιοποιείται η πανδημία σε βάρος του κόσμου της εργασίας, εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσουν … πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα. Πρέπει να ενισχυθούν και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις».
Καταλήγοντας, θύμισε ότι η φτωχοποίηση που προκάλεσε η μνημονιακή πολιτική Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, οδήγησε συμπολίτες μας να «είναι πεταγμένοι σαν μπάζα και σκουπίδια στο περιθώριο και τα αζήτητητα της ζωής … Για τους φτωχούς και κοινωνικά αποκλεισμένους η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει λάβει καμία απολύτως μέριμνα. Δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ψωμί … δεν έχουν να αγοράσουν μάσκες, σαπούνια, αντισηπτικά … δεν έπρεπε να η Πολιτεία να αναλάβει την μέριμνα; … Για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, ποιος θα φροντίσει γι` αυτούς; Δυστυχώς, δεν έχουμε ακούσει κουβέντα».
ΨΕΥΔΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Φωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι βλέπουμε να τελειώνει το «ψευδοαναπτυξιακό» αφήγημα των προηγούμενων ετών, ότι εάν δεν υπήρχε επιχειρηματίας να επενδύσει δεν θα υπήρχαν δουλειές και θα πρέπει μία υγειονομική κρίση με αταξικά χαρακτηριστικά να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχα αταξικά μέτρα, όχι με μέτρα που αδιαφορούν για τους εργαζόμενους και εστιάζουν στους επιχειρηματίες. «Οι εργαζόμενοι είναι που γεννούν τα “χρυσά αυγά”, οι επιχειρηματίες “φτιάχνονται” εκμεταλλευόμενοι τον ιδρώτα των εργαζόμενων», προσέθεσε, «δεν γίνονται εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι απλά γιατί είναι έξυπνοι».
Σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της σημερινής «Αυγής» αλλά και τα «πράγματα και θαύματα» που περνάει στη νομοθεσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάτω από την επικαιρότητα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, της επιβολής των περιοριστικών μέτρων στην Εκκλησία, κτλ., ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι «βρήκαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν κι άλλες αντεργατικές πολιτικές».
Υπογράμμισε επίσης τις «τεράστιες ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που με τις πολιτικές τους διέλυσαν την δημόσια Υγεία, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης … όσο και σε επίπεδο υποδομών.
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ
Ιδιαίτερα η ΝΔ των νεοφιλελεύθερων ιδεών και της ιδιωτικοποίησης των πάντως, που καταστρέφοντας συστηματικά την δημόσια Υγεία όλα αυτά τα χρόνια το είδαμε να αβαντάρει τα ιδιωτικά νοσοκομεία με τις σουίτες, που ακύρωσε τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχε δρομολογήσει για το 2019 και το 2020 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ηθικά υπόλογη για την τραγική κατάσταση που υπάρχει». Η εικόνα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του «να κάνουν εκκλήσεις άρον-άρον και κατόπιν εορτής για πρόσληψη 2.000 γιατρών, είναι απόδειξη της χρεοκοπίας τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ο αριθμός των 2.000 προσλήψεων που ζητούν, είναι πάρα πολύ μικρός μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν… με βάση τα όσα λένε οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις ξεπερνούν τις 10.000 και ίσως να είναι πολύ παραπάνω», συνέχισε ο κ. Φωτόπουλος.
ΣΚΛΗΡΟ ΜΑΘΗΜΑ
Για το χειροκρότημα των πολιτών προς το δυναμικό του συστήματος Υγείας, ο ίδιος σημείωσε, αναφερόμενος «όχι στους πολίτες, αλλά στα στελέχη της ΝΔ», ότι «τώρα θυμήθηκαν τους γιατρούς … τα χειροκροτήματά τους σήμερα πιο πολύ μοιάζουν με ειρωνία. Χρόνια τώρα, που φώναζαν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό “μη διαλύετε την δημόσια Υγεία”, κανείς από αυτούς τους κυρίους που αβαντάριζαν την ιδιωτική Υγεία δεν τους άκουγε».
«Έστω και τώρα, ας κατανοήσουν τι έγκλημα έκαναν, ότι δεν είναι όλα για ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση, ας αλλάξουν ρότα», προσέθεσε ο κ. Φωτόπουλος, «το εθνικό σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί, αποδεικνύεται ότι στα δύσκολα εκεί καταφεύγουμε όλοι. Το κράτος πρέπει να αντιληφθεί ότι η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται, πάει πάνω από τα κέρδη των ιδιωτών».
«Τα όσα γίνονται τώρα είναι σκληρό μάθημα για όλους τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και τους υμνητές της ελεύθερης αγοράς. Ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Αν δεν το καταλάβουν», όπως είπε, «ελπίζω να το έχει καταλάβει καλά ο κάθε πολίτης και να τους το δώσουμε όλοι μαζί να το καταλάβουν, μια και καλή».
ΠΗΓΗ: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου