Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και την ενεργειακή ζήτηση

  Ο κορονοϊός «χτύπησε» και την ενεργειακή ζήτηση | Insider

Στη χώρα μας, την εβδομάδα 16 με 22 Μαρτίου – δηλαδή πριν τη λήψη των πολύ σκληρών μέτρων περιορισμού – ήδη η ζήτηση ηλεκτρισμού είχε περιοριστεί κατά 5% 
Τα πάνω κάτω στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει φέρει η πανδημία το κορονοϊού. Η πτώση της ζήτησης, λόγω των προληπτικών μέτρων του «Μένουμε Σπίτι», με τον περιορισμό στο ελάχιστο της κυκλοφορίας οχημάτων, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, την αναστολή των παραγωγικών δραστηριοτήτων έχει επιφέρει σημαντική πτώση της ενεργειακής ζήτησης στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Στη χώρα μας, την εβδομάδα 16 με 22 Μαρτίου – δηλαδή πριν τη λήψη των πολύ σκληρών μέτρων περιορισμού – ήδη η ζήτηση ηλεκτρισμού είχε περιοριστεί κατά 5%. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο περιορισμός της ζήτησης ήταν πολλαπλάσιος, ενώ το επόμενο διάστημα τα ποσοστά θα πέσουν έτι περαιτέρω. Μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης της ζήτησης καταγράφηκαν, το ίδιο διάστημα, και σε άλλες χώρες, όπως στην Κύπρο και στην Ισπανία όπου έπεσε κατά 10%, στη Γαλλία κατά 15%, στην Ιταλία κατά 16% με 20% κλπ.  
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Κωστής Σταμπολής από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), οι περιορισμοί σε όλες τις δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδρούν άμεσα στην κατανάλωση ενέργειας σε όλες τις μορφές της. «Ευρισκόμεθα ενώπιον μιας πρωτοφανούς πτώσης της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, κατά πολύ μεγαλύτερης από αυτή που προήλθε συνεπεία της οικονομικής ύφεσης το 2007/2008 και που είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών, να ποσοτικοποιήσουμε», επισημαίνει.

Μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη.  Όπως προβλέπει ο ίδιος, η παγκόσμια ζήτηση το 2020 μπορεί να μειωθεί στα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 100 βαρέλια, εξαιτίας του κορονοϊού.  Προειδοποίησε μάλιστα ότι η πτώση της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Όσον αφορά στην παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ότι την εβδομάδα 16 με 22 Μαρτίου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κατέκτησαν την πρώτη θέση, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό του τελευταίου επταμήνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του ΙΕΝΕ, οι ΑΠΕ είδαν την παραγωγή τους να σημειώνει υψηλό 29 εβδομάδων, ξεπερνώντας τις 291 γιγαβατώρες και κατακτώντας με ευκολία την πρώτη θέση στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου με ποσοστό 34%.  
Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν  οι καθαρές εισαγωγές, οι οποίες συνεισέφεραν 237 γιγαβατώρες στο σύστημα, καλύπτοντας το 27% της ζήτησης. Οι μονάδες φυσικού αερίου σημείωσαν τη μικρότερη παραγωγή τους (219 γιγαβατώρες) από την αρχή του έτους (σε επίπεδο εβδομάδας), με αποτέλεσμα το μερίδιό τους στο μείγμα καυσίμου να περιοριστεί στο 25%. Ο λιγνίτης περιορίστηκε στο 11% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 3%.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Μπιρόλ στην παρέμβασή του, η αξιόπιστη προμήθεια ηλεκτρισμού είναι κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία, επισημαίνοντας ότι «σήμερα οι περισσότεροι σταθμοί με καύσιμο φυσικό αέριο χάνουν χρήματα αν χρησιμοποιούνται περιστασιακά και τα  χαμηλότερα επίπεδα της ζήτησης προστίθενται σε αυτήν την πίεση».
www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου