Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κ. Χατζηδάκης: «Δεν αλλάζει το πλάνο, ταχεία απολιγνιτοποίηση»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα  
 Απέναντι στον κίνδυνο από την αδυναμία πληρωμών των λογαριασμών από νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προετοιμάζεται μηχανισμός που θα εγγυάται κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων, είναι κρίσιμο να λειτουργούν ομαλά, ειδικά αυτές όπως η ΔΕΗ που εισπράττουν
έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μην καταρρεύσουν βασικές λειτουργίες όπως η αποκομιδή απορριμμάτων, είπε
ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι έχει υπάρξει συντονισμός με τους διαχειριστές και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων για αδιάλειπτη παροχή, ενώ έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα χωροταξικά και λειτουργικά ώστε οι λειτουργίες τους να μην επηρεαστούν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Μάλιστα, ευχαρίστηκε τόσο τα στελέχη των εταιρειών όσο και τους εργαζόμενους για την στάση τους αυτή την περίοδο.
Εμφανίστηκε ωστόσο σαφώς προβληματισμένος για τις επιπτώσεις που θα έχει τελικά η νέα κρίση στις ενεργειακές επιχειρήσεις, καθώς μετά από την «ανάσα» των πρώτων ημερών λόγω της πτώσης τιμών διεθνώς σε πετρέλαιο και αέριο, αλλά και στις τιμές των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, η αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών από μέρος των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα οδηγήσει σε αρνητική εικόνα. «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις αυτές, όπως είπε, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και επίσης να πληρώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η ΔΕΗ που συλλέγει τα δημοτικά τέλη, για να μην καταρρεύσουν με την σειρά τους ΟΤΑ και πληγεί και η αποκομιδή απορριμμάτων.
Ειδικά για την ΔΕΗ είπε ότι χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ούτε δημόσια Υγεία ούτε οικονομία, αλλά επέμεινε παράλληλα ότι η πολιτική της ταχείας απολιγνιτοποίησης που εξαγγέλθηκε είναι σωστή και υποστήριξε ότι στο τέλος, με τις κατάλληλες ΑΠΕ θα υπάρχει κέρδος για την Επιχείρηση.

kozani.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου