Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός αυξάνει θεαματικά τους... e-πελάτες της ΔΕΗ – Θετική επίδραση και για την «πληγή» της εισπραξιμότητας

 

Καρπούς… φαίνεται να αποδίδει για τη ΔΕΗ, σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό, η εκπτωτική πολιτική που ανακοίνωσε η εταιρία, λόγω κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επομένη της ανακοίνωσης των μειώσεων των τιμολογίων ρεύματος και της παροχής δωρεάν παγίου η δημόσια εταιρία διαπιστώνει ότι καθημερινά περί τους 4.000 πελάτες της εγγράφονται στην εφαρμογή του e-bill, δηλαδή της έκδοσης ηλεκτρονικών λογαριασμών ρεύματος. Κι αυτό καθώς
στα έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 5 ευρώ των λογαριασμών. Η παροχή αυτή αφορά και τους νέους και τους παλιούς πελάτες της ηλεκτρονικής υπηρεσίας.
Επιπλέον η επιχείρηση κατέγραψε αύξηση 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της ιστοσελίδας της. Η σχετική εφαρμογή, υπενθυμίζεται ότι δεν κρύβει την επιβολή χρεώσεων στους καταναλωτές.
Η εξέλιξη αυτή στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα ιδίως για την επόμενη μέρα μετά την κρίση καθώς η εταιρία θα έχει χτίσει πια ένα πελατολόγιο που συναλλάσσεται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα το όφελος τόσο των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων όσο και της ΔΕΗ, η οποία εξοικονομεί κόστη από την εκτύπωση και την ταχυδρομική αποστολή έντυπων λογαριασμών ρεύματος.
Μείωση εισπραξιμότητας  
Ο μεγάλος πονοκέφαλος, όμως, τόσο της δημόσιας επιχείρησης όσο και των υπόλοιπων εταιριών προμήθειας ρεύματος είναι η πορεία της εισπραξιμότητας.
Σύμφωνα με πηγές ήδη η αγορά μετρά απώλειες εσόδων. Το τελευταίο δεκαήμερο οι περισσότερες εταιρίες μέτρησαν λιγότερες κατά 25 - 30% εισπράξεις και σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσοστά  ανέρχονται και σε υψηλότερα επίπεδα.
Άλλωστε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια δημόσιων δηλώσεών του επιβεβαίωσε το κύμα μη πληρωμής λογαριασμών: «Ένα κομμάτι του κόσμου ξεκίνησε να μην πληρώνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανάλογες πιέσεις δέχεται και η ΔΕΗ με τις απώλειες όμως να κινούνται γύρω στο 20% με 25% αν και με τις εκπτώσεις που ανακοίνωσε στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να φρενάρει, κάπως, τις απώλειες στα έσοδά της.
Τα μηνιαία έσοδα όλων των προμηθευτών ρεύματος υπολογίζονται σε περίπου 610 με 650 εκ. ευρώ.
Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν οι εισπράξεις των εταιριών ρεύματος, να κινηθούν χαμηλότερα γύρω στο 20 με 30% για τρεις μήνες, όσο δηλαδή εκτιμάται ότι θα κρατήσουν οι ακραίες συνθήκες κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να στερηθούν έσοδα της τάξης των 360 – 540 εκ. ευρώ. Τις περισσότερες επιπτώσεις θα έχει η ΔΕΗ αφού κατέχει το 70% της αγοράς.
Η αλυσίδα χρέους απειλεί αυτή τη φορά και τις υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις προμήθειας ρεύματος και συνεπώς οι εκπρόσωποί τους μαζί με τη ΔΕΗ ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να μην ξεμείνουν από ρευστότητα.
Σήμερα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένεται να κοινοποιηθεί η δημιουργία ενός μηχανισμού εγγυήσεων, ο οποίος θα επιτρέπει και στους προμηθευτές (όπως και σε άλλες επιχειρήσεις) να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης και με τη σειρά τους εκείνες να προχωρούν και σε εκπτωτικές πολιτικές προς όφελος των καταναλωτών.
Πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης αποκλείει με κάθε ευκαιρία οποιαδήποτε περίπτωση να μην αποδοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση τα έσοδα που εισπράττουν για λογαριασμό τους οι πάροχοι ενέργειας. Ακόμη κι αν αυτά δεν μπαίνουν στα ταμεία τους.
Σε εξέλιξη είναι και διαδικασίες για τους συμψηφισμούς οφειλών ανάμεσα στις εταιρίες ρεύματος και τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) προκειμένου οι πρώτες να έχουν και μία πρόσθετη πηγή ρευστότητας. 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου