Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Μνημόνιο: Εντός 15 ημερών να έχουν κλείσει οι περισσότερες ενεργειακές εκκρεμότητες

 
Δύο μόλις εβδομάδες απέμειναν στη κυβέρνηση για να ολοκληρώσει ή να βάλει μπροστά τις περισσότερες από τις ενεργειακές υποχρεώσεις του μνημονίου.
Διαβάζοντας το "συμπληρωμένο" μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, γίνεται σαφές για μια ακόμη φορά πόσο κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούνιος και πόσο σφιχτά είναι τα
χρονοδιαγράμματα για τις περισσότερες από τις 11 ελληνικές ενεργειακές εκκρεμότητες.
Σαν συμπέρασμα το κείμενο επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά ενέργειας «χρειάζεται εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές οδηγίες, να γίνει πιο μοντέρνα και ανταγωνιστική, δίχως μονοπώλια και αναποτελεσματικότητα, με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, και μετακύλιση των ωφελημάτων αυτών στους καταναλωτές». Ειδικότερα:
ΑΔΜΗΕ
Έως το τέλος Ιουνίου η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ πρέπει να έχει αποφασίσει τη πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Εντός του Ιουλίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Εντός Οκτωβρίου θα έχει ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής
Εφόσον δεν περπατήσει ο διαγωνισμός αυτός, τότε οι ελληνικές αρχές θα ανακοινώσουν τον Οκτώβριο την ημερομηνία υποβολής προσφορών για την πώληση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ.
Έως το Δεκέμβριο θα πρέπει αυτός ο δεύτερος διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να έχει πλήρως ιδιωτικοποιηθεί εντός του 2017.
Δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Στόχος η μείωση 20% του μεριδίου της ΔΕΗ σε χονδρική και λιανική ως το 2017
Έως το 2020, τα αντίστοιχα μερίδια πρέπει να είναι κάτω του 50%.
Το Σεπτέμβριο του 2016 θα προκηρυχθεί η πρώτη δημοπρασία, και θα αφορά ποσότητα ίση με το 8% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015.
Ταρίφες ΔΕΣΦΑ
Άμεση αποστολή των προτάσεων του ΔΕΣΦΑ στη ΡΑΕ σχετικά με τα νέα τέλη χρήσης δικτύου.
Συμβάσεις ΔΕΗ με μεγάλους πελάτες
Έως το τέλος Ιουνίου, η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις βιομηχανίες - πελάτες της στην Υψηλή Τάση, υπογράφοντας τις νέες συμβάσεις. Η εκκρεμότητα θα διευθετηθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 30ης Ιουνίου, εκεί όπου το Δημόσιο θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της ΔΕΗ να διαπραγματευτεί με πλήρη ευελιξία κοστοστρεφή και πελατοκεντρικά τιμολόγια με τους βιομηχανικούς της πελάτες.
Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ)
Εντός του Ιουνίου, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν κοινοποιήσει στην ΕΕ το σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ).
Νέο σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Έως το τέλος Ιουνίου, οι αρχές πρέπει να έχουν ψηφίσει στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
ΕΤΜΕΑΡ
Έως το τέλος Ιουνίου, οι αρχές πρέπει να έχουν νομοθετήσει το νέο μηχανισμό για το ΕΤΜΕΑΡ καθώς και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Το σχέδιο για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ πρέπει να διασφαλίζει ότι το έλλειμμα θα έχει μηδενιστεί εντός 12 μηνών, και όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2017.
Τακτοποίηση οφειλών ΔΕΗ - ΛΑΓΗΕ
Έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί οι οφειλές μεταξύ ΔΕΗ και λειτουργού της αγοράς
Ενεργειακή φορολογία
Επίσης, ως το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της ενεργειακής φορολογίας.
Άνοιγμα αγοράς φυσικού αερίου
Πάντα ως το τέλος Ιουνίου, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της αγοράς αερίου με την υιοθέτηση από τη ΡΑΕ των νέων τιμολογίων διανομής, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση του διαχωρισμού του δικτύου και η αναθεώρηση του προγράμματος δημοπρασιών φυσικού αερίου.
Target Model
Έως το Δεκέμβριο του 2017, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή του target model με τη συνδρομή σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας από τους θεσμούς.

ΠΗΓΗ http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου