Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΔΕΗ: Ιδρύει Θυγατρική στην Αλβανία - Πιθανή Συνεργασία με Ιδιώτες στη Λιανική

Η ΔΕΗ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε η απελευθέρωση της αγοράς να γίνει με ομαλό τρόπο, μέσω ενδεχομένως και σχημάτων συνεργασίας με ιδιώτες στον τομέα της λιανικής. Αυτό προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τη ρύθμιση για την έκπτωση στα
τιμολόγια κατά 15%, ενώ, παράλληλα, ανακοίνωσε την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ στην Αλβανία, η οποία θα αξιοποιήσει ευκαιρίες κυρίως στον τομέα των υδροηλεκτρικών, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ημερίδα του ΙΕΝΕ στα Τίρανα την περασμένη Παρασκευή.
Σε ό, τι αφορά ειδικότερα για την μείωση των οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων κατά 15% στη μέση και χαμηλή τάση, από την 1η Ιουλίου, προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, είναι η έγκυρη εξόφληση των λογαριασμών ή/και η ένταξη στο πρόγραμμα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι η ρύθμιση είναι ανοικτή για όλους τους καταναλωτές, καθώς δίνει την δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή ακόμη και όσοι είναι υπερήμεροι (περίπου 2,1 εκατ. ενεργοί καταναλωτές). Η έκπτωση αφορά στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουλίου και, όπως διευκρίνισε, θα παρέχεται για τον επόμενο λογαριασμό από αυτόν που εξοφλήθηκε έγκαιρα ή με μικρή καθυστέρηση, έως τριών εργάσιμων ημερών.
Ήδη σήμερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα διακανονισμών 180 χιλ. καταναλωτές για οφειλές ύψους 580 εκατ. ευρώ περίπου. Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, είπε ότι ανέρχονται σε 380 εκατ. ευρώ από πελάτες της Yψηλής Tάσης, σε 260 εκατ. από το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ στη Mέση και Xαμηλή τάση διαμορφώνεται σε 1,75 δις ευρώ, εκ των οποίων η ΔΕΗ στοχεύει να εισπράξει το 1,45 δις, που αφορά ενεργούς πελάτες. Περίπου 1.280.000 πελάτες της ΔΕΗ οφείλουν ποσά κάτω από 500 ευρώ. Στόχος της έκπτωσης είναι η αύξηση της ρευστότητας, η βελτίωση των κερδών και η μείωση των επισφαλειών.
Αλβανία: Ιδρύεται θυγατρική – Επαφές με Αξιωματούχους στο Πλαίσιο της Ημερίδας του ΙΕΝΕ
Σχετικά με την Αλβανία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε ότι, σε συνεργασία με το ΙΕΝΕ, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, ειδική ημερίδα στα Τίρανα, όπου μεταξύ άλλων, είχε επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης (βλ. εδώ ).Η  Επιχείρηση, όπως αποκάλυψε ο κ. Παναγιωτάκης, θα προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής για να αποκτήσει μόνιμη παρουσία στη χώρα. Η Αλβανία έχει ένα τεράστιο υδροδυναμικό, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι όποιος επενδύσει στην Αλβανία θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν ώριμα έργα που δεν έχουν αξιοποιηθεί, καθώς και άδειες που θα μπορούσαν να αποκτηθούν, τόνισε, επισημαίνοντας, πάντως, ότι είναι πρόωρο ακόμα να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες, καθώς με τη θυγατρική θα μελετηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Παρασκευή, 3 Ιουνίου, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης διοργάνωσε στα Τίρανα ημερίδα η οποία εξέτασε τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης του μεγάλου υδροηλεκτρικού δυναμικού της Αλβανίας, με την συμμετοχή περισσότερων από 120 Αλβανών, Ελλήνων και διεθνών ενεργειακών εμπειρογνωμόνων (βλ  εδώ ).Το workshop του ΙΕΝΕ με τίτλο ´Developing Albania' s Hydroelectricity Potential' υποστηρίχθηκε από την ΔΕΗ, πολυάριθμη αντιπροσωπεία της οποίας συμμετείχε στις εργασίες με εξειδικευμένες ομιλίες και παρουσιάσεις, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, κ. Παναγιωτάκης, ήταν βασικός ομιλητής.
Μελέτη για συμπράξεις με ιδιώτες στη λιανική – Δεν πωλούνται μονάδες
Σε ό, τι αφορά τις συμπράξεις με ιδιώτες προμηθευτές στη λιανική, είπε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει προτάσεις για τη δημιουργία σχημάτων ώστε να ανοίξει η αγορά, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις. Επίσης, προανήγγειλε τη διενέργεια ειδικής μελέτης, εκ μέρους της Επιχείρησης, για το θέμα των συμπράξεων στη λιανική.
Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πωληθεί καμία μονάδα της ΔΕΗ, είτε λιγνιτική είτε υδροηλεκτρική, και τόνισε ότι η Επιχείρηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με τις οποίες θα διασφαλισθεί η επίτευξη των μνημονιακών δεσμεύσεων για τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά με το ρυθμό και το ποσοστό που ορίζει ο νόμος (σ.σ. οι ρυθμίσεις για τα ΝΟΜΕ).
Σε ό, τι αφορά τις συμπράξεις στην παραγωγή, είπε ότι η πρόταση που είχε γίνει στην Edison για την ίδρυση εταιρείας στη Φλώρινα για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας («Μελίτη 2»), δεν προχώρησε τελικά, καθώς η μητρική EDF δεν επενδύει σε λιγνιτικές μονάδες. Η πρόταση αυτή, όμως, έχει κατατεθεί και σε άλλες εταιρείες, από τις οποίες εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου