Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Συνάντηση του Σκουρλέτη με τον Πολωνό υφυπουργό Ενέργειας Michal Kurtyka

Σκουρλέτης: Συνάντηση με τον Πολωνό υφυπουργό Ενέργειας, Michal Kurtyka - Κεντρική Εικόνα 
Ο Υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο ΓΓ  Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος, συναντήθηκαν με τον Πολωνό υφυπουργό Ενέργειας, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις, Michal Kurtyka, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρέσβη της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα Anna Barbarzak και συνεργάτες του.
Η επίσκεψη της πολωνικής αντιπροσωπείας έδωσε επίσης
την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ελληνικών και πολωνικών φορέων και επιχειρήσεων από τον χώρο της ενέργειας, σε συνάντηση εργασίας στο ΥΠΕΝ. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ASPROFOS και ΚΑΠΕ. Από την πολωνική πλευρά συμμετείχαν οι POLISH OIL & GAS COMPANY, GAZ-SYSTEM SA, PSE και POLISH ASSOCIATION OF RENEWABLE ENERGY.  
Στην συνάντηση των υπουργών διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, τα πρόσφορα πεδία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε μια θετική συγκυρία όπου η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει τις βάσεις για μια περίοδο σταθεροποίησης και ανάπτυξης, η οποία ευνοεί νέους σχεδιασμούς.  
Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για τα έργα φυσικού αερίου όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός Ελλάδας  - Βουλγαρίας IGB – όπου επισημάνθηκε η σημασία της βόρειας ανάπτυξής του - το πλωτό τερματικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη. Συζητήθηκαν επίσης οι υφιστάμενες δυνατότητες του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, όσο και οι  προοπτικές πρόσθετων διασυνδέσεων. Η Πολωνία εξάλλου, επιδιώκει τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων  και για το σκοπό αυτό εγκαινιάζει τον προσεχές διάστημα τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG, ενώ έχει αναπτύξει το εγχώριο δίκτυο αγωγών και  προωθεί τη διασύνδεση με την Νορβηγία.
Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχόλησε επίσης την συνάντηση, όπως και ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας που έχει βαρύνουσα σημασία και για τις δύο χώρες.
Τέλος, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις προκλήσεις που εγκυμονεί η πολιτική για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ειδικά για χώρες όπως  η Ελλάδα και η Πολωνία που διατηρούν μεγάλα εγχώρια  κοιτάσματα  λιγνίτη και άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου