Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΗ, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ Ο «πόλεμος» των εταιρειών για τα μερίδια αγοράς στην ενέργεια


Ο «πόλεμος» των εταιρειών για τα μερίδια αγοράς στην ενέργεια 

της Μανταλένα Πίου

Ανάβει η μάχη στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού με τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος κατά 15% που προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μία κίνηση που αναμένεται να συμπαρασύρει και τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας, οι οποίες τους τελευταίους μήνες αυξάνουν τη διείσδυσή τους στην αγορά με ρυθμό περίπου
1% τον μήνα, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει το μερίδιό τους από τις αρχές του χρόνου.
Παρότι μία μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ είχε σχεδόν προεξοφληθεί, το εύρος και το timing, προτού δηλαδή ξεκινήσουν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, φάνηκε να αιφνιδιάζει κάποιους από τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι πλέον περνούν στην αντεπίθεση με εκπτώσεις και προσφορές. Στελέχη της ΔΕΗ, από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζουν ότι η κίνηση αυτή ήταν σχεδόν μονόδρομος για να μπορέσει η επιχείρηση να φρενάρει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και να συγκρατήσει τη διαρροή των καλών πελατών προς τρίτους προμηθευτές.
Η μείωση των τιμολογίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφορά μόνον στους συνεπείς καταναλωτές, εκείνους που δεν χρωστούν στη ΔΕΗ ή όσους έχουν διακανονίσει την οφειλή τους και πληρώνουν κανονικά κάθε δόση. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ για να εγκρίνει την απόφαση για τη μείωση, ενώ το νέο τιμολόγιο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου.
Ο «πόλεμος» των εταιρειών για τα μερίδια αγοράς στην ενέργεια
Στην τσέπη του καταναλωτή πάντως η μείωση στον λογαριασμό ρεύματος δεν θα είναι 15%, αφού το μέτρο αφορά μόνον στο σκέλος των χρεώσεων ενέργειας. Ολες οι υπόλοιπες χρεώσεις, δίκτυο μεταφοράς, Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας, τέλη όπως το ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ., περίπου το 50% του συνολικού κόστους ενός τυπικού λογαριασμού, παραμένουν τα ίδια, προς το παρόν τουλάχιστον.
Ας σημειωθεί ότι οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ έχουν φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΕΝΟΠ και αφορούν περί τα 2,3 εκατ. συνδέσεις από το σύνολο των περίπου 7,5 εκατ. πελατών της επιχείρησης. Στα νούμερα αυτά περιλαμβάνονται και τα περίπου 261 εκατ. ευρώ των χρεών του δημοσίου, περί τα 100 εκατ. ευρώ της κεντρικής διοίκησης και τα υπόλοιπα 161 εκατ. ευρώ από το ευρύτερο δημόσιο τομέα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.
Με βάση τις δεσμεύσεις της συμφωνίας με τους πιστωτές, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να μειωθεί κατά 20% ως το τέλος του 2017 και να πέσει κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020. Για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο μνημόνιο θέτει εξαιρετικά δεσμευτικούς στόχους για τη διενέργεια δημοπρασιών φθηνού ηλεκτρισμού από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο, πρέπει να δημοπρατηθεί το 8% της ποσότητας του ρεύματος που διακινείται στο διασυνδεδεμένο σύστημα (την ηπειρωτική χώρα και τα συνδεδεμένα νησιά), επιπλέον 12% το 2017, το 13% το 2018 και επίσης 13% το 2019.
Στόχος είναι να αποκτήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες πρόσβαση στο ίδιο μείγμα καυσίμων με αυτό της ΔΕΗ, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι του ανταγωνισμού, καθώς το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη και τα νερά -τα δύο «καύσιμα» με το φθηνότερο κόστος- εξασφαλίζει μέχρι σήμερα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη ΔΕΗ, η οποία στο τέλος Απριλίου παρέμενε ο κυρίαρχος παίκτης με μερίδιο 91,38% στη λιανική, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Με το επερχόμενο άνοιγμα της αγοράς όμως η εταιρεία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί με τους πελάτες που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς, τις ευάλωτες ομάδες κ.λπ.
Οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν αποσπάει το 8,62% της λιανικής, ενώ στις αρχές του χρόνου το μερίδιό τους στο 4%, με πρώτες τις εταιρείες «Ηρων» με μερίδιο 2,4%, Elpedison με 2,13% και Protergia με 1,91%. Ακολουθούν οι εταιρίες NRG Trading με 0,61%, η Volterra με 0,47%, η Green με 0,42% και η Watt + Volt με 0,40%.
Παρότι τα μερίδια στο σύνολο της αγοράς είναι ακόμα πολύ μικρά, η παρουσία των ανεξάρτητων προμηθευτών έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα πιο επικερδή κομμάτια της αγοράς, όπως οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση - τομέας στον οποίο οι ιδιώτες έχουν αποκτήσει μερίδιο πάνω από το 10% - και στα «φιλέτα» της οικιακής κατανάλωσης, πάνω από 1.600-1.800 kwh/τετράμηνο. Πρόκειται για τμήματα της αγοράς, για τα οποία παραδοσιακά η ΔΕΗ διατηρούσε τα πιο ακριβά τιμολόγια ρεύματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες εταιρείες ετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά. Τη δυνατότητα αυτή εξετάζουν μάλιστα μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι, των οποίων η συμμετοχή, με την ιδιότητα του μεγάλου καταναλωτή ηλεκτρισμού, έχει αποκλειστεί από τις δημοπρασίες ρεύματος.
Στη μείωση των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ στην παρούσα φάση καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πρόσφατη κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, το οποίο προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή. Πρόκειται για ρύθμιση που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε στις 22 Μαΐου 2016. Το όφελος για τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού από την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο εκτιμάται σε περίπου 70-75 εκατ. ευρώ.
Συνολικά φέτος, η χρονιά ήταν καλή για τις εταιρείες του κλάδου, αφού οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, όπως αποτυπώνονται στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, χωρίς η πτώση αυτή να αντανακλάται στα τιμολόγια λιανικής.

 http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου