Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Αδιέξοδο στις σχέσεις της ΔΕΗ με τις βιομηχανίες Μέσης Τάσης – Προαναγγέλλεται νομική κλιμάκωση

 
Κλιμακώνεται η διαμάχη των βιομηχανιών μέσης τάσης με τη ΔΕΗ σχετικά με τα τιμολόγια του ρεύματος. Αν και η συζήτηση έχει μέχρι σήμερα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στις βιομηχανίες υψηλής τάσης, οι περισσότεροι βιομηχανικοί καταναλωτές Μέσης Τάσης έχουν αποστείλει από την πλευρά τους επιστολές από την αρχή του 2015 στη ΔΕΗ, ζητώντας, στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται
ρητά πλέον στον Κώδικα Προμήθειας, τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για την παροχή εξατομικευμένων τιμολογίων που να ανταποκρίνονται στο ενεργειακό τους προφίλ.
Στα επιχειρήματα των βιομηχανιών Μέσης Τάσης αναφέρεται η σημαντική μείωση του κόστους της ΔΕΗ λόγω ρυθμιστικών αλλαγών που έχουν υπάρξει την τελευταία διετία αλλά και η πτώση της τιμής των καυσίμων, όπως επίσης και η πρόσφατη κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ είχε επιβάλλει παλαιότερα κατόπιν σχετικών καταγγελιών των βιομηχανικών καταναλωτών εναντίον της ΔΕΗ την υποχρέωση παροχής εξατομικευμένων τιμολογίων στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές της Μέσης Τάσης.
Πρόσφατα η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της για διατήρηση μεριδίου στη λιανική, αποφάσισε την επέκταση αυτών των τιμολογίων και σε κατηγορίες καταναλωτών οι οποίες προφανώς και δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά καταναλωτικού προφίλ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σε πρόσφατες συναντήσεις των βιομηχανικών καταναλωτών με τη ΔΕΗ η τελευταία θέτει ως μόνο ουσιαστικά θέμα συζήτησης τον διακανονισμό των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί, τη νομιμότητα των οποίων αμφισβητούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές. Έτσι η ΔΕΗ ουσιαστικά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για μειωμένα εξατομικευμένα τιμολόγια.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω νομικές προστριβές, καθώς η πλευρά των βιομηχανικών καταναλωτών Μέσης Τάσης εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει τη νομική πίεση προς τη ΔΕΗ. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου που μίλησαν στο energypress, «η ανάγκη εξορθολογισμού του ανταγωνιστικού σκέλους του τιμολογίου που παρέχει η ΔΕΗ είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης για τις συγκεκριμένες, λίγες πλέον ελληνικές βιομηχανίες που έχουν απομείνει».

πηγή energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου