Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Μπήκε και στο μνημόνιο το plan b για πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ

 
Μπορεί η κυβέρνηση να άντεξε στις πιέσεις των θεσμών και να μη νομοθέτησε την πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ωστόσο δε συνέβη το ίδιο και με την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς.
Έτσι ενώ όπως είναι γνωστό η πρόταση της κυβέρνησης για
διατήρηση του 51% υπό τον έλεγχο του Δημοσίου με ταυτόχρονη είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό έως 24% αποτελεί το βασικό σενάριο για το διαχωρισμό της εταιρείας δικτύων το νέο μνημόνιο επαναλαμβάνει τη ρητή πρόβλεψη της συμφωνίας του Αυγούστου: σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τους θεσμούς ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν προχωρά και παρουσιάζει προβλήματα, τότε μέσα στο 2016 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ούτως ώστε μέσα στο 2017 να ξεκινήσει η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη/ες επενδυτή/ές.
Βεβαίως από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει την αισιοδοξία της ότι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει ομαλά, χωρίς προβλήματα και εντός των σφιχτών χρονικών ορίων που καθορίζονται από τη συμφωνία.
Θυμίζουμε ήδη ότι το πρώτο ορόσημο, δηλαδή η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, στην οποία και θα δοθεί η έγκριση για τη διεθνή πρόσκληση έχει δρομολογηθεί για τις 30 Ιουνίου.
Η τελική συμφωνία προβλέπει ότι ο διαγωνισμός και η ανακήρυξη του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συμμετέχει και στη διοίκηση της εταιρείας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.
Σε αντίθεση με τον ΑΔΜΗΕ, τέλος, στη νέα συμπληρωματική συμφωνία με τους θεσμούς λείπει κάθε άμεση αναφορά σε σχέση με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αν και θυμίζουμε ότι στο ΦΕΚ με την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, υπάρχει πρόβλεψη για λήψη δομικών μέτρων εφόσον οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν φέρουν το αποτέλεσμα που ορίζεται ως προς την απόκτηση μεριδίων αγοράς από τους εκτός ΔΕΗ παίκτες της αγοράς ρεύματος. Συγκεκριμένα εάν δεν παραχωρηθούν τα οριζόμενα από τη συμφωνία μερίδια αγοράς από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές, τότε μετά από 2 χρόνια (4 εξάμηνα) θα πρέπει να ληφθούν δομικά μέτρα, πρόβλεψη που ερμηνεύεται ως υποχρεωτική πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Τα χρονικά ορόσημα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα στον ενεργειακό τομέα είναι τα εξής:
· Δεύτερο Τρίμηνο 2016
- Eπανεξέταση του προγράμματος έκλυσης αερίων ρύπων (αφορά και στο ΕΤΜΕΑΡ), βελτίωση της αγοράς για τους εναλλακτικούς προμηθευτές και ουσιαστική αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων
- Στο πλαίσιο της υιοθέτησης του μοντέλου- στόχου για την αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ (target model) πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία το υψηλό επίπεδο σχεδιασμού της αγοράς που υπάρχει στο ευρωπαϊκό μοντέλο – στόχο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
· Τρίτο Τρίμηνο 2016
- Μέχρι τον Ιούλιο η ΔΕΗ ανοίγει τον διαγωνισμό για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή
- Μέχρι το Σεπτέμβριο πρέπει να προωθηθεί ο πρώτος διαγωνισμός υπό τον μηχανισμό ΝΟΜΕ στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.
· Τέταρτο Τρίμηνο 2016
Υιοθέτηση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της θεσμικής, οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου