Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Επισπεύδεται η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Επισπεύδεται η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Ως μία από τις αποκρατικοποιήσεις που θα προηγηθούν της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, περιέγραψε την περασμένη Παρασκευή την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί εντός του επόμενου διμήνου προκειμένου η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί
ενδεχομένως και εντός του 2020. 
Αυτή τη στιγμή στον ΑΔΜΗΕ το Δημόσιο ελέγχει ποσοστό 50,1% ενώ ο στρατηγικός επενδυτής, δηλαδή η κινεζική State Grid κατέχει το 24%. Βάσει του συμφώνου μετόχων της προηγούμενης μερικής ιδιωτικοποίησης, η κινεζική εταιρεία έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης, δηλαδή έχει δικαίωμα να αποκτήσει το υπό παραχώρηση ποσοστό εφόσον κάνει προσφορά η οποία θα ικανοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο, θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με δεδομένο ότι η κινεζική State Grid είναι εταιρεία εκτός ΕΕ. Επομένως για να εγκριθεί η απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου από την State Gride σε διαχειριστή δικτύου εντός της ΕΕ, όπως ο ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να πιστοποιηθεί η συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ένωσης για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό (των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των δικτύων, από τις εταιρείες που έχουν παρουσία στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας). 

Πιο απλά θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός σε περίπτωση που πλειοδότης ανακηρυχθεί ευρωπαϊκή εταιρεία, που είναι πιστοποιημένος από την ΕΕ διαχειριστής δικτύου. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ είχε δείξει τόσο ο ιταλικός "ΑΔΜΗΕ” Terna, όσο και η βελγική Elia και η γαλλική RTE.

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ανεπισήμως βολιδοσκοπήσει αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες έχουν ανταποκριθεί θετικά και αναμένεται να προσέλθουν στο διαγωνισμό, ενώ και η πλευρά των Κινέζων έχει διαμηνύσει ότι διατηρεί ζεστό ενδιαφέρον εφόσον αποφασιστεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση. 

Ενδιαφέρον πάντως, θα έχει και η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, με δεδομένο ότι το Δημόσιο δε διαθέτει μία απευθείας συμμετοχή στην εταιρεία αλλά μια άμεση και μία έμμεση.

Συγκεκριμένα μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, κατέχει ποσοστό 25% απευθείας στην μητρική, ενώ διαθέτει και το 50% της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 50% των μετοχών του Διαχειριστή. 
Στόχος της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ είναι να μπει νέος μέτοχος ή να ενισχύσει τη μετοχική του παρουσία ο υφιστάμενος στρατηγικός επενδυτής, προκειμένου η εταιρεία να μπορεί να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκτός από τις εν εξελίξει ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης, τη διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα. 

 Του Χάρη Φλουδόπουλου
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου