Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Έσπασαν το φράγμα του 1 εκατ. οι πελάτες των ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος – Κινητικότητα και ανάμεσα στους παρόχους

 
Κοντά στο 1,1 εκατομμύριο έχουν ανέλθει οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ και ανήκουν πλέον σε κάποιον ιδιώτη προμηθευτή.
Το νούμερο αυτό είναι σημαντικό, ως απόλυτο μέγεθος, από την άλλη όμως φανερώνει ότι η εικόνα που εμφανίζουν τα μερίδια σε
όγκο, ότι δηλαδή οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν περί το 30% της κατανάλωσης, δεν αντιστοιχεί και σε αριθμό «ρολογιών».
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, οι ιδιωτικές εταιρίες, πέραν της σοβαρής διείσδυσής τους στη μέση τάση, φαίνεται να αναπτύσσουν μία δυναμική προσέλκυσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων χαμηλής τάσης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αρμόδιων αρχών, οι περίπου 20 ανταγωνιστές της δημόσιας εταιρίας να αθροίζουν περί τους 1,1 εκατ. πελάτες.
Η συντριπτική πλειοψηφία του μεριδίου αυτού ανήκει σε περίπου δέκα εταιρίες, εκ των οποίων οι τρείς διαθέτουν και δικές τους θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Σε αριθμό μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι ιδιώτες προμηθευτές αντιπροσωπεύουν πια περίπου το 16% επί του συνόλου των 7.570.000 «ρολογιών». Σημειώνεται επίσης ότι σε 140.000 απαριθμούνται οι πελάτες της καθολικής υπηρεσίας.
Συνεπώς η ΔΕΗ, με στοιχεία πραγματικής οικονομίας, παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης με 6.360.000 μετρητές.
Μία τελείως διαφορετική εικόνα της αγοράς δίνουν τα στοιχεία που μετρά το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και αφορούν στα φορτία κατανάλωσης. Τα τελευταία δεδομένα του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές κατέχουν το 29 με 30% και η ΔΕΗ σχεδόν το 72%.
Πάντως, ο ανταγωνισμός είναι έντονος τα τελευταία δύο χρόνια και ενδεικτικό είναι το στοιχείο της μετακίνησης των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή. Το 2019 οι μετακινήσεις πελατών από εταιρία σε εταιρία λιανικής σχεδόν διπλασιάστηκαν. Ο αριθμός των καταναλωτών ανήλθε στους 627.000 κι ενώ το 2018 ήταν 338.000.
Οι ταχύτητες με τις οποίες οι πελάτες μεταπηδούν από πάροχο σε πάροχο ρεύματος είναι εντυπωσιακοί. Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι μετακινήσεις ήταν 226.779.
Πράγμα που σημαίνει ότι κατά το δεύτερο μισό της περασμένης χρονιάς ο αριθμός αυτός τριπλασιάστηκε. Κάτι που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να συνδέεται χρονικά και με τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ αν υποτεθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των μετακινήσεων προέρχεται από τη δημοσία εταιρία.
Αν και κύκλοι της τελευταίας υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός της φυγής πελατών ανακόπηκε προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους και υπάρχουν μάλιστα κι επιστροφές καταναλωτών από ιδιωτικές εταιρίες στη ΔΕΗ.
Η αγορά κινήθηκε ιδιαίτερα δυναμικά τη χρονιά που πέρασε. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να οξυνθεί φέτος καθώς η ΔΕΗ ετοιμάζει τα νέα προϊόντα της γύρω στην Άνοιξη.
Πρόκειται για υπηρεσίες που δεν θα συνδυάζουν μόνο την ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Η διοίκηση έχει προϊδεάσει και για την προσφορά κι άλλων υπηρεσιών που θα συμπληρώνουν την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών σε ρεύμα. Όπως την ενεργειακή απόδοση ή και τις συνεργασίες με εταιρίες ηλεκτρικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, λένε οι πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου