Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Απολιγνιτοποίηση , πράσινα ταμεία, υποσχέσεις και πάρτυ εκατομμυρίων ευρώ

 
Συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό οι ημερίδες, οι ομιλίες, οι ανακοινώσεις για χρηματοδοτήσεις με πόρους που δεν υπάρχουν, που θα δεσμευθούν, που θα βρεθούν, που αναμένονται, που υπολογίζονται, που , που και πάει λέγοντας.
Θυμάμαι πέρυσι το καλοκαίρι στην Μεγαλόπολη κάναμε
διαβούλευση και βιαζόμαστε κιόλας γιατί έπρεπε να προλάβουμε να καταθέσουμε προτάσεις για δράσεις του ταμείου δίκαιης μετάβασης, τελικά μετά από ενάμισι χρόνο αποδείχθηκε ότι οι προτάσεις έγιναν κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν και ακόμη ψάχνουμε αν διατέθηκαν τελικά κεφάλαια.
Φέτος λόγω του κλεισίματος των μονάδων της ΔΕΗ έχουμε νέα φρούτα, ένα από αυτά είναι το πράσινο ταμείο. Το πράσινο ταμείο υπάρχει σαν θεσμός από το 2010, έχει τρέξει κάποια προγράμματα και τώρα το συναντάμε συνέχεια μπροστά μας σε επαναλαμβανόμενες αναφορές. Η χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο είναι μια από τις βασικές για όσα ανακοινώνονται για την μεταλιγνιτκή εποχή.
Οι τελευταίες λοιπόν αναφορές αφορούν τα νέα προγράμματα που ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ το επόμενο διάστημα. Προσοχή δεν έχουν βγει ακόμα τα προγράμματα, αναμένεται να βγουν κάποια στιγμή. Ο κακός χαμός έχει γίνει μόνο για την ανακοίνωση ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα προγράμματα. Στα προγράμματά αυτά ένα από όλα θα είναι για δικαιούχους από τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Το ποσό που ανακοινώθηκε ότι θα αφορά τις δυο περιοχές αναλύεται ως εξής: Εξασφαλισμένος πόρος 31,4 εκατ. ευρώ από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, και περίπου 28 εκατ. ευρώ ως μερίδιο του Ταμείου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων αερίων ρύπων που ΘΑ πραγματοποιηθούν μέσα 2020. Σύνολο 60.000.000 ευρώ.
Πότε θα υπολογιστούν, πότε θα παρθούν και πότε θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα για τους ρύπους του 2020, τρέχα-γύρευε. Επίσης ξέρει άραγε κάποιος να μας πει με τι ρυθμούς έχουν τρέξει τα όποια προγράμματα έχουν βγει τα προηγούμενα χρόνια;
Ποιος μπορεί να λάβει μέρος, τι απαιτήσεις υπάρχουν; Ποιοι θα είναι δικαιούχοι; Ποια θα είναι η επιλεξιμότητα, η ωριμότητα, η οικονομική βιωσιμότητα, Δεν το αναφέρει κανείς αλλά δεν το ρωτάει και κανείς!
Αυτό που μένει είναι οι ανακοινώσεις, έπεσαν οι μεγάλοι τίτλοι για χρηματοδότηση 60.000.000 ευρώ σε Μακεδονία και Μεγαλόπολη και το μήνυμα της Κυβέρνησης πέρασε!
Ποιο είναι αυτό το μήνυμα;
“Τι δεν καταλαβαίνεις; είναι η απολιγνιτοποίηση ηλίθιε…θα πέσει πολύ χρήμα”
Πρώτα όμως θα έχουν σβήσει οι μονάδες, θα έχουν χαθεί οι θέσεις εργασίας και μετά θα περιμένουμε να τρέξουν τα προγράμματα.!!

Αλεβίζος Παναγιώτης
kafeneio-megalopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου