Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Πολύπλευρα μέτρα «γέφυρα» για τις λιγνιτικές περιοχές μέχρι την έναρξη του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης

Πολύπλευρα μέτρα «γέφυρα» για τις λιγνιτικές περιοχές μέχρι την έναρξη του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης
Μέχρι τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την εφαρμογή του Σχεδίου, οι νέες ΑΠΕ και η αποκατάσταση ορυχείων αναμένεται να στηρίξουν την απασχόληση
Μέτρα στήριξης των λιγνιτικών περιοχών, έως ότου υπάρξουν τα πρώτα απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα από το Εθνικό
Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, περιλάμβανε η ομιλία του υπουργού Ενέργειας το Σάββατο στην ημερίδα για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας».

Ενδεικτικό είναι ότι χαρακτήρισε «δραστηριότητα γέφυρα» την αποκατάσταση των ορυχείων από τη ΔΕΗ, η οποία θα βοηθήσει επίσης στην άμεση απορρόφηση θέσεων εργασίας. «Αυτοί που μέχρι τώρα σκάβουν, τώρα θα σκεπάζουν για την αποκατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιοποίηση των εδαφών με νέους τρόπους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο της μεταβατικής στήριξης της απασχόλησης, ενέταξε επίσης ο υπουργός την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών μονάδων στις λιγνιτικές περιοχές. «Θα ξεκινήσουν το ταχύτερο όλες οι αναγκαίες χωματουργικές εργασίες και τα συναφή τεχνικά έργα, έτσι ώστε εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε υπεργολάβους να μπορέσουν να βρουν δουλειά χωρίς να δημιουργηθεί κενό μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε.

Ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας

Τα παραπάνω δείχνουν πως το πλάνο του ΥΠΕΝ «βλέπει» την ενεργειακή προσαρμογή των λιγνιτικών περιοχών ως μία ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες για το εγγύς μέλλον θα αναπληρώσουν το κενό που θα δημιουργήσει η σταδιακή συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας, και το οποίο δεν θα καλυφθεί με τις εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων της επιχείρησης.

Παράλληλα, για την ήπια προσαρμογή των λιγνιτικών περιοχών, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αδιάκοπη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, ενώ θα συνεχίσουν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θεσπίσθηκαν λόγω του ρόλου τους στην κάλυψη της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.

Έτσι, οι λιγνιτικές περιοχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου, ενώ θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΠΟΤ). Επίσης, θα αποδοθεί από τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές ο πόρος της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.

Αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου

Μέτρα σαν τα ανωτέρω θα δώσουν τη σκυτάλη στις δράσεις που θα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα, είναι πιθανό να συνδυασθούν με άλλες πρωτοβουλίες αναπτυξιακής «πνοής», όπως την κήρυξη των λιγνιτικών περιοχών σε ειδικές φορολογικές ζώνες με ειδικά φορολογικά κίνητρα, την οποία όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας θα συζητήσει η κυβέρνηση με την Κομισιόν.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του, στο αναπτυξιακό μέλλον των λιγνιτικών περιοχών είναι δεδομένο πως η ενέργεια δεν έχει τον ίδιο βαρύνοντα ρόλο, με αυτόν που έπαιζε η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό και το ζητούμενο είναι, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης, να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα επικεντρώνεται και σε άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες που ήδη διεξάγονται στις λιγνιτικές περιοχές, με σκοπό να γίνουν ακόμη πιο δυναμικές και εξωστρεφείς. 


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου