Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ - Πως θα χρηματοδοτηθεί το έργο προϋπολογισμού 1 δισ ευρώ

Αποτέλεσμα εικόνας για Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ - Πως θα χρηματοδοτηθεί το έργο προϋπολογισμού 1 δισ ευρώ 
Ελεάνα Ζαμπάρα 
 
Η κυβέρνηση για να προσελκύσει επενδυτές μεταξύ άλλων ποντάρει στην υπεραξία που συνεπάγεται για τον ΔΕΔΔΗΕ ενόψει ιδιωτικοποίησης, η εγκατάσταση πανελλαδικά 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών, έργο προϋπολογισμού έως και 1 δισ ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα έναρξης του διαγωνισμού τον Σεπτέμβριο, το
οποίο αποκάλυψε χθες για πρώτη φορά ο Κ.Χατζηδάκης συνδέεται με μια σειρά θετικών εξελίξεων για την θυγατρική της ΔΕΗ. Ίδια εξέλιξη αποτελεί και το φιλόδοξο πρόγραμμα εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών, για το οποίο εξετάζεται η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως αποκάλυψε επίσης χθες ο πρόεδρος του ιδρύματος, Βέρνερ Χόγερ.
Μια σειρά από κινήσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι το παιχνίδι των smart meters ανοίγει. Για παράδειγμα στο νέο φιλόδοξο 10ετές business plan που καταρτίζει την περίοδο αυτή ο ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο να είναι έτοιμο σε ενάμισι μήνα, κεντρικό ρόλο έχει η αντικατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων παμπάλαιων ρολογιών με τα οποία μετριέται σήμερα η κατανάλωση ρεύματος.
Πώς θα χρηματοδοτηθεί
Κλειδί ωστόσο για ένα έργο τέτοιου ύψους προϋπολογισμού, είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί και κατά πόσο θα επωμιστεί τελικά ο ίδιος ο καταναλωτής το κόστος τοποθέτησης των έξυπνων μετρητών, μέσω αυξήσεων στα τέλη χρήσης δικτύου. Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση είναι ότι θα ληφθούν υπόψιν όλες οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι και ότι η εγκατάσταση θα γίνει τμηματικά, αλλά και κατόπιν εξέτασης μιας σειράς προτάσεων, προκειμένου η επιβάρυνση να είναι η μικρότερη δυνατή.
Κεντρικό επίσης ρόλο στο κεφάλαιο «έξυπνοι μετρητές» διαδραματίζει και το αίτημα που πρόκειται να υποβάλει η ΔΕΗ προς την ΡΑΕ, να αλλάξει άμεσα το ισχύον πλαίσιο, βάσει του οποίου η ρυθμιζόμενη απόδοση που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή η θυγατρική της, και που σήμερα είναι 7%, καθορίζεται ανά έτος.
Το αίτημα της ΔΕΗ είναι η απόδοση αυτή να προσδιορίζεται πλέον σε βάθος 10ετίας, όπως ισχύει σε πολλές χώρες, προκειμένου οι αυριανοί μέτοχοι του ΔΕΔΔΗΕ να γνωρίζουν από πριν τι έχουν λαμβάνειν μέχρι και το 2030, εν είδη κινήτρου μπροστά στα έργα δισεκατομμυρίων που έχει να φέρει σε πέρας ο διαχειριστής, όπως το project των «έξυπνων» μετρητών.
Οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες
Το εγχείρημα αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών, αμερικανικών και κινεζικών προμηθευτών. Σε αυτήν την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά παγκοσμίως, πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων η Landis+Gyr (με έδρα την Ελβετία αλλά ιδιοκτήτη την ιαπωνική Toshiba), οι αμερικανικές GE Digital Energy, Itron, Aclara και Sensus, η γερμανική Elster Group και η κινεζική Holley Metering. Είναι μια αγορά με τεράστια ζήτηση που μόνο στην Κίνα αναμένεται σύμφωνα με μελέτες να φτάσει το 2021 στα 120 εκατομμύρια τεμάχια, έναντι 62,3 εκατ. το 2015.
economico.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου