Φουλ τις μηχανές για το χτίσιμο ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου «καθαρής» ενέργειας έχει βάλει η ΔΕΗ.
Φουλ τις μηχανές για το χτίσιμο ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου «καθαρής» ενέργειας έχει βάλει η ΔΕΗ. Μάλιστα, μόλις χθες ανακοίνωσε ότι, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την EDP Renewables. Η EDPR είναι η θυγατρική εταιρεία της EDP
(Energias de Portugal), δηλαδή της πορτογαλικής ΔΕΗ, η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος είναι η κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα τουλάχιστον 400 MW.
Πάντως, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει φιλόδοξους στόχους, βάζοντας μπροστά για 280 MW ΑΠΕ έως τον Μάιο, με στόχο, εντός της επόμενης διετίας να έχει πιάσει τα 500 νέα MW ενέργειας από ΑΠΕ, από 150 ΜW που διαθέτει σήμερα. Μάλιστα, έως το καλοκαίρι αναμένεται ότι θα έχει δημοπρατήσει έργα 280 MW. Άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώνει και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, διαθέτει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο ώριμων έργων μεγαλύτερο από 6 γιγαβάτ.
Repowering επτά πάρκων
Η ΔΕΗ ήδη από το 2019, μέσω της ΔΕΗΑΝ ολοκλήρωσε το repowering επτά πάρκων, διατηρώντας την ισχύ που ήδη είχαν, σε Ικαρία, Κάρπαθο, Σάμο, Χίο, Μαρμάρι και Λέσβο, εγκαθιστώντας 15 νέες ανεμογεννήτριες στη θέση 62 παλαιών ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 13MW που είχαν σταματήσει ή είχαν κατέβει παλαιότερα.
Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο από τη Δυτική Μακεδονία ο κ. Στάσσης, σχεδιάζεται στην περιοχή η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα ισχύος 2 GW, ενώ άλλο 1 GW φωτοβολταϊκών θα δημιουργηθεί στη Μεγαλόπολη. Τα έργα θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και κατά την κατασκευή τους και κατά τη λειτουργία τους. Επίσης, η επιχείρηση σχεδιάζει νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας πιθανότατα από καύση απορριμμάτων ή βιομάζας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Η ΔΕΗ επίσης, μπαίνει ολοταχώς και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Ήδη έχει βάλει στην ...πρίζα και τη Βουλή. Στο υπόγειο χώρο στάθμευσης έχουν ήδη εγκατασταθεί τέσσερις ταχυφορτιστές, ώστε να μπορούν οι βουλευτές που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που τους έχει δοθεί να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητο πράσινο όχημα με leasing, να το φορτίσουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΗ έχει δει πολύ σοβαρά το αφήγημα του Green Deal. Γι΄ αυτό ετοιμάζει ήδη βαλίτσες για το Βερολίνο, όπου τον Μάρτιο διοργανώνεται ένα «πράσινο» επενδυτικό φόρουμ, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Άγγελας Μέρκελ. Άλλωστε, αντιπροσωπεία του γερμανικού κολοσού της RWE κρατάει ζεστό το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στη απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, όπως είχε γίνει γνωστό μετά τη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το περασμένο Φθινόπωρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου