Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το μονοπώλιο ΔΕΗ στον λιγνίτη

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το μονοπώλιο ΔΕΗ στον λιγνίτη 
Συνεχίζονται οι συζητήσεις κυβέρνησης - Κομισιόν για τα διορθωτικά αντιμονοπωλιακά μέτρα αναφορικά με την αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη. «Τολμηρή» χαρακτηρίζεται η «μεταστροφή» της Δημόσιας Εταιρείας Ηλεκτρισμού.
Θετικότερη είναι η έκθεση της Κομισιόν, σε σχέση με το
προηγούμενο κείμενο του Νοεμβρίου, αναφορικά με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει και υλοποιεί η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα.
Οι συντάκτες της δίνουν κι εδώ έμφαση στα μέτρα που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα για να ανοίξει η ΔΕΗΔΕΗ -1,52% τον ανταγωνισμό στη λιγνιτική παραγωγή μέχρι τον πλήρη παροπλισμό των σχετικών μονάδων της.
Παράλληλα, σημειώνουν την πρόωρη δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των άλλων κρατών για την απολιγνιτοποίηση, παρατηρούν την πρόοδο στην εφαρμογή των αποφάσεων για το target model και κάνουν λόγο με αφορμή τη δημοσιοποίηση του business plan της δημόσιας εταιρείας για «τολμηρή μεταστροφή» σε άλλες δραστηριότητες.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν τονίζει ότι «η πρόοδος προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής αγοράς ενέργειας συνεχίστηκε», με την αρχική υποβολή αναθεωρημένων προτάσεων για την προσπάθεια επίλυσης των μονοπωλιακών καταστάσεων μέχρι την πλήρη εξάλειψη του λιγνίτη, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής για την ενέργεια και το κλίμα.
Υπενθυμίζει η Ευρ. Επιτροπή πως «μετά την αποτυχία της εκποίησης λιγνίτη τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα κοινοποίησε τον Νοέμβριο του 2019 την πρόθεσή της να υποβάλει αναθεωρημένα διορθωτικά μέτρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, για να αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες ανησυχίες σχετικά με την προνομιακή πρόσβαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και σύμφωνα με τη δέσμευση του προγράμματος».
Τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζουν οι συντάκτες της Έκθεσης, η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις με την Επιτροπή σχετικά με τις επιλογές που επιτρέπουν στους ανταγωνιστές της ΔEH να ανταγωνίζονται στην αγορά, έχοντας πρόσβαση σε ένα μερίδιο της υφιστάμενης και λειτουργούσας παραγωγής λιγνίτη μέχρι την πλήρη κατάργηση του λιγνίτη στη χώρα. «Μόλις οι αναθεωρημένες διορθωτικές ενέργειες καταστούν δεσμευτικές, οι αρχές θα πρέπει να υποστηρίξουν και να τις εφαρμόσουν πλήρως», συστήνει η Ευρ. Επιτροπή κι εξηγεί: «Η αντιμετώπιση των μακροχρόνιων στρεβλώσεων στη χονδρική αγορά θα αυξήσει τον βαθμό ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας τη βάση για περαιτέρω επενδύσεις και βοηθώντας την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον ενεργειακό της τομέα».

Προχωρά το target model

Η Κομισιόν εμφανίζεται ικανοποιημένη αναφορικά με τα μέτρα και τις αναγκαίες αποφάσεις για την εφαρμογή του target model και στην Ελλάδα, μέσα από τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών ενέργειας.
Όπως αναφέρεται, «η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς τα μπροστά», όπως με την έκδοση των κανονισμών εκκαθάρισης των spot αγορών, παρατηρεί μερικές καθυστερήσεις για τις αγορές εξισορρόπησης και καταλήγει πως το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των αγορών «εντός της ημέρας» και «εξισορρόπησης» τον Ιούνιο του 2020 παραμένει.

Το ΕΣΕΚ

Η Κομισιόν τονίζει την υποβολή του ΕΣΕΚ της χώρας νωρίτερα από τα άλλα κράτη-μέλη, επισημαίνοντας τον πρόωρο παροπλισμό των λιγνιτικών μονάδων και την υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030.
Σημειώνει ως πρόκληση την αντιμετώπιση των τοπικών κοινωνιών με το κλείσιμο των εργοστασίων σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, υπογραμμίζοντας όμως τη στήριξη μέσα από τα ειδικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η ΔEΗ

Για «τολμηρή μεταστροφή» της ΔEH μετά την απόφαση να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες μιλά η έκθεση της Ευρ. Επιτροπής, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών καθώς και τη μείωση των μεριδίων της στην αγορά ρεύματος.
Ωστόσο παρατηρεί το απόλυτο μερίδιό της στην υψηλή τάση ρεύματος. Αναφορά κάνει και στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην καθολική υπηρεσία ρεύματος.

Οι ΑΠΕ

Τέλος, η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο λογαριασμός για τις ΑΠΕ που τηρεί ο ΔΑΠΕΕΠ θα είναι ελαφρά πλεονασματικός για το 2019 και χαιρετίζει τη λήψη των μέτρων για την τόνωση των εσόδων μέσα από τη μεγαλύτερη διάθεση ποσών που εισπράττονται από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου