Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Πέτρος Κόκκαλης (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) για την απολιγνιτοποίηση: «Πρέπει να ρωτήσουμε τους ανθρώπους στην Κοζάνη τι θέλουν να κάνουν» – «Πολύ φιλόδοξος ο στόχος, δεν συνοδεύεται από ένα πλάνο»

Ακούστε τι είπε για την Απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία από το 8.25΄

Για τη μεταλιγνιτική περίοδο, τη Δ. Μακεδονία, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, μίλησε μεταξύ άλλων στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99.4, oο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στον λιγνίτη στη Δ. Μακεδονία, τόνισε πως υπάρχει τεράστιο ζήτημα στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, με τον ίδιο να αναρωτιέται αν «Προλαβαίνουμε να περάσουμε στη νέα εποχή» μέχρι το 2028 οπότε και ανακοινώθηκε το κλείσιμο των μονάδων.
«Πρέπει να ρωτήσουμε τους ανθρώπους στην Κοζάνη τι θέλουν να
κάνουν. Αυτό όμως δεν έγινε. Ανακοινώθηκε ένας χρόνος απολιγνιτοποίησης, πολύ φιλόδοξος, και δεν συνοδεύεται από ένα πλάνο με τον οποίο να συμφωνούν οι κάτοικοι της περιοχής», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».
Προσέθεσε, δε πως ο Κανονισμός Δίκαιας Μετάβασης είναι ένα πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο της τάξης των 100 δις ευρώ, για το οποίο αναλογούν 3.5 δις στη χώρα μας, «προφανώς στη Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία, πλην όμως, τόνισε πως «αυτό θα γίνει σε όσες περιφέρειες προστρέξουν και καταθέσουν ένα πλάνο, τοπικό πλάνο μετάβασης, στο οποίο οι ίδιοι οι κάτοικοι θα λένε τι θέλουν να γίνει στην περιοχή τους. Αυτό στη χώρα μας δεν υπάρχει. Υπήρχε μια αβελτηρία να το συζητήσουμε, τα τελευταία χρόνια».
Ο ίδιος προσέθεσε πως αντι η Ελλάδα να δει την απολιγνιτοποίηση, προχώρησε χτίζοντας τη νέα μονάδα, Πτολεμαΐδα 5. Ωστόσο σημείωσε πως: «Το καλό είναι ότι ξεκίνησε η συζήτηση στη Δυτική Μακεδονία».
Για τους κατοίκους στις λιγνιτικές περιοχές, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι «ο πληθυσμός έχει στηρίξει στην πλάτη του όλη τη διαδικασία με τεράστιο κόστος στην υγεία του τοπικού πληθυσμού», προσθέτοντας πως: «Θα πρέπει να προστρέξουμε όλοι με καλή τη πίστη και γρήγορα να καταλήξουμε. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει μέχρι το 2028, ας γίνει και μέχρι το 2030. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από τη Δ.Μ. δεν θα αλλάξουν τον πλανήτη, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε».


e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου