Εισήγηση για το κατά πόσο είναι συμβατή με το νέο κοινοτικό δίκαιο, και με ποιον τρόπο, η κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, πρόκειται να ετοιμάσουν σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και ο ΑΔΜΗΕ. Με βάση τις
ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση προκλήθηκε έπειτα από πρόταση της ΔΕΗ για απεμπλοκή των συγκεκριμένων μονάδων, από το κριτήριο της οικονομικότητας που διέπει τη σειρά ένταξης των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στο δίκτυο.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινούνται πλέον τα δικαιώματα ρύπων, και οι ποσότητες CO2 που εκπέμπουν οι εν λόγω μονάδες, η εταιρεία δεν μπορεί κατά τη χειμερινή περίοδο να υποβάλει προσφορές έγχυσης που να εξασφαλίζουν την ένταξη των σταθμών. Επομένως, αν μένουν εκτός συστήματος, τότε δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν και τη λειτουργία των αντίστοιχων τηλεθερμάνσεων.
Ίσιο καθεστώς με τα «υποχρεωτικά νερά»
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της επιχείρησης είναι κατά τη χειμερινή περίοδο το εν λόγω χαρτοφυλάκιο να διέπεται από το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τα «υποχρεωτικά νερά». Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται η υδροηλεκτρική παραγωγή, η οποία εντάσσεται πρώτη στο σύστημα για λόγους ασφαλείας όταν στους ταμιευτήρες των σταθμών έχουν συγκεντρωθεί υπερβολικά μεγάλες ποσότητες νερού, οι οποίες πρέπει να «αδειάσουν» ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος υπερχείλισης.
Έτσι, όπως η συγκεκριμένη υδροηλεκτρική παραγωγή εντάσσεται υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα, η ΔΕΗ προτείνει να μπαίνει υποχρεωτικά πρώτη και η παραγωγή των σταθμών που υποστηρίζουν τηλεθερμάνσεις, λειτουργώντας στα τεχνικά τους ελάχιστα. Μία πρόταση που η επιχείρηση υπέβαλε στη ΡΑΕ, η οποία στη συνέχεια ζήτησε από την ΕΧΕ και τον ΑΔΜΗΕ να συντάξουν τη σχετική εισήγηση.
Αντικείμενο η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, η πρόταση αυτή αφορά την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, αφού οι μονάδες του Αμυνταίου πρόκεται να «σβήσουν» από φέτος. Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση των δύο φορέων είναι απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί αν το νέο κοινοτικό δίκαιο επιτρέπει μία τέτοια δυνατότητα, καθώς και με ποιον τρόπο. Επίσης, ένα ακόμη θέμα που χρήζει εξέτασης είναι κατά πόσο μία κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτών θα λειτουργούσε ως μία ακόμη παράμετρος στην εγχώρια αγορά, η οποία θα νόθευε έτι περαιτέρω τον ανταγωνισμό.
Ο προβληματισμός αυτός δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι θα γινόταν ακόμη πιο δύσκολο να αναπτυχθούν επαρκή οικονομικά σήματα, που θα εξασφαλίζουν το μικρότερο δυνατό κόστος εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως θα αξιοποιούσε η ΔΕΗ αυτή τη δυνατότητα. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η επιχείρηση βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας της Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα «υποχρεωτικά νερά», με υποψίες ότι πέρα από θέματα ασφαλείας η εταιρεία τα αξιοποιεί για να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την Οριακή Τιμή Συστήματος.
«Βολές» της DG Envi προ έτους για τον ΑΗΣ Αμυνταίου
Παράλληλα, όπως είχε αποκαλύψει το WorldEnergyNews, πρακτικές νοθείας του ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ είχε εντοπίσει η DG Envi τον περασμένο Μάρτιο, και στον τρόπο που η επιχείρηση χρησιμοποιούσε τις δύο μονάδες του Αμυνταίου. Έτσι, σε επιστολή που είχε στείλει τότε το ΥΠΕΝ, η Διεύθυνση της Κομισιόν σημείωνε πως οι μονάδες του συγκεκριμένου ΑΗΣ δεν εντάσσονταν στα τεχνικά ελάχιστα στον ΗΕΠ, το οποίο θα ήταν αρκετό για την τηλεθέρμανση των περιοχών που υποστηρίζουν.
Αντίθετα, συχνά «έμπαιναν» σε πλήρη φόρτιση στο σύστημα, κάτι που έχει ως συνέπεια την υποχώρηση της Οριακής Τιμής Συστήματος μεσοσταθμικά κατά 4 ευρώ ανά MWh, σύμφωνα με υπολογισμούς. Μία πρακτική που «παραγκώνιζε» αποδοτικότερες μονάδες, με συνέπεια να μειώνονται τα έσοδα άλλων παραγωγών, επιφέροντάς τους έτσι οικονομική ζημία.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου